Nuuska
Nimimerkki: Annel127
Ikä: 13-15v

Miten paljon pitää käyttää nuuskaa, että suusyövän riski kasvaa huomattavaksi?

Miten paljon pitää käytää nuuskaa, että suusyövän riski kasvaa huomattavaksi?

Hei,

kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Suusyövän tärkeimmät aiheuttajat ovat tupakka ja alkoholin käyttö. Erityisen vaarallista on tupakkatuotteiden ja alkoholin yhteiskäyttö. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut myös ruotsalaisen suunuuskan syöpävaaralliseksi ja lisäävän riskiä suusyöpään.

Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Terveyshaittojen riski kasvaa tupakkatuotteiden käytön myötä. On kuitenkin vaikea sanoa, milloin riski on ’huomattava’. Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, jonka vuoksi riippuvuus voi syntyä nopeastikin. Riippuvuus hankaloittaa lopettamista ja käytön jatkuessa myös terveydelliset riskit kasvavat. Tämän vuoksi suosittelemme välttämään nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden käyttöä. Kaikenlaiset muutokset suussa kannattaa näyttää hammaslääkärille.

Olemme saaneet muita kysymyksiä samaan aiheeseen liittyen, joten suosittelemme lukemaan antamamme vastaukset nimimerkeille klaba ja Sipakko.

Lisätietoa nuuskasta ja suusyövästä löydät Ilman syöpää -sivulta (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa). Lisäksi voit lukea lisää nuuskasta Fressiksen tietopankista, Fressiksen nuuska-aiheisista artikkeleista ja Ilman syöpää -sivustolta.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?