Seksi
Nimimerkki: huolestunut asiasta!

Voiko jälkiehkäisyn käyttämisestä tulla jotain terveyshaittaa?

Moi! Mietin, että voisiko jälkiehkäisypillereiden liikakäytöllä esim. vuoden aikana tai kierron aikana olla jossain määrässä tai pitkäaikaisessa liikakäytössä esimerkiksi muutamana vuotena ylitettynä pysyviä terveyshaittoja tai se aiheuttaa lapsettomuutta myöhemmin? Esimerkiksi, jos olisi ottanut vähäisen riskin tilanteissa (raskauden alkamiselle) teini-ikäisenä? Joissain tilanteissa olisi ehkä jälkiehkäisypillerin voinut olla ottamattakin. Lähteistä löytyy eri tietoja asiasta.

Moi!

Pysyviä haittoja ei jälkiehkäisyllä ole. Se ei aiheuta lapsettomuutta eikä mitään muutakaan pitkäaikaista terveyshaittaa. Jälkiehkäisyn haitat ovat lyhytaikaisia ja ohimeneviä. Haittoja voivat olla esimerkiksi kuukautiskierron muutokset, rintojen arkuus, päänsärky ja pahoinvointi.

Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, esimerkiksi useita kertoja vuodessa, se tarkoittaa, että ehkäisyasioissa on korjattavaa. Jälkiehkäisy ei ole yhtä tehokas kuin vaikka säännöllisesti käytetyt e-pillerit, saati kierukka tai ehkäisykapseli. Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, on hyvä käydä keskustelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa siitä, miten pitkäaikainen ehkäisy kannattaisi kohdallasi hoitaa.

Mutta vastaus varsinaiseen kysymykseesi: jälkiehkäisy ei ole riski millekään pitkäaikaiselle terveysongelmalle.

Lue lisää jälkiehkäisystä Hyvä kysymys -sivun artikkelista ja erilaisista ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?