Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ii
Ikä: Yli 18v
Kondomin rikkoutuminen ja raskauden mahdollisuus Poikaystävä huomasi, kun oli ottamassa kondomia pois että oli menny rikki, mutta en tuntenut että siemennestettä olisi tullut sisälle. Kun hän otti pois minun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos kondomi on mennyt penis-emätinyhdynnän aikana rikki, on raskaus mahdollinen.

Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, kannattaa tällaisissa tilanteissa hakea apteekista jälkiehkäisypilleri, joka estää tai siirtää naisella munasolun irtoamisen. Jälkiehkäisypilleri tulee kuitenkin ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen (riippuen valmisteesta viimeistään 3–5 vuorokauden sisällä yhdynnästä). Jälkiehkäisy ei ole varsinainen ehkäisykeino, ja siihen kannattaa turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona. Nyt kun vastauksen saat, on jälkiehkäisyn käyttäminen kuitenkin jo liian myöhäistä.

Jos sinulla ja poikaystävälläsi on tästä yhdynnästä muutenkin jo aikaa, etkä ole hakenut jälkiehkäisypilleriä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, jos huomaat kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tehdä raskaustestin 3 viikkoa yhdynnän jälkeen.

On hyvä muistaa, että myös seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos kondomi menee rikki. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja eli tartunta vaatii sen, että toisella ja/tai molemmilla osapuolilla on seksitauti. Seksitaudit saa selville menemällä seksitautitesteihin.

Jos tilanne vielä huolettaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan 🙂

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Kannattaako ottaa jälkiehkäisytabletti jos on ollut jo ovulaatio? Harrastin eilen yhdyntää ilman ehkäisyä, mutta mies ei lauennut sisälleni. Minulla oli ovulaatio noin 2 viikkoa sitten, eli onko jälkiehkäisyn ottaminen hyödytöntä? Kuukautisteni pitäisi...
Fressis

Moikka!

Raskaus voi alkaa, jos toimintakykyisiä siittiöitä päätyy emättimeen. Toimintakykyisiä siittiöitä voi olla siemennesteen lisäksi peniksestä erittyvässä esiliukasteessa eli niin kutsutuissa touhutipoissa. Eli vaikka ”mies ei lauennut sisällesi”, on olemassa mahdollisuus, että emättimeesi on silti päätynyt toimintakykyisiä siittiöitä, jolloin myös raskaus on mahdollinen.

Kerrot, että sinulla on ollut ovulaatio noin kaksi viikkoa sitten, jolloin kuukautiskiertosi on todennäköisimmin siinä vaiheessa, että raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä. Ovulaatiossa irronnut munasolu elää, eli voi hedelmöittyä vain vuorokauden ovulaation jälkeen. Kuitenkin, koska tarkasta ovulaation ajankohdasta ei voi olla täysin varma, näkisin, että sinun kannattaisi ottaa jälkiehkäisytabletti varmuuden vuoksi.

Jälkiehkäisytabletteja saa apteekista ja niitä on kahdenlaisia: toinen on otettava viimeistään 72:n tunnin kuluttua yhdynnästä ja toinen viimeistään 120:n tunnin kuluttua. Jälkiehkäisyn ottaminen voi viivästyttää seuraavien kuukautisten alkua, mutta myös aikaistaa niitä. Jos kuukautisia ei kuulu, kannattaa tehdä raskaustesti kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos sinulla on kysyttävää jälkiehkäisyn käyttöön liittyen, voit kysyä asiasta vielä tarkemmin apteekin henkilökunnalta.

Me täällä Fressiksessä suosittelemme kondomin käyttöä – se suojaa paitsi raskaudelta myös mahdollisilta seksitaudeilta. Kun ehkäisyasiat on kunnossa, voi seksistä myös nauttia huolettomammin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Voiko keskeytetystä yhdynnästä tulla raskaaksi? Meillä kävi poikaystävän kanssa vahinko, hän oli jo laukeamassa ja juuri kerettiin lopettamaan. Mutta nyt pelkäämme että vähän saattoi jo tulla sisään, oikeasti vähän.....
Fressis

Moikka!

Jos oikein ymmärsin tilanteesi, harrastitte poikaystäväsi kanssa seksiä ilman kondomia tai muutakaan ehkäisyä ja nyt mietit voitko olla raskaana. Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua kovasti.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää. Jos penis-emätinyhdynnässä ei ole käytetty kondomia tai oikeaoppisesti jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa. Keskeytetty yhdyntä ei ole tapa ehkäistä raskautta, koska emättimeen voi hyvin kulkeutua hedelmöityskykyisiä siittiöitä jo ennen peniksen laukeamista peniksen esiliukasteesta, eli nk. touhutipoista. Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen.

Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jos niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen, jolloin sen tulos on luotettava. Lue lisää raskaustestin tekemisestä täältä.

Neuvoisin sinua tässä tilanteessa ottamaan jälkiehkäisytabletin, joita saa apteekista. Jälkiehkäisyvalmisteita on kahdenlaisia: toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi ja toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Lue lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä.

Jälkiehkäisyä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä, kuten ei keskeytettyä yhdyntääkään. Suosittelen vahvasti ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, jotta voit keskustella sinulle ja teidän käyttöönne sopivista ehkäisyvaihtoehdoista. Ehkäisystä huolehtimisen myötä voitte nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta.

Aurinkoista talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolestunut asiasta!
Voiko jälkiehkäisyn käyttämisestä tulla jotain terveyshaittaa? Moi! Mietin, että voisiko jälkiehkäisypillereiden liikakäytöllä esim. vuoden aikana tai kierron aikana olla jossain määrässä tai pitkäaikaisessa liikakäytössä esimerkiksi muutamana vuotena ylitettynä pysyviä terveyshaittoja...
Fressis

Moi!

Pysyviä haittoja ei jälkiehkäisyllä ole. Se ei aiheuta lapsettomuutta eikä mitään muutakaan pitkäaikaista terveyshaittaa. Jälkiehkäisyn haitat ovat lyhytaikaisia ja ohimeneviä. Haittoja voivat olla esimerkiksi kuukautiskierron muutokset, rintojen arkuus, päänsärky ja pahoinvointi.

Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, esimerkiksi useita kertoja vuodessa, se tarkoittaa, että ehkäisyasioissa on korjattavaa. Jälkiehkäisy ei ole yhtä tehokas kuin vaikka säännöllisesti käytetyt e-pillerit, saati kierukka tai ehkäisykapseli. Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, on hyvä käydä keskustelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa siitä, miten pitkäaikainen ehkäisy kannattaisi kohdallasi hoitaa.

Mutta vastaus varsinaiseen kysymykseesi: jälkiehkäisy ei ole riski millekään pitkäaikaiselle terveysongelmalle.

Lue lisää jälkiehkäisystä Hyvä kysymys -sivun artikkelista ja erilaisista ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolissaan
Jälkiehkäisyn käytöstä ja kuukautisten alkamisesta Harrastin tossa yhdyntää ja menkat pitäis alkaa 3pvä päästä otin jälkiehkäsyn niin millon menkat pitäis alkaa kun tänään tai huomenna mutta ei oo mitään...
Fressis

Moikka!

Kerrot olleesi yhdynnässä ja nyt mietit milloin menkkasi alkavat. Et kerro, käytittekö yhdynnässä ehkäisyä, mutta oletan että ette, koska koit tarpeelliseksi ottaa jälkiehkäisypillerin. Jälkiehkäisyvalmisteita on kahdenlaisia: toinen niistä täytyy ottaa viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä, ja toinen viimeistään 120 tunnin kuluttua parhaan vaikutuksen saamiseksi. Jos siis otit jälkiehkäisypillerin riittävän pian yhdynnän jälkeen, ei sinulla tulisi olla suurta huolta raskaaksi tulemisesta. On hyvä kuitenkin huomioida se, että myöskään jälkiehkäisy ei ole 100% varma keino estää raskautta. Jälkiehkäisyn käyttäminen voi myös viivästyttää seuraavien kuukautistesi alkua, eivätkä myöhästyneet kuukautiset ole heti merkki raskaudesta. Jälkiehkäisyn käytön jälkeen on kuitenkin hyvä vielä poissulkea raskaus raskaustestillä kolme viikkoa siitä, kun on ollut suojaamattomassa penis-emätinyhdynnässä. Lue vielä lisää jälkiehkäisyn käytöstä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Voiko raskaaksi tulla ilman siemensyöksyn tulemista emättimeen? Moi! Meillä oli eilen yhden jätkän kanssa käsipeliä mutta emme harrastaneet yhdyntää. Poika kuitenkin mälläsi minun paljaana olevaan alapäähän, mutta ei sisälle. Onko mahdollista...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä.

Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen. Kerrot, että ette harrastaneet yhdyntää, mutta seksikumppanisi kuitenkin sai siemensyöksyn paljaana olevaan alapäähäsi. On vaikea arvioida, mitä aluetta kehossasi tarkalleen tarkoitat, mutta jos kuvailemassasi tilanteessa on pieninkin mahdollisuus, että siemennestettä on päätynyt emättimeesi asti, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa ja sinun olisi hyvä hakea jälkiehkäisytabletti apteekista. Voit lukea lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä. Jälkiehkäisy ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä. Muistathan jatkossa huolehtia ehkäisyn käyttämisestä, jotta voit nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta.

Mukavaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 15 vuotias tyytö
Minipillereiden käyttö ja raskauden mahdollisuus mulla on käytössä azalia minipillerit ja harrastettiin eilen poikaystävän kanssa seksiä ilman kortsua. Hän ei tietääkseni tullu sisää (en kyllä siltikää oo ihan varma)...
Fressis

Moikka!

Oikein käytettynä minipillereiden ehkäisyteho on 99%, eli sitä voidaan pitää lähestulkoon varmana ehkäisymenetelmänä. Minipillerit pitäisi muistaa kuitenkin ottaa samaan aikaan päivästä, jottei niiden ehkäisyteho heikkene. Jos kahden pillerin ottamisen väli on ollut yli 27 tuntia, ehkäisyteho on saattanut heiketä. Siinä tapauksessa seuraavien 7 päivän aikana tulisi käyttää pillereiden rinnalla jotain muutakin ehkäisyä, eli kondomia.

Eli käytännössä jos et ole muistanut ottaa jokaista pilleriä ajallaan, etkä ole myöskään käyttänyt yhdynnässä kondomia, on raskauden riski olemassa. Minimaalinen riski olisi olemassa joka tapauksessa, koska minipilleritkään eivät ole 100% varma ehkäisykeino. Kohdallasi riski voi olla kuitenkin nyt suurempi, jos et ole muistanut ottaa pilleriä joka päivä oikea-aikaisesti.

Jos asia sinua kovasti mietityttää, suosittelemme sinua ottamaan jälkiehkäisytabletin mahdollisimman pian. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi sen ehkäisyteho on. Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kahdentyyppistä valmistetta. Toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi. Toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Voit ostaa jälkiehkäisytabletin apteekista ja lukea siitä vielä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Öööäää
Voinko olla raskaana jos otin minipillerin väärän päivän kohdalta? Hei! Otin vahingossa ensi viikon lauantain minipillerin eilen vaikka piti ottaa tämän viikon lauantain minipilleri… haittaako se vai mitä tapahtuu? Toinen kysymys on että...
Fressis

Hei!

Kysymyksesi perusteella käsitän, että olet ollut hyvin huolellinen pillereiden syömisessä, ja söit ainoastaan eri pillerin levyltä kuin mikä olisi ollut vuorossa. Voit olla huoletta: sillä ei ole mitään merkitystä, minkä pillerin syöt, koska kaikissa minipillereissä on täysin sama sisältö. Pakkaustapa, jossa kullekin eri päivälle on nimetty oma pillerinsä, johtuu vain siitä, että helpommin huomaat, jos olet unohtanut ottaa pillerin.

Oikein käytettynä minipillereiden ehkäisyteho on 99%, eli sitä voidaan pitää lähestulkoon varmana ehkäisymenetelmänä. Minipillerit pitäisi muistaa kuitenkin ottaa samaan aikaan päivästä. Pillereiden syömisjärjestyksellä ei siis ole väliä, mutta jos kahden pillerin ottamisen väli on ollut yli 27 tuntia, ehkäisyteho on saattanut heiketä. Siinä tapauksessa seuraavien 7 päivän aikana tulisi käyttää pillereiden rinnalla jotain muutakin ehkäisyä, eli käytännössä kondomia.

Keskeytetty yhdyntä ei ole varma keino ehkäistä raskautta, koska peniksestä saattaa tulla pieniä määriä touhutippoja, eli esiliukastetta jo ennen laukeamista. Esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, joskaan aina niitä ei ole. Jos esiliukastetta päätyy emättimeen, voi raskauden mahdollisuus siis olla olemassa, mikäli raskautta ei ehkäistä muulla tavoin. Koska sinulla on käytössä minipillerit, ei sinulla pitäisi olla huolta raskaudesta, jos vain olet ottanut pillerit säännöllisesti ja oikea-aikaisesti. Jos raskautta on syytä epäillä, saa asiaan selvyyden vain tekemällä raskaustestin.

Jos jokin kerta kävisikin niin, ettet ole muistanut ottaa minipilleriä ollenkaan tai ajallaan, etkä ole käyttänyt kondomiakaan, voit ostaa apteekista jälkiehkäisytabletin. Sen teho on sitä parempi, mitä nopeammin sen ottaa yhdynnän jälkeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että jälkiehkäisy on tarkoitettu vain hätätapausten varalle, eikä se ole ensisijainen ehkäisykeino.

Oliko vastauksesta hyötyä?