SeksiYleinen
Nimimerkki: ?

Voiko HPV aiheuttaa syöpää alle 15-vuotiaalle?

Hei, voiko alle 15 vuotias saada kohdunkaulansyövän, emättimensyövän tai ulkosynnyttimiensyövön jos hänellä on hpv? Minun ymmärtääkseni kaikkiin mainitsemiini syöpiin liittyy hpv?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisen papilloomavirus (Human Papilloma Virus) eli HPV on hyvin yleinen virus, jonka lähes jokainen saa jossakin vaiheessa elämäänsä. Nuorilla, seksuaalisen kanssakäymisen aloittaneilla naisilla ja miehillä virus on niin yleinen, että sitä pidetään jopa tavallisena löydöksenä. Useimmat sairastavat HPV:n aiheuttaman infektion tietämättään, sillä se on useimmiten oireeton ja paranee itsestään.

Sinun ikäiselläsi (alle 25-vuotiaalla) kohdunkaulansyöpä, emättimensyöpä ja ulkosynnyttimien syöpä ovat harvinaisia. Syövän syntyyn tarvitaan ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama pitkittynyt infektio. Pitkittyneen HPV-infektion seurauksena kohdunkaulan normaali pintasolukko alkaa hiljalleen muuttua ja kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Kehitys normaalista pintasolukosta syöväksi vie yleensä vuosia, tutkimusten mukaan 7 – 15 vuotta.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sen vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla. Suomessa toimii kansallinen joukkoseulontaohjelma, johon kutsutaan kaikki naiset 25-30 ikävuodesta ylöspäin viiden vuoden välein. Esiasteet voidaan havaita kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään.

Emättimen syöpiä todetaan Suomessa vuosittain parisen kymmentä. Tavallisin sairastumisikä on 50–60 vuotta. Ulkosynnyttimien syöpä (vulvan syöpä) on harvinainen. Suomessa todetaan vuosittain noin 100–120 uutta tapausta. Noin 80 % tapauksista on yli 65-vuotiailla.

Tupakoinnilla on merkitystä HPV-infektion paranemisessa. Tupakointi voi hidastaa mahdollisen HPV-infektion ja sen aiheuttamien solu- ja kudosmuutosten luonnollista paranemisprosessia.

HPV-infektion ja seksitautien ehkäisyssä tärkeää on käyttää erityisesti uuden tai vieraan kumppanin kanssa kondomia, myös suuseksissä.

Myös nimimerkki Hmmm on kysynyt HPV:sta.

Lisää HPV:sta voi lukea Fressiksen tietopankista. Jos asia jäi vielä askarruttamaan, voit hyvin keskustella asiasta luottamuksellisesti neuvontahoitajan kanssa chatin välityksellä tai sähköpostilla neuvonta@cancer.fi

Hyvää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?