SeksiYleinen
Nimimerkki: Hmmm

Hpv:n parantuminen ja kohdunkaulan syövän perinnöllisyys

Muutkin laittavat kysymyksiä paljon hpv liittyen niin minullakin on yksi hpv:sta askarruttava kysymys.
Eli siis kun sanotaan että 13-23 vuotiailla hpv paranee luonnollisesti Hyvin ja jopa 90% niin paraantuuko hpv myös niillä 13-23 vuotiailla nuorilla luonnollisesti hyvin Ja jopa 90% joilla on suvussa kohdunkaulan syöpää? Jos isovanhemmalla on ollut kohdunkaulan syöpä voiko minulla olla perinnöllinen alttius ja kuinka suuri sellainen?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuorilla ihmisillä kohdunkaulan syöpä on hyvin, hyvin harvinainen ja yleisesti kaikilla nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsekseen. HPV-infektiot ovat ihmisillä todella yleisiä ja vain harva niistä kehittyy vuosien kuluessa syöväksi. 4/5 ihmisestä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä ja yleensä ne ovat harmittomia. Tietyt HPV-virustyypit aiheuttavat herkemmin ja suurimman osan kohdunkaulan syövistä.

Isovanhempasi syövän kehittymiseen on voinut vaikuttaa moni asia. Kohdunkaulan syövän riski kasvaa esimerkiksi iän karttuessa. Sinun ei tarvitse menettää yöunia tai stressata perinnöllisestä alttiudesta, sillä harvojen syöpien tiedetään todella olevan perinnöllisiä.

Kohdunkaulan syöpää vastaan voi onneksi suojautua. HPV-rokote on esimerkiksi tehokas keino. Voit keskustella siitä kouluterveydenhoitajan kanssa, jos et ole saanut rokotetta. Lisäksi tiedetään, että kohdunkaulan syövän kohdalla HPV-infektion lisäksi tupakointi ja muut seksitaudit erityisesti, klamydia, voivat lisätä syövän kehittymisen riskiä. Tupakkatuotteista kannattaa siis pysyä kaukana ja lisäksi seksin aikana niin yhdynnässä kuin suuseksissäkin kannattaa käyttää kondomia. Kondomi suojaa noin 70 % HPV-tartunnoista. Ja samalla se toki suojaa myös muilta seksitaudeilta. Lisäksi Suomessa 25-30-vuotiaat naiset saavat viiden vuoden välein kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan. Seulonnassa kannattaa ehdottomasti aina käydä, kun kutsu tulee. Seulontatestin avulla kohdunkaulan syövän kehittyminen voidaan ehkäistä, kun sitä edeltävä muutos löydetään ajoissa.

Voit lukea lisää HPV:stä ja kohdunkaulan syövästä esimerkiksi Fressiksen tietopankista.

Hyvää joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?