LiikeNuuskaRuokaRytmiTupakka
Nimimerkki: munkkipossu4
Ikä: 13-15v

Paino, nuuska, tupakka ja liikunta

olenko lihava kun poltan ja nuuskaan ja enkä liiku ollenkaan syön vain karkkia tämän päälle. painan 98 ja en osaa liikkua. tarvitsen ruokaa joka välitunnille koulussa. en osaa lopettaa nuuskaamista enkä tupakointia

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa, että olet alkanut miettiä omia elintapojasi. On hyvä aina välillä pysähtyä miettimään, voisiko omia arkisia valintojaan muuttaa niin, että ne tukisivat paremmin omaa terveyttä ja hyvinvointia.

Kerroit olevasi huolissasi painostasi. Paino yksissään ei vielä kerro lihavuudesta. Myös pituudella ja elimistön rasvan ja lihasten määrällä on suuri merkitys. Tärkeää onkin oma vointisi, ja sitä kannattaa kuunnella herkästi, kuten oletkin jo tehnyt.

On tärkeää syödä terveellisesti, monipuolisesti ja säännöllisesti. Ruokailurytmissä useimmille on hyvä, että syö useita kertoja päivässä. Ruokailun voi rytmittää 3-5 tunnin välein esimerkiksi näin: aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala sekä lisäksi 1-2 välipalaa. Välipaloiksi esimerkiksi välitunneille kannattaa valita sellaisia välipaloja, jotka antavat oikeanlaista energiaa päivääsi. Näitä ovat esimerkiksi hedelmät, pähkinät ja täysjyvävälipalapatukat. Vinkkejä voit lukea lisää Fressiksestä ja Fressiksen tietopankista.

Liikkumisesta ei kannata tehdä liian isoa kynnystä itselleen. Liikuntaa kannattaa lisätä omaan arkeen hiljalleen. Voit aloittaa esimerkiksi sillä, että kävelet pidempiä matkoja arjessa ja otat vaikka kaverin mukaan pienille happihyppelyille välituntisin. Liikkua kannattaa ensisijaisesti sellaisilla tavoilla, joista itse tykkäät. Lisää vinkkejä liikkumiseen voit lukea täältä.

Tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamisessa toisia auttaa se, että lopettaa käytön kerralla kokonaan ja toisilla se, että ensin hiljalleen vähentää käyttöä ja sitten lopettaa kokonaan. Jos lopettaminen tuntuu sinusta yksin vaikealta, kannattaa asiasta jutella esimerkiksi läheisten tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Kouluterveydenhoitaja voi auttaa sinua myös tunnistamaan riippuvuuden tasosi ja ohjaa sinua esimerkiksi nikotiinikorvaustuotteiden käytössä, jos niille on tarvetta. Lisätietoa lopettamisesta löydät Fressiksestä esimerkiksi täältä.

Sinulla on viestissäsi mielessä monta erilaista elintapoihin liittyvää asiaa. Usein kannattaa aloittaa yhdestä asiasta kerrallaan. Jos kaipaat lisäneuvoja tai tukea, esimerkiksi koulun terveydenhoitaja on hyvä henkilö, jonka kanssa keskustella tilanteestasi ja toiveistasi. Yhdessä voitte miettiä juuri sinulle parhaiten toimivia keinoja haluamiisi muutoksiin.

Hyvää syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?