NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Niklas
Ikä: 9-12v

Onko vapen satunnaisesta käytöstä voinut aiheutua jotain vakavaa haittaa?

Oon kohta 11v poika ja oon käyttäny kavereiden kans vapee välillä. Testasin sitä ekan kerran kesälomalla ja siitä eteenpäin oon käyttäny sitä kavereiden kanssa aina välillä. Ihan alussa käytin sitä melkein joka päivä kavereiden kaa, mut sit kun koulut alko mulla tuli huono olo enkä oo käyttäny enää nii usein. Nyt lopetin sen kokonaan,koska mul alko olee useemmin huono olo ja osa mun kavereistakin lopetti. Mietin et eihän siitä oo voinu tulla mitään vakavaa pysyvää haittaa?

Moi Niklas!

Uusien asioiden, kuten sähkösavukkeiden eli vapen, kokeilu kaveriporukalla kiinnostaa usein nuoria. Vape on kuitenkin monellakin tapaa haitallista terveydelle ja varsinkin nuorten kehitykselle. Siksi onkin huippua, että olet lopettanut vapen kokonaan!

Kysyit, onko vapetuksesta voinut syntyä sinulle jotain vakavaa pysyvää haittaa. Vaikka kerroit käyttäneesi vapea kesällä melkein joka päivä, niin en usko, että siitä on kerennyt aiheutua sinulle mitään pysyviä haittoja. Ei kylläkään ole tarkkaan tiedossa, miten paljon vapea pitää käyttää, jotta niitä alkaa ilmetä. Kaikista varmin tapa välttyä vakavilta seurauksilta, on pysyä vapesta erossa jatkossakin!

Kerroitkin, että sinulle on tullut vapesta huono olo. Pahoinvointi voi olla nikotiinimyrkytyksen oire. Lievän myrkytyksen oireita voivat olla juuri pahoinvointi tai esimerkiksi pääsärky ja vapina. Oireet häviävät onneksi nopeasti, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinilla on paljon muitakin haittavaikutuksia, ja voit lukea niistä lisää täältä. Vapetus voi aiheuttaa myös nopeasti riippuvuutta. Riippuvuuden synnyttyä lopettaminen on monin verroin vaikeampaa. Siksi kannattaa pysyä lopettamispäätöksessä.

Sähkösavukkeiden eli vapen höyrystä on löydetty monia muitakin keholle ja terveydelle haitallisia yhdisteitä ja jopa kasvimyrkkyjen tai lääkeaineiden jäämiä. Pahoinvointi voi siis olla myös kehon tapa ilmoittaa, että kaikkien näiden haitallisten aineiden ja niistä muodostuneen höyryn hengittely ei tee sinulle hyvää. Hienoa, että olet kuunnellut kehoasi ja lopettanut käytön.

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?