NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Poika 13v
Ikä: 13-15v

Onko nikotiinittomat vapet kiellettyjä alaikäisiltä ja mitä haittaa niistä on?

Onko nikotiinittomat vapet laittomia alaikäisiltä? Ja onko ne kuinka haitallisia?

Hei,

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä nimimerkki Poika 13v.

Vapet kuuluvat Suomen tupakkalainsäädännön piiriin riippumatta siitä, sisältävätkö niiden nesteet nikotiinia vai ei. Eli kyllä, vapet ovat laittomia alaikäiselle. Sekä vapen hallussapito alaikäisenä, että alaikäiselle myyminen on kiellettyä.

Vaikka vapeja eli sähkösavukkeita ja niiden vaikutuksia on tutkittu vielä melko vähän, niin tiedetään, että myös nikotiinittomilla vapeilla on haittavaikutuksia. Nikotiinittomienkin vapejen höyrystä on tunnistettu monia terveydelle haitallisia yhdisteitä. Vapen nesteissä käytetään usein makuaineita ja nesteistä on myös tunnistettu kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Näistä syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat sisäänhengityksen kautta keuhkoihin ja sieltä verenkiertoon ja kaikkialle kehoon, jonne ne eivät kuulu.

Tiedetään myös, että usein nikotiinittomien vapejen käyttö voi johtaa nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttöön. Siksi kannattaa siis pysytellä erossa niin nikotiinittomista, kuin nikotiinia sisältävistä vapeista! Se on oman terveyden kannalta fiksusti tehty 😊

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?