Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: Mercury
Ikä: 16-18v
Voiko nikotiiniton vape aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja kurkkukipua? Voiko vape tai nikotiiniton aiheuttaa kurkku kipua ja nenän tukkoisuutta? Kokeilin eilen ensimmäistä kertaa (puhalsin savua myös nenän kautta) ja heräsin flunssaisena oloon, kurkku...
Fressis

Moikka Mercury!

Kerrot, että kokeilit vapea eli sähkösavuketta ja sitä seurasi seuraavan aamun flunssainen olo, kurkkukipua ja nenän tukkoisuutta. Sähkösavukkeista on tosiaan myös nikotiinittomia versioita. Nikotiiniton sähkösavuke voikin kuulostaa terveellisemmältä vaihtoehdolta, mutta valitettavasti nikotiini ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka tekee vapesta terveydelle haitallista.

Sähkösavukkeen höyrystä (myös nikotiinittomasta) on löydetty monia haitallisia ja syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä, kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Sähkösavukkeet aiheuttavatkin tyypillisesti yskää, nielun ärsytystä ja suun kuivumista. Lisäksi vapetus voi haitata keuhkojen toimintaa. Oireesi kuulostavat siltä, että ne voivat olla seurausta vapen kokeilusta tai sitten olet vain samaan aikaan tulossa kipeäksi.

On ihan luonnollista, että nuorena kiinnostaa kokeilla eri päihteitä, mutta muistuttelisin, että kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet ovat terveydelle haitallisia ja voivat aiheuttaa vahvaakin riippuvuutta. Tiedetään myös, että nikotiinittomien tuotteiden käyttö johtaa usein nikotiinillisten tuotteiden käyttöön.

Kannustamme siis lopettamaan sähkösavukkeiden kokeilut heti alkuun niin vältyt kaikenlaisilta haitoilta, joita näiden tuotteiden käyttö voi aiheuttaa. Huomioithan myös, että vaikka kohdallasi olisi kyseessä vain flunssa, ei vapen käyttäminen ainakaan edistä flunssasta paranemista, vaan saattaa jopa pitkittää tai pahentaa infektio-oireita.

Sähkösavukkeiden haitoista voit lukea lisää tästä artikkelista ja nikotiinittoman version haitoista puolestaan täältä.

Toivottavasti kurkkukipu ja nenän tukkoisuus ovat jo helpottamaan päin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: Poika 13v
Ikä: 13-15v
Onko nikotiinittomat vapet kiellettyjä alaikäisiltä ja mitä haittaa niistä on? Onko nikotiinittomat vapet laittomia alaikäisiltä? Ja onko ne kuinka haitallisia?
Fressis

Hei,

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä nimimerkki Poika 13v.

Vapet kuuluvat Suomen tupakkalainsäädännön piiriin riippumatta siitä, sisältävätkö niiden nesteet nikotiinia vai ei. Eli kyllä, vapet ovat laittomia alaikäiselle. Sekä vapen hallussapito alaikäisenä, että alaikäiselle myyminen on kiellettyä.

Vaikka vapeja eli sähkösavukkeita ja niiden vaikutuksia on tutkittu vielä melko vähän, niin tiedetään, että myös nikotiinittomilla vapeilla on haittavaikutuksia. Nikotiinittomienkin vapejen höyrystä on tunnistettu monia terveydelle haitallisia yhdisteitä. Vapen nesteissä käytetään usein makuaineita ja nesteistä on myös tunnistettu kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Näistä syntyy kuumennettuna ja höyrytettynä pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat sisäänhengityksen kautta keuhkoihin ja sieltä verenkiertoon ja kaikkialle kehoon, jonne ne eivät kuulu.

Tiedetään myös, että usein nikotiinittomien vapejen käyttö voi johtaa nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttöön. Siksi kannattaa siis pysytellä erossa niin nikotiinittomista, kuin nikotiinia sisältävistä vapeista! Se on oman terveyden kannalta fiksusti tehty 😊

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?