NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Hom
Ikä: 9-12v

Onko 50 grammaa nikotiinia paljon vapessa?

Onko 50grammaa nikotiinia paljon (vapessa)

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Kysyit, onko 50 grammaa nikotiinia paljon. Oletan, että tarkoitat 50 milligrammaa per millilitra ja heti voin sanoa, että se kuulostaa kyllä todella vahvalta nikotiininesteeltä vapessa. Suomessa saa myydä sähkösavukkeiden nikotiininesteitä, jotka sisältävät nikotiinia enintään 20 mg/ml. Suomassa käytetään kuitenkin useimmin vielä paljon miedompia nikotiininesteitä: keskimäärin nikotiinipitoisuus on noin 3 mg/ml

Sähkösavukkeissa käytetään joskus nikotiinin vahvuuden neliportaista asteikkoa, jossa:

  • matala sisältää alle 10mg/ml
  • keskivahva 10–15mg/ml
  • vahva tai korkea 16–20mg/ml
  • hyvin vahva yli 20mg/ml.

Suurimmat pitoisuudet ovat tasoa 35–40 mg/ml. Tämänkin asteikon mukaan 50mg/ml olisi siis todella paljon nikotiinia. On hyvä huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Kannattaa muistaa, että nikotiini on todella myrkyllinen aine ja myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievemmät myrkytysoireet, kuten pahoinvointi, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.

Toivon, että kysyit asiaa vain mielenkiinnosta. Nikotiinituotteiden myyminen tai antaminen alaikäiselle on lailla kiellettyä. Mikäli olet saanut noin vahvaa nikotiinituotetta haltuusi, niin joku on kyllä toiminut todella vastuuttomasti ja väärin. Kannattaa ehdottomasti jättää neste käyttämättä ja muutenkin pysytellä erossa nikotiinituotteista. Nikotiini on erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Voit lukea lisää sähkösavukkeiden terveyshaitoista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?