NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Moi
Ikä: 9-12v

Mitä tehdä, kun on käyttänyt vapea ja hengitys on vaikeutunut?

Hei olen vetänyt vape noin 60 hatsia ja hengitys on vaikeutunut mitä teen ja onko minulla keuhkosyöpä?

Moi nimimerkki Moi!

Hienoa, että olet alkanut miettimään vapen haittoja. Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävätkin monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita.

Kerrot, että hengityksesi on vaikeutunut. Sähkösavukkeet aiheuttavatkin tyypillisesti hengitysteiden ärsytysoireita ja yskää. Sähkösavukkeiden käyttäjät ovat raportoineet myös lievemmistä oireista, kuten nielun ärsytyksestä ja suun kuivumisesta. Lisäksi vapetus voi haitata myös muilla tavoin keuhkojen toimintaa.

Pohdit, onko sinulla keuhkosyöpä. Syövän kehittyminen on kovin monimutkainen ja pitkäaikainen prosessi ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät kuten ikä, elintavat, perimä ja sattuma. En siis usko, että sinulla on keuhkosyöpää. Tiedetään, että tupakkatuotteiden käyttö lisää syövän kehittymisen riskiä tulevaisuudessa, mutta sähkösavukkeiden osalta samanlaista vahvaa tutkimusnäyttöä ei vielä ole. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat kuitenkin sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa.

Kannustan siis ehdottomasti lopettamaan sähkösavukkeiden käytön. Näin voit päästä hengitysvaikeuksistakin eroon. Sähkösavukkeisiin liittyy toki muitakin haittoja, joita voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Mikäli oireet pitkittyvät tai jatkuvat vapetuksen lopettamisen jälkeenkin, kannattaa ehdottomasti käydä kouluterveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muita terveyteen liittyviä syitä, kuten astman tai allergian, jotka voivat hankaloittaa hengitystä.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?