Ruoka
Nimimerkki: Lipittäjä

Mitä haittaa energiajuomien juomisesta on?

Onko minulla pysyvää haittaa siitä että join viime syksyn energiajuomia noin yhden päivässä? Olen lopettanut aktiivisen energiajuomien juomisen, mutta juon kahvia noin kaksi kuppia päivässä, mitä olen tehnyt noin 4v.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi hienoa, että olet päässyt eroon energiajuomista.

Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia, minkä vuoksi niitä ei suositella nuorille. Runsas kofeiinin saanti voi muun muassa aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, unen laadun heikkenemistä, vapinaa ja sydämen tykytystä. Lisäksi energiajuomat sisältävät usein paljon sokeria, minkä vuoksi ne eivät sovi päivittäiseen käyttöön. Sokerista saa ylimääräistä energiaa ja se lisää myös hampaiden reikiintymistä. Happamat ja sokeripitoiset juomat vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota.

On vaikea tarkkaan arvioida, millaista haittaa viime syksyn päivittäinen energiajuomien käyttösi on sinulle aiheuttanut. Ehkä olet energiajuomia käyttäessäsi juuri huomannut vaikutuksia esimerkiksi uneen? Pysyvämpää haittaa ei liene aiheutunut muuten, mutta ehkä seuraavalla hammaslääkärikäynnillä voi selvitä, näkyykö hampaissa jotain energiajuomien aiheuttamia muutoksia.

Kerroit viestissäsi myös, että juot kahvia kaksi kuppia päivässä. Kahvin on todettu sisältävän terveydelle hyödyllisiä ainesosia. Kahvi sisältää kuitenkin myös kofeiinia, eikä sen juomista siksi suositella nuorille. Jos tykkäät kahvin mausta, voisitko ehkä vaihtaa sen kofeiinittomaan versioon?

Lisätietoa aiheesta löydät Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?