Seksi
Nimimerkki: Pinja

Kuinka käyttää tamponia ja kertoa äidille kuukautisista?

Moi! Kaks kysymystä…

1. Oon 12 ja mulla alko menkat kesäkuun alussa enkä kertonu äidille :// haluisin kyl kertoo mut en vaan uskalla. En käyttäny siis ekojen menkkojen aikana mitää suojaa koska pelotti liikaa et äiti huomais…EN OIKEESTI USKALLA LAITTAA EES VIESTII TAI KIRJOTTAA LAPPUU 🙁
2. Miten voisin aloittaa tamponien käytön? Sattuuko se ja voiko naru katketa. + miten asetinta käytetään ja onko vaikeaa käyttää ei-asettimellisia tamponeja??

Kiitti jos vastaat 🙂

Moi nimimerkki Pinja,

Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.

Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.

On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.

Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta.  Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.

Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.

Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?