Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ?
Mitä teen jos menkat alkavat koulussa? Mulla on ollu valkovuotoo yks vuos ja on ollu alavatsakipuja huomasin että alkkareissa oli valkovuodon lisäks myös muutama tippa ruskeeta valkovuotoo ja jäi mietityttää...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ruskea väri valkovuodossa viittaisi menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto värjäytyy usein kuukautisverestä rusehtavaksi juuri ennen ja jonkin aikaa jälkeen kuukautisten.

Joskus ensimmäiset kuukautiset voivat olla hyvin niukat muutaman päivän kestävät ja vuoto voi olla vain rusehtavaa valkovuotoa. Toisilla kuukautiset voivat olla runsaatkin ja kestää 7 päivää. Kaikkien kuukautiset ovat yksilölliset ja vuodon koostumus, määrä ja pituus voivat myös vaihdella eri kuukautiskierroissa.

Seuraa nyt vuotoasi ja pidä kuukautissuojia mukanasi. Seuraavat kuukautisesi voivat tulla noin kuukauden kuluttua, mutta ei välttämättä. Kuukautiset voivat olla ensimmäiset vuodet myös hyvin epäsäännölliset. Älä siis pelästy, jos seuraavat kuukautisesi eivät tule heti kuukauden päästä uudestaan. Se on täysin normaalia 🙂 Pidä siis jatkossa kuukautissuojia mukanasi repussa tai laukussa, niin olet valmistautunut, jos kuukautiset alkavat koulussa. Myös koulusi terveydenhoitajalta saat suojia, jos omat ovat lopussa tai unohtuneet kotiin.

Muistathan, ettei kuukautisissa ole mitään hävettävää, vaan niiden alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehityksesi etenee kuten kuuluukin.  Lue vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: apuaaa
Voinko urheilla kuukautissiteen kanssa? Eli siis.. Mulla alkoi menkat nyt 3 päivää sitten. Oon 11vuotias ja harrastan joukkuevoimistelua.. Yksi päivä ennen kisoja nii ku kävin vessassa ja pyyhin...
Fressis

Moi!

Kerrot viestissäsi huolestasi, joka koskee joukkuevoimistelussa treenaamista ja kisaamista kuukautisten aikana. Voit oikein hyvin käyttää kuukautissidettä, jos se tuntuu sinusta parhaalta vaihtoehdolta. Suosittelen käyttämään nimenomaan kuukautissiteitä pikkuhousunsuojien sijaan ainakin runsaimpina vuotopäivinä. Niissä on parempi imukyky, jolloin verta ei tule niin helposti yli. Lisäksi kannattaa muistaa vaihtaa kuukautisside uuteen vähintään 4–8 tunnin välein vuodon määrästä riippuen sekä pestä alapää siteen vaihdon yhteydessä.

Kuukautissiteet pysyvät melko hyvin paikoillaan liimapintansa ansiosta. Mikäli haluat varmistua siteen pysymisestä paikoillaan, voit kokeilla käyttää siivekkeellisiä kuukautissiteitä. Niissä on siteen sivuilla “siivet”, jotka käännetään alushousujen haaraosan ympärille, mikä pitää suojan paremmin paikoillaan. Kaikesta huolimatta joskus voi käydä vahinkoja, joissa side luiskahtaakin pois paikoiltaan tai alushousuihin tai voimisteluasuun ilmestyy veritahra. On kuitenkin hyvä muistaa, että se ei ole maailmanloppu tai edes noloa. Kuukautiset ovat täysin luonnollinen asia, eikä niissä ole mitään hävettävää. Näin voi käydä kenelle tahansa ja on käynytkin lukemattomia kertoja.

Kuukautissiteiden haittapuolena on, että ne saattavat hangata treenin aikana. Siksi on hyvä tietää myös muista vaihtoehdoista. Mainitsitkin jo tamponin, jota monet treenaajat suosivat. On kuitenkin ymmärrettävää, että tamponin käyttö ja etenkin laitto jännittää, eikä niitä ole missään nimessä pakko käyttää. Mikäli haluat jossain vaiheessa kokeilla tamponia, kannattaa sen käyttö aloittaa pienimmästä koosta ja harjoitella rauhassa sen asettamista emättimeen. Lisäksi nykyään on olemassa kuukautisalushousuja, jotka voisivat olla mukava vaihtoehto. Ne myös pysyvät hyvin päällä. Kuukautisalushousuista voit lukea lisää täältä. Hyvä Kysymys –sivuston artikkelissa puolestaan esitellään muita kuukautissuojia.

Onko sinulla turvallista ja luotettavaa aikuista, jonka kanssa voit keskustella kuukautisista ja kuukautissuojista? Voiko esimerkiksi äitisi neuvoa ja tukea sinua? Kuukautisten aikana treenaamisesta voisi olla hyvä myös keskustella valmentajasi kanssa. Asia on varmasti tullut hänelle vastaan uran aikana useita kertoja, joten myös häneltä voi saada hyviä vinkkejä.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pinja
Kuinka käyttää tamponia ja kertoa äidille kuukautisista? Moi! Kaks kysymystä… 1. Oon 12 ja mulla alko menkat kesäkuun alussa enkä kertonu äidille :// haluisin kyl kertoo mut en vaan uskalla. En käyttäny...
Fressis

Moi nimimerkki Pinja,

Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.

Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.

On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.

Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta.  Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.

Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.

Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: mulle sattuu aina näitä
Kastunut terveysside moi. menin tyhmänä jalottelemaan liian pitkälle veteen rannalla ja kastuin pikkareista ja menkkaside kastu kans. mahollisimman nopeesti vaihoin sen siteen (sovituskopissa tosin lol)...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kostea ja lämmin terveysside on oiva alusta bakteereille. Jos käyttää liian kauan samaa sidettä, tai kuvailemassasi tilanteessa side pääsee kastumaan eikä sitä vaihda, on riski esimerkiksi emätin- ja virtsatietulehduksiin sekä ihon ärtymiseen. Vaihdoit kuitenkin siteen uuteen, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi 😉 Hyvän hygienian varmistamiseksi sekä tulehdusriskin minimoimiseksi, muistathan aina vaihtaa siteen uuteen vähintään joka neljäs tunti tai tarpeen mukaan useamminkin.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Juliaana
Epäilen, että kuukautiseni ovat alkaneet. Miten kuukautissuojien kanssa kannattaa toimia, kun haluaa esim. uida? Moi! Eilen illalla huomasin pikkareissani jotakin vähän punaisen oloista juttua epäilin että ne olisivat kuukautiset. Ja nyt tänään on tullut enemmän sitä ja tiedän...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Kuulostaa siltä, että sinulla on tosiaan alkanut kuukautiset. Kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin 10-16-vuotiaana. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia. Jotkut tuntevat ylpeyttä ja toisille taas tilanne voi tuntua alkuun oudolta.

Sinun huolenasi on löytää sellainen kuukautissuoja, joka mahdollistaa uimisen kesällä – ihan ymmärrettävää! Kuukautissuojana voi tosiaan käyttää sidettä, tamponia ja kuukuppia. Siteen käytön opetteleminen on ehkä helpointa, mutta tamponin ja kuukupin kanssa kesällä pystyy taas hyvin nauttimaan esimerkiksi uimisesta. Tamponi työnnetään sormin tai tamponin mukana tulevan asettimen kanssa emättimeen. Jos ei ole ollut vielä yhdynnässä, emättimen suuaukko voi olla tiukka. Tamponia voi silti käyttää, kannattaa vain aloittaa pienimmästä koosta. Kuukupin käyttö voi vaatia tamponia enemmän harjoittelua. Kuukuppia laittaessa täytyy työntää sormet emättimeen ja jopa vähän venyttää emättimen seinämää.

On täysin yksilöllistä ja myös murrosiän kehityksestä riippuvaista, miltä omaan kehoon koskeminen tuntuu. Etene siis kuukautissuojien käytössä omaan tahtiisi. Jos haluat käyttää kuukautissuojaa, jonka kanssa voit mennä uimaan, on tamponin käytön opetteleminen alkuun ehkä helpompaa kuin kuukupin käyttö. Jos tamponin laittaminen tuntuu alkuun vaikealta ja epämiellyttävältä, se helpottuu varmasti myöhemmin. Rauhassa vaan opettelee ja totuttelee niiden käyttöön. Kesään jää uintipäiviä, vaikka käyttäisitkin sidettä kuukautissuojana! Ensimmäisten kuukautisten jälkeen kuukautiset voivat alkuun tulla harvemmin.

Voisi olla hyvä myös jutella kuukautisista jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Voisitko kuitenkin ajatella kertovasi äidillesi kuukautisten alkamisesta? Kerro hänelle, että haluat pitää asian teidän välisenänne. Sinulla on täysi oikeus siihen. Kyse on sinun hyvin henkilökohtaisesta asiastasi ja olet kertonut äidillesi kuukautisten alkamisesta luottamuksella. Äidin kanssa olisi helppo huolehtia yhdessä esimerkiksi siitä, että sinulla on käytettävissä sinulle sopivia kuukautissuojia aina tarvittaessa. Sinulla voi lisäksi olla ehkä muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen?

Jos äidille kertominen tuntuu hankalalta, onko arjessasi toista aikuista, joka voisi olla sinulle apuna ja tukena? Kesälomat juuri alkoivat, mutta koulun taas alettua kouluterveydenhoitaja on henkilö, jolta on helppo koulupäivän aikanakin kysyä apua kuukautisiin liittyvissä asioissa. Terveydenhoitajalla on kaapissa esimerkiksi aina kuukautissuojia, jos kuukautiset sattuvat alkamaan koulupäivän aikana.

Aurinkoa ja hauskojen uintihetkien täyttämää kesää sinulle!

Kuukautissuojista löydät tietoa esimerkiksi Väestöliiton sivuilta. Tällä videolla lääkäri vastaa 13-vuotiaan kysymykseen siitä, voiko 13-vuotias käyttää kuukuppia. Väestöliiton sivuilla on muutenkin hyödyllistä tietoa kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: J.H
Kuukupin käyttö Moi! Haluaisin kysyä siitä kuukupista.. En oikein ymmärrä miten sitä käytetään. Kuinka syvälle se pitäisi laittaa vai pitäisikö se olla aika ”alkupäässä” koska itseäni...
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi! Kuukuppia, eli silikonista tehtyä joustavaa kuukautissuojaa on saatavilla kahta eri kokoa. Nuorille sopii koko 1, joka on hieman pienempi ja pehmeämpi.

Kuukautiskupin käyttö vaatii totuttelua, harjoittelua ja omaan anatomiaan tutustumista. Emättimen lihakset ovat usein nuorilla tytöillä tiukemmat kuin vanhemmilla ja ennen itsetyydytyksen tai seksielämän aloittamista tutustuminen emättimen anatomiaan on voinut olla vähäistä. Tutustu rauhassa omaan kehoon ja kokeile sormin miltä emätin tuntuu mistäkin kohdasta. Voit ottaa peilinkin avuksi.

Älä  heitä hanskoja tiskiin, jos ensikokeilut kupin kanssa eivät onnistuneet. Yritä rentoutua, kun laitat ja poistat kupin, sillä jännitys supistaa emätintä ja lantionpohjan lihaksia, mikä hankaloittaa kupin paikalleen asettamista ja saattaa aiheuttaa kipua. Mikäli immenkalvo on tiukka, se voi rikkoutuessaan tuottaa myös kipua.

Kuukupin voi laittaa istuen esim. wc-pöntöllä tai seisten pienessä haarassa tai hieman kyykyssä. Kuukuppi työnnetään emättimeen litteäksi taiteltuna rullana ja se liu`utetaan emättimen etuosaan, häpyluun taakse. Kupin paikka on lähempänä emättimen aukkoa kuin tamponin, mutta ei aivan emättimen suuaukon tuntumassa vaan reilusti emättimen sisällä.

Kuukupin pohjassa oleva ”antenni”, joka helpottaa kupin poisottoa, jää useimmiten häpyhuulten sisäpuolelle, kun kuppi on paikallaan. Kun kuppi on aseteltu oikeaan kohtaan, sitä pyöräytetään sormilla ympäri, jotta kuppi avautuu taittelun jälkeen reunoiltaan kunnolla auki, eikä ohivuotoja pääse sattumaan. Oikeaan kohtaan asetetun kupin ei pitäisi tuntua eikä missään nimessä sattua.

Voit lukea lisää kuukupista täältä ja katsoa vielä kuvalliset ohjeet kupin laitosta. Muista aina pestä kädet ja kuppi huolellisesti! Harjoittelu tekee mestarin. Tsemppiä kokeiluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?