Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että penis kaartuu vasemmalle erektiossa? Onko normaalia että penikseni kaartuu vasemmalle erektiossa?
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydentotostasi!

Peniksen kaartuminen johonkin suuntaan on valtaosalla normaalia, eli peniksen ei tarvitse osoittaa suoraan eteenpäin erektiossa. Toki jos huomaat, että kaareutuminen on niin voimakasta, että siitä on haittaa tai huomaat kipua, niin silloin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin asiassa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: leo
Ikä: 13-15v
Alastonkuvan hallussapito minulle on lähetetty alaston kuva alaikäisestä ja hän sai selville että minulla on hallussa se ja aikuset puuttui asiaan niin olenko tehnyt rikoksen vai...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi sitä, oletko mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. On hieno juttu et pohdit asiaa myöslain näkökulmasta! Valitettavasti näillä tiedoilla, ja meidän osaamisellamme on vaikea arvioida tilannetta tarkemmin. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin sanoa, että alle 15-vuotias ei ole varsinaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa, kun taas 15-vuotias on. Alle 15-vuotias on kuitenkin vahingonkorvausvastuussa, ja viranomaiset voivat puuttua tilanteeseen, vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei olisi. Kannustankin sinua keskustelemaan aiheesta lisää tilanteeseen puuttuneiden aikuisten kanssa, ja toki myös poliisi tarjoaa neuvontaa. Poliisin neuvonnan yhteystiedot löydät täältä.

On tärkeää, että aikuiset puuttuvat siihen, jos jonkun koskemattomuutta ja rajoja rikotaan, sillä aikuiset voivat tukea nuoria ymmärtämään, miten vakavia seurauksia jollekulle voi olla sellaisesta käyttäytymisestä. Alastonkuvan ottaminen salaa, sen levittäminen tai kuvan hallussapito voi satuttaa toista syvästi sen lisäksi, että kyse on rikoksesta. Kuva voi levitä myös hallitsemattomasti. Sinänsä on siis syytä ottaa teon vakavuus tosissaan. Kun aikuiset puuttuvat tilanteeseen, voi myös oppia, millä tavalla voi jatkossa kunnioittaa toisen rajoja fiksusti toimien. Jos esimerkiksi joku lähettäisi sinulle alastonkuvan jatkossa, voit poistaa sen ja sanoa lähettäjälle, ettei kuvan ottaminen tai levittäminen ole ok. Sinun pitäisi jatkossa myös kertoa turvalliselle aikuiselle (tai viranomaiselle), jotta hän voi puuttua tilanteeseen. Näin voit suojata häntä, jonka koskemattomuutta ja rajoja on rikottu kuvaa levittämällä, hallussapidolla tai alun perin kuvaamalla. Lisäksi voit tällä tavalla huolehtia siitä, ettet itse syyllisty jatkossakaan rikokseen etkä toisaalta myöskään satuta toista ihmistä. Laki on siis yksi näkökulma, mutta tärkeää on myös se, että ihmiset pyrkivät kunnioittamaan toinen toistaan ja kohtelemaan toisiaan hyvin.

Mikäli asia vielä pohdituttaa tai siihen liittyy erityisiä huolia, voit olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Halutessasi voit myös soittaa Väestöliiton Poikien Puhelimeen tai chatata heidän työntekijöiden kanssa. Poikien Puhelimen yhteystiedot löytyvät täältä. Myös Tyttöjen ja Poikien Taloilta sekä muusta nuorisotyöstä voi saada apua pohdintoihin. Voit myös halutessasi lukea aiheesta lisää vielä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Voiko kuukautisten aikana harrastaa sooloseksiä? Voiko kuukautisten aikana harrastaa sooloseksiä?
Fressis

Moi!

Sooloseksiä eli itsetyydytystä voi hyvin harrastaa myös kuukautisten aikana. Kuukautisten aikana on kuitenkin entistä tärkeämpää huolehtia hyvästä hygieniasta, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta. Alapään pesu kannattaa siis hoitaa huolellisesti itsetyydytyksen jälkeen. Itsetyydytys kuukautisten aikana voi olla hieman sotkuista hommaa ja siten esimerkiksi suihku voi olla hyvä paikka itsetyydytykselle.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset? Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois useammaksi kuukaudeksi. Eli suosittelisin että otat tilanteessasi yhteyttä lääkäriin. Tutkimukset ovat aiheelliset myös silloin, jos epäsäännölliseen kiertoon liittyy vuotojen pitkittymistä tai epämääräisiä välivuotoja.

Jäin pohtimaan, onko elintavoissasi tai elämässäsi tapahtunut jokin muutos niihin aikoihin, kun kuukautiset jäivät pois? Kuukautiskiertoa voivat nimittäin sekoittaa herkästi esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, ylipaino tai stressi. Runsas urheilu voi myös aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen, jos energiansaanti on liian niukkaa suhteessa kulutukseen, ja kehon rasvaprosentti on kovin matala. Jos olet harrastanut suojaamatonta yhdyntäseksiä, raskaustesti on hyvä tehdä.

On hyvä myös muistaa, että kuukautiskierron epäsäännöllisyys on hyvin tavallista kuukautisten alkuvaiheessa. Kiertoväli tasoittuu tyypillisesti noin kahden vuoden kuluttua kuukautisten alkamisesta. Toki joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi elämän. Kuukautiskierron muuttuminen säännölliseksi on täysin yksilöllistä, eikä aikataulua pystytä tarkkaan ennustamaan. Joidenkin arvioiden mukaan kuukautiset voivat olla enemmän tai vähemmän epäsäännölliset 20. vuoden ikään saakka.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huihui
Ikä: 13-15v
Tulehdus peniksessä? Minulla on pippeli tullut kipeäksi. Se on turvoksisssa ja punainen, ja esinahan alta tulee jotakin märkää. Onko tämä joku pippelitulehdus? Voiko sitä hoitaa itse,...
Fressis

Moikka! Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että sinun olisi hyvä hakeutua pikimmiten lääkäriin. Ei ole normaalia, että pippeli on turvoksissa ja punainen, ja että esinahan alta tulee jotain märkää. On tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen, niin saat siihen varmasti oikeanlaisen avun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joku
Ikä: 13-15v
Miten voi lähestyä ihastusta? Moro, oon ihastunut yhteen luokan tyttöön. En tiedä onko hän ihastunut minuun mutta tuskinpa. Hän kyllä aina välillä on vilkuillut minua päin mutta kun...
Fressis

Heippa Joku,

Kiva kuulla ihastumisestasi! Ihastuminen on mukava ja elämää rikastuttava tunne! Toki se tuo toisinaan mukanaan myös surua ja epävarmuutta, mutta se kuuluu asiaan.

Ihastuneena usein tulkitsemme ihastuksen kohteen toimintaa erityisten linssien läpi. Meidän on vaikea olla neutraaleja tulkinnoissamme, sillä tunteemme tekee ajattelusta vaikeaa. Tätä käy myös aikuisille ja on täysin normaalia!

On siis hyvin vaikea  sanoa ulkoapäin, minkälaisia tunteita ihastuksen kohteellasi on. Ikävä kyllä joudumme selvittämään hänen tunteensa muilla tavoin.

Aina ihastuksen kohdetta ei tarvitse lähestyä suoraan kertomalla omista tunteista, vaan ehkä voisitte viettää aikaa yhdessä esimerkiksi yhteisten kavereiden kautta? Tai mikäli teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voisit aloittaa hänen kanssaan keskustelun sellaisesta.

Oleellista olisi, että pääsisit jonkun tekemisen verukkeella viettämään hänen kanssaan aikaa tai juttelemaan hänelle. Se voi helpottaa sinua joko tulkitsemaan hänen tunteitaan paremmin tai kertomaan omista tunteistasi enemmän.

Naamakkain lähestyminen tällaisissa merkeissä on tosi hyvää harjoitusta, ja uskon tyttöjen arvostavan sellaista rohkeutta. Jos se tuntuu kuitenkin liian vaikealta, voit yrittää virittää hänen kanssaan keskustelua pikaviestinpalvelujen kautta. Numeron tai nimimerkin selvittäminen toki vaatii hieman vaivannäköä.

Joskus on mahdollista selvittää ihastuksen tunteita jonkun kaverin avulla. Mikäli teillä on yhteisiä ystäviä, voisitko ehkä pyytää ystävääsi selvittämään vaivihkaa ihastuksesi ihastuksista tai tunteista sinua kohtaan? Tämän idean haittapuolena voi olla paljastumisen riski, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Yksi vaihtoehto on myös odottaa. Ihastuksen tunteesta voi nauttia myös ilman, että tekee sille mitään. Joskus tunteet kestävät pitkään, toisinaan ne hälvenevät ajan kuluessa. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, että mikään pakko sinun ei ole toimia!

Ihastumiseen kuuluu monenlaisia tunteita! Se on hieno asia elämässä. Kannustan sinua kertomaan ihastuksestasi jollekin kaverille tai aikuiselle johon luotat! On mukavampi miettiä ja fiilistellä tunnetta jonkun kanssa!

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: yks tyttö vaa
Ikä: 13-15v
Millaisia juttuja on turvallista jakaa instagramissa? Millasia juttuja on turvallista jakaa esim. yksityisellä instatilillä mitä seuraa vaan tutut? Entä mitä on turvallista jakaa julkisesti? Riippuuko se mitä voi jakaa siitä,...
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä kysymyksestä!

On tosi hienoa, että pohdit näitä asioita. Insta on hyvä paikka pitää yhteyttä ihmisiin, tutustua uusiin ja tallentaa paloja omasta elämästä. Mitään yksiselitteistä ohjetta siihen, mitä milläkin tilillä kannattaa jakaa, ei kuitenkaan ole. Yksi hyvä ja yleinen ohje tosin on, että nettiin ei kannata julkaista mitään sellaista, jota ei olisi valmis näyttämään esimerkiksi omille vanhemmille. Omia henkilötietoja, osoitetta, tai muita vastaavia, yksityiskohtaisia tietoja itsestä ei kannata myöskään koskaan jakaa – oli tili sitten yksityinen tai julkinen.

Myös kuvien ja videoiden kohdalla on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään ennen kuin julkaisee. Esimerkiksi kuvia vähissä vaatteissa ei kannata jakaa, sillä niitä voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin. Tämä on erityisen tärkeä huomioida alaikäisenä. Julkiselta tililtä on suurempi mahdollisuus, että jaetut asiat lähtevät leviämään eteenpäin. Yksityinen instatili on siis turvallisempi, joten siellä voi jakaa asioita hieman vapaammin. Periaatteessa sekin on kyllä mahdollista hakkeroida, eli ulkopuolisen on mahdollista päästä käsiksi sisältöihisi. Tämä ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, mutta riski on hyvä tiedostaa.

Aikuisena voi olla joskus helpompi arvioida mitä kannattaa postata ja mitä ei, eli siinä mielessä postaaminen voi olla vähän vapaampaa. Mutta myös aikuisten on tärkeä ymmärtää, että someen kerran jaettuja asioita ei sieltä enää saa pois. Niinpä harkintaa kannattaa käyttää aikuisenakin. Omista tiliasetuksista kannattaa vanhempien kanssa tarkistaa, että tilin suojaukset ovat kunnossa. Samalla voi yhdessä pohtia vielä julkisen ja yksityisen tilien hyviä ja huonoja puolia, ja jutella siitä miten somea kannattaa käyttää. Voit myös lukea turvallisesta somen käytöstä lisää täältä.

Instaan postailu on parhaimmillaan kiva harrastus, joten kunhan pitää turvallisuusasiat muistissa, voi siellä olla suht huoletta. Mukavia some-hetkiä ja kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mannet
Ikä: 13-15v
Onko energiapusseissa ikärajaa? Onko energiapusseissa ikärajaa
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi! Tarkoitat energiapusseilla varmaankin nuuskan tai nikotiinipussien tapaan käytettäviä pusseja, jotka sisältävät kofeiinia tai muita piristeitä. Käytän nyt tässä vastauksessa tästä nimitystä energianuuska. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä.  Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Energianuuskan myyntiä ja käyttöä rajoitetaan tupakan vastikkeen tavoin. Energianuuskan mainostaminen ja myynnin edistäminen, eli esimerkiksi esillä pitäminen kaupoissa, on kiellettyä, eivätkä monet kaupat myy energianuuskaa alle 15-vuotiaille. Energianuuskalle ei ole kuitenkaan virallista ikärajaa.

Energianuuskan käyttöä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille, muun muassa siksi koska niiden sisältämä kofeiini on vahva piriste. Lasten ja nuorten keho reagoi piristeisiin vahvemmin kuin aikuisten. Energianuuskan sisältämästä kofeiinista voi aiheutua monenlaista haittaa. Se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Kofeiiniherkälle voi ilmaantua levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä tai hermostuneisuutta. Todella suurina määrinä kofeiini voi aiheuttaa jopa myrkytysoireita kuten kouristuksia. Kofeiinia voi kertyä elimistöön huomaamatta liian isoja määriä, jos energianuuskan lisäksi juo esimerkiksi kolajuomia, energiajuomia, kahvia tai teetä. Runsas, ja säännöllinen kofeiinituotteiden käyttö voi johtaa myös kofeiiniriippuvuuteen. Nuorille riippuvuus muodostuu aikuisia herkemmin.

Energianuuska voi heikentää myös suun terveyttä. Mistään terveystuotteesta ei siis ole kyse, vaikka niistä syntyvät mielikuvat voivat niin väittääkin. Kannustankin sinua pitämään omasta terveydestäsi huolta ja pohtimaan onko tällaisten tuotteiden käyttö sinulle tarpeellista tai järkevää.

Kivaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kakka
Ikä: 13-15v
Miksi naispuoliset henkilöt eivät halua seksiä? Miksi naispuoliset henkilöt eivät halua seksiä?
Fressis

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Ymmärrän sen kahdella tapaa: 1) miksi kaikki naiset ovat (oletetusti) sellaisia, etteivät he koe seksuaalista halua, ja 2) miksi jostakusta voi tuntua siltä, että naiset eivät halua juuri hänen kanssaan seksiä. Tuon vastauksessani esiin näkökulmia näihin molempiin kysymyksiin liittyen.

Ihan ensiksi on hyvä pohtia sitä, onko asia todella niin, että naiset eivät lainkaan haluaisi seksiä. Se on totta, että monien tutkimusten (esim. suomalaisen FINSEX-tutkimuksen) mukaan miehet haluavat seksiä keskimäärin enemmän kuin naiset. Tästä emme voi kuitenkaan suoraan päätellä, että naiset olisivat luonnostaan vähemmän halukkaita kuin miehet, sillä myös monet kasvatukseen ja kulttuuriin liittyvät asiat ohjaavat eri sukupuolten seksuaalikäyttäytymistä tiettyihin suuntiin. Esimerkiksi valitettavasti yhä edelleen tyttöjä ja naisia saatetaan häpäistä ja haukkua seksuaalisen aktiivisuuden ja halukkuuden osoittamisesta, kun taas pojille ja miehille vastaavanlainen käytös sallitaan. Ei siis ole ihme, että jotkut naiset saattavat peitellä seksuaalisia halujaan.

Lisäksi kulttuurissamme elää melko vahvana käyttäytymismalli, jossa miehen oletetaan tekevän aloite seksiin. Tämäkin voi ylläpitää käsitystä, että nainen ei lähtökohtaisesti haluaisi seksiä ennen kuin mies pyytää sitä. Tämänkaltainen uskomus voi johtaa haitallisiin ilmiöihin, kuten siihen, ettei naisen kieltäytymistä uskota. Onkin hyvä muistaa, että ei on aina ei, eikä asiasta pidä jäädä jankuttamaan. Seksissä suostumus on äärimmäisen tärkeässä roolissa, sillä kaiken seksissä tapahtuvan tulee perustua yhteiseen haluun. Jos toinen osapuoli ei ilmaise haluavansa harrastaa seksiä, sitä ei tule harrastaa. Lisäksi ihmisten mieltymykset vaihtelevat seksikumppaneiden suhteen. Se, että nainen ei halua tietyn ihmisen kanssa seksiä, ei tarkoita, etteikö hän haluaisi sitä jonkun toisen kanssa.

Vastauksena kysymykseesi siis on, että se on virheellinen käsitys, etteivätkö myös naiset haluaisi seksiä. Vastaavasti ei voida yleistää, että kaikki miehet haluaisivat seksiä: myös miehet voivat kokea lyhyt- tai pitkäkestoista haluttomuutta. Miesten ja naisten seksuaalikäyttäytymistä koskevat stereotypiat voivat kuitenkin ohjata ihmisiä käyttäytymään sukupuolelleen asetettujen odotusten mukaisesti, mikä ylläpitää oletuksia sukupuolten välisistä eroista. Itsellä olevia stereotypioita ja ennakkoluuloja onkin meidän kaikkien hyvä kyseenalaistaa.

Miksi tutkimusten mukaan naiset sitten haluavat seksiä keskimääräistä vähemmän kuin miehet? Selityksiä on monia. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, miten seksin käsite on määritelty tutkimuksessa. Joissakin tutkimuksissa seksillä tarkoitetaan vain penis-emätinyhdyntää, mikä rajaa ison osan seksistä pois. Tämä saattaa vääristää tuloksia ihmisten kokemasta halukkuudesta ja harrastetun seksin määrästä. Laajasti ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka kiihottavat ja tuottavat seksuaalista mielihyvää. Toisin sanoen voi olla, että osa naisista (kuten myös miehistä ja muista sukupuolista) ei halua yhdyntää, mutta he nauttivat seksistä ja kaipaavat seksuaalista nautintoa muilla tavoin.

Seksuaalisen halun kokemiseen vaikuttaa myös se, kuinka kokee tulevansa kohdelluksi (seksi)kumppaninsa toimesta. Esimerkiksi välinpitämätön käytös, arvostuksen puute, seksin tuntuminen velvollisuudelta, toisen osapuolen seksuaalisten tarpeiden sivuuttaminen tai kumppanin keskittyminen vain omaan nautintoonsa voivat aiheuttaa haluttomuutta. Kun kokee oman olonsa turvalliseksi, arvostetuksi ja halutuksi toisen seurassa, on helpompi tuntea seksuaalista halua.

Toivottavasti sait tästä vastauksesta uusia näkökulmia pohdintoihisi. On ymmärrettävää, että eri sukupuolten mahdolliset erot seksuaalisuudessa herättävät kysymyksiä. Hauskaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Teini tyyppi
Ikä: 13-15v
Voiko raskaaksi tulla ilman että on kuukautisia? Voiko tulla raskaaksi ilman että minulla on ollut kuukautisia?
Fressis

Hei nimimerkki ”Teini tyyppi” ja kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, voitko tulla raskaaksi ilman, että sinulla on ollut kuukautisia. Tämä onkin kysymys, jota pohtii moni ikäisesi nuori.

Kyllä, on mahdollista tulla raskaaksi ennen kuin kuukautiset alkavat. Vaikka kuukautiset eivät vielä olisi alkaneet, tytön elimistössä voi silti kypsyä jo munasoluja ja ne voivat irrota munasarjoista. Irronnut munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun ja se on valmiina hedelmöittymään koko matkan ajan.  Raskaus alkaa, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

Naisen keho valmistautuu joka kuukausi mahdollista raskautta varten tuottamalla munasolun ja paksuntamalla kohdun limakalvon. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun paksuuntunut limakalvo poistuu emättimen kautta ulos kuukautisverenä. Lisää kuukautisista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

On tärkeää muistaa, että jos harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, on aina mahdollisuus tulla raskaaksi. Sen tähden onkin tärkeä käyttää aina ehkäisyä seksiä harrastaessa. Ehkäisymenetelmiä on monia erilaisia, joista on tärkeää keskustella sekä kumppanin että terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Ennen seksin aloittamista on tärkeää, että on itse siihen valmis ja uskaltaa rohkeasti keskustella seksiin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista kumppanin kanssa. Seksiä tulee harrastaa vain silloin, kun molemmat ovat siinä vapaasta tahdosta ja haluavat sitä. Tätä kutsutaan suostumukseksi, josta voit lukea lisää täältä. Seksin aikana on tärkeä kokea olevansa turvassa. Turvallisuuden tunne syntyy, kun tilanteessa vallitsee molemmin puolinen luottamus, kunnioitus ja avoimuus kumppania kohtaan.

Jos sinua vielä mietityttää raskauteen tai seksiin liittyvät asiat, rohkaisen sinua vielä keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja. Häneltä saat neuvoja myös ehkäisyasioissa. Jutella voit myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oikein ihanaa kesän odotusta sinulle ”Teini tyyppi” 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?