Hei “Tyttö” ja kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot, että sinulla oli kuukautiset 3 päivää sitten ja nyt sinulta tuli keltaista valkovuotoa. On täysin normaalia, että valkovuodon väri ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja erityisesti ennen ja jälkeen kuukautisten. Valkovuoto on yleensä väriltään vaaleaa tai vaalean keltaista. Erityisesti valkovuodon kuivuessa sen väri saattaa muuttua kellertäväksi. Kuukautisia ennen ja niiden jälkeen siihen voi sekoittua mukaan myös verta, jolloin väri saattaa myös vaihdella ruskean ja punaisen sävyjen välillä.
Olet huolissasi siitä, voiko keltainen valkovuoto liittyä bakterivaginoosiin eli emättimen bakteeritulehdukseen. Emättimen bakteeritulehduksessa valkovuoto on usein pahanhajuista, runsasta ja maitomaisen juoksevaa. Väriltään se voi olla harmahtavaa, ja haju on usein voimakas ja kalamainen. Yleensä haju on niin voimakas, että sen kyllä haistaa vessassa käydessään. Emätintulehdukseen voi liittyä myös alapään kutinaa tai kirvelyä.
Hieman samanlaisia oireita voi olla myös hiivatulehduksessa. Sen yleensä tunnistaa kovasta kutinasta ja/tai kirvelystä alapäässä. Hiivatulehduksessa valkovuoto voi olla kokkareista ja hyvin paksua tai harmahtavan juoksevaa, kuten bakteerivaginoosissa.
Kysymyksessäsi tuot esille ainoastaan valkovuodon poikkeavan värin. Jos sinulla ei ole muita oireita kuin valkovuodon kellertävä väri, niin voit hyvin seurata tilannetta vielä kotona. Yleensä valkovuodon määrä kuukautisten jälkeen hiljalleen vähenee, kun taas kuukautiskierron puolivälissä se muuttuu runsaammaksi. Sinun tilanteesi vaikuttaa siltä, että valkovuoto on hiljalleen vähenemässä ja ”kuivumassa” kuukautisten jälkeen, minkä vuoksi sen väri voi olla ollut tummemman keltaista. Jos kuitenkin sinulle tulee joitain muita edellä mainittuja oireita tai kipua alavatsalla tai virtsatessa, niin sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Molemmat tulehdukset voivat parantua itsestään tai itsehoidolla, mutta voivat vaatia myös lääkehoitoa. Koska olet vielä niin nuori, niin oireiden lisääntyessä suosittelen sinua olemaan heti yhteydessä esimerkiksi oman alueesi terveyskeskukseen. Ohjeet siihen löydät täältä.
On hienoa, että tarkkailet oman kehosi toimintaa ja tunnistat muutoksia esimerkiksi valkovuotosi värissä. Se on tärkeä taito osata, jotta voi tunnistaa, jos kehossa tai kuukautiskierrossa tapahtuu jotain poikkeavaa, mikä vaatii hoitoa. Jos sinua vielä mietityttää valkovuotosi väri tai jokin muu asia liittyen kuukautiskiertoon, niin kannattaa käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Hän on siellä juuri sitä varten, että hänen kanssaan voi keskustella kuukautiskiertoonkin liittyvistä aiheista.
Oikein ihanaa kesän odotusta!
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi! Mietit voiko sähkötupakasta tai nikotiinista olla haittaa, kun sairastaa mononukleoosia.
Sähkötupakan eli sähkösavukkeen kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. On kuitenkin näyttöä siitä, että käytöstä on haittaa hengitysteiden toiminnalle, mikä voi pahentaa infektio-oireita. Sähkösavukkeiden käyttäminen ei siis varmastikaan ainakaan edistä mononukleoosin paranemista. Lisäksi on viitteitä myös siitä, että nikotiini itsessään saattaa heikentää elimistön immuunipuolustusta, eli näin ollen ei varmastikaan ole hyvä käyttää minkäänlaisia nikotiinituotteita pusutaudin aikana. Pidempiaikainen sähkösavukkeen käyttäminen voi altistaa myös muille virus- ja bakteeritulehduksille.
Me täällä Fressiksessä emme muutenkaan suosittele nikotiinituotteiden käyttöä, koska niistä on kasvavalle nuorelle vain haittaa. Voit halutessasi lukea lisää näistä haittavaikutuksista Fressiksen tietopankista. Tukea näiden tuotteiden käytön lopettamiseen saa myös Fressiksestä.
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Periaatteessa on aina raskauden mahdollisuus, jos harrastetaan penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy).
Seuraa siis seuraavia kuukautisiasi, ja jos ne ovat myöhässä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset ja haluat varmistua asiasta, voit tehdä raskaustestin kolme viikkoa yhdynnän jälkeen tarkimman tuloksen saamiseksi.
Muistakaa jatkossa aina kondomia, myös suuseksin aikana! Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudeltakin 😉
Moi nimimerkki pööpöö!
Hienoa, että olet kiinnostunut tutustumaan oman kehosi ja vulvasi anatomiaan. Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos, joten tämän perusteella voi päätellä, että sinultakin sellainen löytyy.
Aina emättimen aukko ei kuitenkaan erotu kovinkaan selkeästi. Oletko katsellut vulvaasi peilin kautta, jolloin sen anatomiaa on helpompi hahmottaa? Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.
Mainitsit, että vulvassasi on jonkinlainen patti. Täältä käsin en valitettavasti osaa sanoa, onko kyseessä vulvaan kuuluva osa vai onko kyse esimerkiksi emättimen suulla olevien Bartholinin rauhasten tulehduksesta, kystasta vai mahdollisesti jostakin muusta. Mikäli patti on kipeä, arka tai turvonneen oloinen, kannattaa varata aika gynekologille.
Kun olet paikantanut emättimesi aukon ja mahdollisesti harkitset tamponin käyttöä, kannattaa ensiksi kokeilla pienintä kokoa ja harjoitella rauhassa tamponin asettamista emättimeen. Pienten tamponien imukyky ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, minkä vuoksi niitä voi joutua vaihtamaan useammin. Kun tamponin käyttö on tullut tutuksi ja olet saanut sen asettamiseen varmuutta, voit tarvittaessa kokeilla isompia kokoja sen mukaan, minkä verran kuukautisvuotoa tulee. Mikään pakko tamponia ei kuitenkaan ole käyttää, vaan myös esimerkiksi kuukautissiteet tai kuukautisalushousut ovat oikein hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.
Lopuksi sanon vielä, että kaikenlaiset vulvat ovat hyviä omanlaisinaan. Sanoit pelkääväsi sitä, että vulvasi ei ole normaali ja seksi ei onnistu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksi ei ole vain yhdyntää ja nautintoa voi saada monin tavoin. Vulvassa on monia nautintoa tuottavia alueita, kuten klitoris, ulommat ja sisemmät häpyhuulet sekä emätin, minkä lisäksi myös muiden kehonosien hyväily voi tuntua nautinnolliselta. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä.
Hauskaa ja aurinkoista kesän alkua!
Moikka!
Murrosiässä on tosi luonnollista, että seksuaalisuus, seksi ja alastomat kehot alkavat kiinnostaa. On ok haaveilla esimerkiksi siitä, että näkisi jonkun pippelin. Omassa mielessään voi kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä. Asialle ei tarvitse kuitenkaan tässä vaiheessa erityisesti tehdä mitään, riittää että haaveilet.
Jos sinulla on seksuaalisen kiihottumisen tunteita ja sinusta tuntuu hyvältä, voit itseksesi hyväillä itseäsi ja kokeilla itsetyydytystä. Itsetyydytys on hyvä ja suositeltava tapa tutustua omaan kehoon ja kiihottumiseen. Jossain vaiheessa kehityksen ja iän myötä tulee oikeassa elämässä ajankohtaiseksi alastomuus ja erilaiset seksuaaliset teot, kuten seksi toisen ihmisen kanssa. Voit lukea seksistä lisää mm. Fressiksen tietopankista.
Jos seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät sinua kovasti, voi niistä jutella esimerkiksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos sinulla ei ole sellaista henkilöä tai juttelu kasvokkain tuntuu vaikealta, voit myös jutella asiasta luottamuksella ja nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Kivaa kevään jatkoa!
Moi!
Kuukautiskierto voi olla etenkin nuorena epätasainen. Vaikka kuukautiset tulisivatkin kohtuullisen säännöllisesti, monet tekijät voivat saada kuukautiset myöhästymään. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai liiallinen liikunta. Aina myöhästymiselle ei edes löydetä mitään selkeää syytä. Mainitsit ovulaatiosi olleen tavallista myöhemmin, joten on hyvinkin todennäköistä, että myös kuukautisesi ovat siirtyneet hieman eteenpäin.
Olet tehnyt pari raskaustestiä ja ne ovat olleet negatiivisia. Kerroit myös, että teillä ei ole kahteen kuukauteen ollut seksiä poikaystäväsi kanssa. Lisäksi ymmärsin, että edellisen yhdyntäkerran jälkeen sinulla on ollut ainakin kerran kuukautiset. Nämä kaikki seikat viittaavat siihen, että et ole raskaana.
Pohdit kuitenkin, onko siittiöitä voinut päätyä emättimeesi muilla tavoin kuin penis-emätinyhdynnässä, joka on tyypillisin tapa tulla raskaaksi. Tuoretta siemennestettä voi kulkeutua emättimeen esimerkiksi käsien kautta, jos siemennestettä on käsissä ja sormet laitetaan sen jälkeen emättimeen. Raskaaksi tuleminen tällä tavoin on kuitenkin harvinaisempaa. Lisää raskaaksi tulemisesta voit lukea artikkelista Miten raskaus alkaa.
Viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että raskaaksi tulemisen pelko vie kovasti energiaasi ja aiheuttaa stressiä. Tämä voi heikentää elämänlaatuasi, minkä lisäksi raskaaksi tulemisen pelko voi haitata nautinnon kokemista seksissä. Kerroit, että käytätte ehkäisynä kondomia. Kondomi ehkäisee oikein käytettynä ja säilytettynä hyvin raskaudelta ja seksitaudeilta. Yksi tapa tehostaa ehkäisyä on käyttää tuplaehkäisyä eli kondomin lisäksi jotain hormonaalista ehkäisyä kuten e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta. Lisätietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä saat Ehkäisynetistä ja voit keskustella niistä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Mikäli koet raskaaksi tulemisen pelon haittaavan elämääsi eikä ehkäisyn käyttö auta lievittämään pelkoasi, asiasta voisi olla hyvä muutenkin keskustella kouluterveydenhoitajan, psykologin tai seksuaaliterapeutin kanssa. Voit saada anonyymia ja maksutonta keskustelutukea myös Väestöliiton tai Sexpon seksuaalineuvontapalveluista.
Moi nimimerkki Huolestunut!
Monet kamppailevat peniksen kasvuun ja kokoon liittyvien pohdintojen kanssa, joten on hyvä, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt huoliesi kanssa yksin.
Peniksen kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen. Siinä, missä iässä penis saavuttaa lopullisen kokonsa, esiintyy paljon yksilöllistä vaihtelua. Yleensä tämä ajoittuu 14 ja 20 ikävuoden välille.
Mainitsit kokevasi painetta peniksesi kasvuun liittyen. Tämä on harmillista kuulla, mutta ymmärrän, että esimerkiksi ympäröivä kulttuuri, media, kaverit tai porno voivat luoda tietynlaisia mielikuvia siitä, millainen peniksen ”pitäisi” olla. Todellisuudessa peniksiä on todella monenlaisia, ja kaikki ovat hyviä juuri omanlaisenaan. Penikset eroavat toisistaan esimerkiksi muotonsa, pituutensa, paksuutensa, kaarevuutensa, suonikkuutensa ja värinsä puolesta. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -sivuston artikkeleista Millainen on penis ja Mikä on hyvä peniksen koko.
Myös se voi aiheuttaa epävarmuutta ja paineita, mahdollistaako oman peniksen koko nautinnon tuottamisen toiselle seksissä. Tämän asian suhteen on hyvä muistaa, että jokainen ihminen on mieltymyksiltään ja anatomialtaan yksilöllinen: toiset sopivat mieltymystensä ja anatomiansa puolesta toisilleen paremmin kuin jotkut toiset. Lisäksi nautinnollisuus on kiinni niin monesta muustakin asiasta kuin peniksestä tai sen koosta, ja toisaalta seksuaalista nautintoa voi antaa ja saada muutenkin kuin vain peniksen avulla, kuten vaikkapa käsillä, suulla tai seksivälineillä.
Mikäli peniksesi kasvu huolettaa sinua kovasti, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Anonyymia keskustelutukea puolestaan on mahdollista saada esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvonnasta tai ottamalla yhteyttä Poikien Puhelimeen puhelimitse tai chatissa.
Moikka nimimerkki Se,
Onpa harmi kuulla, että sinulla on äitisi kanssa tuollaisia ongelmia. On tosi ikävää, jos tuntuu, että äitisi suuttuu sinulle pienistä asioista ja helposti.
On vaikea sanoa varmaksi, miksi äitisi reagoi noin. Toisinaan aikuisilla voi olla stressiä, tai muita murheita, jotka vaikuttavat heidän käytökseensä ikävällä tavalla. Tai sitten hän saattaa vain ilmaista itseään tavalla, joka ei ole rakentava, tai joka tuntuu sinusta kohtuuttoman voimakkaalta. Äitisi ei välttämättä tarkoita olla ilkeä, mutta ymmärrän, että se voi tuntua siltä. Ei ole oikein, että hänen käytöksensä saa sinut tuntemaan noin.
Niissä tilanteissa, kun äitisi suuttuu, yritä itse pysyä rauhallisena ja kuunnella häntä. Kun toinen on vihainen, on vaikea saada järkevää keskustelua aikaiseksi. Tällöin hyvä keino voikin olla odottaa voimakkaimpien tunteiden ohimenemistä, ennen kuin yrittää puhua aiheesta lisää.
Suosittelen, että yrität puhua äitisi kanssa rauhallisena hetkenä siitä, miltä sinusta tuntuu, kun hän suuttuu. Kerro hänelle, että olet huolissasi ja haluaisit ymmärtää paremmin, miksi hän reagoi niin voimakkaasti. Kerro hänelle, miltä sinusta tuntuu, kun hän suuttuu ja mitä toivoisit suuttumisen sijaan hänen tekevän.
Voit myös ehdottaa, että voisitte yhdessä etsiä ratkaisuja tilanteeseen. Esimerkiksi voit kysyä häneltä, mitä voisit tehdä, että hänellä ei menisi hermot niin usein, tai miten muuten voisit auttaa häntä hermostumisen suhteen. Voisitte esimerkiksi sopia tiettyjä rutiineja tai tehtäviä, joiden toteuttamisesta huolehdit. Näin saatat auttaa vähentämään äitisi stressiä ja parantamaan välejänne. Unohduksia sattuu aina silloin tällöin, eikä se oikeuta tietenkään suuttumaan.
Jos tilanne ei parane tai koet, että tarvitset lisää apua, kannattaa jutella jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten opettajan tai koulupsykologin kanssa asiasta. He voivat auttaa sinua käsittelemään tilannetta ja ehkä tarjota neuvoja, miten tilannetta voisi parantaa. Puhuminen auttaa myös omiin tunteisiin, joita tilanteessa koet. Tärkeää on, että et jää yksin tunteidesi kanssa!
Myös MLL:n Lasten ja nuorten chat sekä Netari ovat paikkoja netissä, joissa voit puhua asiasta. Suosittelen kuitenkin ensisijaisesti jotain lähiaikuista, jonka tunnet tai joka on töissä koulullasi. Muista, että olet arvokas ja ansaitset tulla kohdelluksi kunnioittavasti. Toivottavasti asiat alkavat sujua paremmin äitisi kanssa ja löydätte yhteisen sävelen.
Mukavaa alkukesää!
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Pohdit, voiko poikaystävästäsi tulla käsiisi siittiöitä, jos kosketat häntä vaatteet päällä, ja muualle kuin sukuelimeen. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi olet asiasta niin huolissasi, mutta arvelen sen liittyvän raskaaksi tulemisen pelkoon.
Raskaaksi voi tulla vain, jos tuoretta siemennestettä pääsee tavalla tai toisella emättimeen. Jos ette ole harrastaneet penis-emätin yhdyntää, eikä poikaystävässäsi ole tuoretta spermaa näkyvillä, ja sitä päädy käsiisi ja sitä kautta emättimeesi, et voi tulla raskaaksi. Ja vaikka spermaa käsien kautta emättimeen pääsisikin, myös tällä tavalla raskaaksi tuleminen on erittäin epätodennäköistä. Siittiöt eivät säily kauaa toimintakykyisinä kehon ulkopuolella. Lisäksi huomaisit kyllä sen, jos käsiisi joutuisi tuoretta spermaa.
Joten huoli pois! 😊 Jos teillä on poikaystäväsi kanssa seksiä (minkälaista vaan), muistattehan käyttää ehkäisyä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta.
Heippa! Kiitos viestistäsi! Ensinnäkin hienoa, että olet löytänyt itsellesi mieluisan harrastuksen jalkapallosta. 😊 Ja ihana että tykkäät pikkusiskostasi ❤
Pohdit mistä jalkapohjiesi kipeät kovettumat voisivat johtua. Kuten itsekin arvelit, voi olla, että juuri liikkuminen ja urheilutossut ovat kovettumien taustalla. On luonnollista, että jalat hikoavat, kun kenkiä pitää pidempään jalassa. Emme ole tämän aiheen asiantuntijoita, mutta esimerkiksi sukkavalinnoilla voi olla mahdollista vaikuttaa asiaan ja mainitsemaasi jalkojen ”muhimiseen”. Kaikista tärkeintä on se, että kengät ovat jaloillesi sopivat ja oikean kokoiset. Joskus myös pohjalliset voivat auttaa, ja toki kovettumien taustalla voi olla myös jalkaterän tai varpaiden asentovirheitä, jotka on hyvä selvittää. Lue lisää aiheesta terveyskirjaston artikkelista.
Kuinka hoidat näitä kipeitä kovettumia? Jalkojen pesun ja huolellisen kuivaamisen jälkeinen päivittäinen rasvaaminen jalkavoiteella voi auttaa pehmentämään kovettumia, ja pitämään kovettumat joustavina. Tällöin niihin ei myöskään satu yhtä paljon.
Suosittelen sinua menemään vielä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta lisää. Voitte pohtia hänen kanssaan, voisitko hyötyä esimerkiksi jalkaterapeutilla käymisestä. Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon saat apteekin henkilökunnalta.