Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miina
Ikä: 13-15v
Suuseksiin liittyvät toiveet Kysymys jätetään poikkeuksellisesti julkaisematta. Se koskee yksityiskohtaisia suuseksiin liittyviä toiveita.
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi.

Kerrot suuseksiin liittyvistä toiveistasi. Haluan kannustaa sinua juttelemaan asiasta poikaystäväsi kanssa. Hänen kanssaan on tärkeä keskustella siitä, millaisten asioiden tekeminen tuntuu teistä kummastakin hyvältä ja millaisia pohdintoja/huolia/ajatuksia näihin asioihin liittyy. Muistattehan käyttää suuseksissä suuseksisuojaa tai kondomia, jos seksitautitartunnan riski on olemassa.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletteko poikaystäväsi kanssa toistenne ensimmäiset seksikumppanit. Jos jommallakummalla tai molemmilla teistä on ollut seksiä joidenkin toisten henkilöiden kanssa ennen tätä suhdetta, on seksitautitartunnan riski olemassa. Koska teillä on ollut kondomilla suojaamatonta yhdyntää, olisi tässä tilanteessa teidän molempien tärkeä käydä seksitautitesteissä. Jos taas olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, voitte olla asian suhteen huoletta, koska siinä tapauksessa ette ole kumpikaan voineet saada toisiltanne seksitautitartuntaa.

Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ihminen
Ikä: 13-15v
Kireä esinahka Mulla on kireä esinahka ja kun itsetyydytän ja saan orgasmin niin se sattuu eikä enää halua jatkaa sen jälkeen. Mistä johtuu?
Fressis

Hei!

Murrosiässä alkava esinahkan kireys voi johtua sukuelinten kasvamisesta. Esinahka on voinut olla myös lapsesta asti kireä. Itsetyydyttämisen ja orgasmin kivuliaisuus voi johtua kireän esinahkan aiheuttamasta puristuksesta. Jos saat esinahkan terskan taakse, se on jo hyvä merkki. Esinahkaa voi kokeilla varovaisesti myös itse venytellä, kunhan se ei satu. Käytännön ohjeita venytyshoitoon löydät esimerkiksi täältä.

Jos kivut jatkuvat tai sinulla esiintyy tulehdusoireita tai virtsaamisvaikeuksia, suosittelen hakeutumaan arvioon terveydenhuoltoon. Esimerkiksi kouluterkkarilta voit käydä kysymässä neuvoa asiaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Julian
Ikä: 13-15v
Kiinnostus seksiin ja pohdinta seksifantasioista Kysymys koskee seksifantasioita ja se jätetään poikkeuksellisesti julkaisematta
Fressis

Moi!

On täysin luonnollista, että sinun iässäsi alkavat kiinnostaa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat. Ei ole siis mitenkään paha asia, että seksi pyörii mielessäsi paljon, vaan se on ihan normaalia. On myös erittäin yksilöllistä, mikä kullekin tuottaa seksuaalista nautintoa. Tärkeintä kaikissa seksuaalisissa teoissa on kuitenkin kaikkien seksin osapuolten suostumus. Jos siis katselet suihkussa muita ihmisiä seksuaalisen kiihottumisen vuoksi, ei se ole ok, jos siihen ei ole näiden henkilöiden suostumusta.

Kerrot myös seksifantasiastasi ja haluat tietää, onko sen toteuttaminen ok. On ok haaveilla ja omassa mielessään kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä. Fantasiamaailmassa kaikki on sallittua, eikä niissä tarvitse olla rajoja. Se mitä tapahtuu omassa mielessä ja mielikuvissa ei kuitenkaan tarkoita myöskään sitä, että välttämättä haluisi näitä asioita tapahtuvan oikeassa elämässä. Eli vaikka jostain asiasta olisi fantasia, ei sitä välttämättä tarvitse päästä käytännössä toteuttamaan.

Kun seksistä toisen henkilön kanssa tulee jossain kohden ajankohtaista, on erittäin tärkeä jutella kaikesta seksiin liittyvästä kumppanin kanssa ja huolehtia ehkäisyasiat kuntoon. Kondomia on suositeltavaa käyttää kaikenlaisessa seksissä. Suuseksissä voi käyttää kondomin sijaan suuseksisuojaa. Jos seksikumppanilla tai itsellä ei ole ollut minkäänlaista seksiä aiemmin kenenkään kanssa, ei seksitautiriskiä ole. Aina toisen seksihistoriasta ei voi kuitenkaan olla varma, koska eri ihmiset voivat määritellä ja ymmärtää seksin eri tavoilla. Joka tapauksessa avoin keskustelu asiasta mahdollisen seksikumppanin kanssa on tärkeää. Lue lisää seksitaudeilta suojautumisesta eri seksitavoissa täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä? Saan toisinaan yöllisiä siemensyöksyjä nukkuessani. Välillä taas saan orgasmin, mutta en siemensyöksyä. Onko normaalia siis saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi, onko normaalia saada orgasmi ilman siemensyöksyä. Kyllä, tämä on täysin normaalia! 😊 Orgasmi ja siemensyöksy ovat toisistaan erillisiä prosesseja, vaikka tapahtuvat monesti suhteellisen samanaikaisesti. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys sivuston artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnassasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotias ostaa liukuvoidetta? Moikka! Oon 13v tyttö ja haluisin ostaa liukkaria mutta saanko mä ostettua sitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Liukuvoiteen ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa, eli voit hyvin ostaa sitä. Liukuvoiteita löytyy esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Myös joistain verkkokaupoista voi ostaa liukuvoidetta, mutta verkkokauppoihin tarvitsee usein maksuvälineenä esimerkiksi pankkikortin.

Jos kaipaat vielä lisätietoa aiheesta, voit käydä lukemassa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelin.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: H
Ikä: 13-15v
Seurusteluun liittyvä ongelma siis mulla on bf ehkä. 14v, koht 15 ja meil tulee riitoi ja meijän vanhemmat ja kaikki tietää siit et ollaa erottu ja ollaan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mikäli ymmärsin oikein, vanhempanne luulevat, että olette poikaystäväsi kanssa eronneet, mutta olette yhä yhdessä riidoista huolimatta? Riitoja tulee useimmissa seurustelusuhteissa, eli niitä ei kannata säikähtää. Seurustelusuhteiden kestävyyteen vaikuttaa kuitenkin taito keskustella ja sopia riidat. Jokainen riita on myös mahdollisuus oppia jotain ehkä uuttakin itsestä ja toisesta. Kertomasi välimatka voi aiheuttaa seurustelulle omia haasteitaan, mutta ei ole este yhdessäololle.

Viestistäsi ei käy ilmi oletteko tavanneet kasvokkain aiemmin, vai jutelleet esimerkiksi somessa. Mikäli ette ole tavanneet aiemmin, on ensimmäisestä tapaamisesta tärkeä jutella kotona. Vaikka somessa kaikki sujuisi hyvin, on tapaaminen kasvokkain eri asia. Alle 15-vuotiaana yksin julkisilla matkustamiseen tarvitaan usein myös vanhempien kirjoittama lupalappu. Välimatka on myös niin pitkä, että ilman yöpymistä se voi olla vaikea toteuttaa, jotta teille jää myös aikaa yhdessäoloon. Ihan yksinkertainen teidän tilanteenne ei siis ole.

Jäin myös miettimään miksi seurustelua tarvitsee salailla? Onko seurustelussa jotain sellaista, jota vanhempanne eivät hyväksy ja siksi salailette asiaa? Salailu kuormittaa seurustelua ja voi aiheuttaa riitoja teidän välillenne. Salailusta kiinnijääminen voi myös aiheuttaa ikäviä tilanteita kotona ja vaikeuttaa välejä vanhempien kanssa. Olisiko vanhemmille kuitenkin mahdollista kertoa seurustelusta? Voisiko tapaamista suunnitella niin, että poikakaverisi soittaisi videopuhelun, jossa vanhempiesi olisi mahdollista tutustua ja jutella hänen kanssaan? Voisitte siinä sopia käytännön järjestelyistä. Mitään suoraa ratkaisua kertomaasi tilanteeseen ei oikein ole. Voisitkin käydä halutessasi juttelemassa tilanteestasi vielä Sekasin-chatissa, jossa voit kertoa siitä lisää ja saada muitakin näkökulmia asiaan.

Tsemppiä sinulle, toivottavasti asiaan löytyy ratkaisu!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vempu
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä pippelistä Miten usein pitäisi pestä esinahan alta? Olen myös huolestunut pippelin koosta, kun se on vaan 12 cm pitkä erektiossa. Voiko se kasvaa siitä enää?...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pippeli on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Esinahan alta riittää, että pesee sen verran, mihin saakka esinahka liikkuu. Lue lisää täältä.

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että pippelisi saattaa hyvinkin vielä kasvaa. Pippelin kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen ja lopullisen kokonsa pippeli saavuttaa 14 ja 20 ikävuoden välillä – tämä on yksilöllistä. Voit lukea lisää pippelistä täältä.

Jokaisen pippelin koko ja muoto on yksilöllinen, eli ei ole olemassa yhtä oikean kokoista tai näköistä pippeliä. Ympäröivä kulttuuri, kaverit ja porno voivat luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, millainen pippelin tulisi olla. Todellisuudessa jokainen pippeli on hyvä juuri omanlaisenaan. Eli jos joku joskus nauraa pippelillesi, ei se ole oikein tehty. Tällaisen henkilön kohdalla tilannetta voi miettiä siitä näkökulmasta, että jos hän ei osaa kohdata ja kohdella sinua kunnioittavasti, onko hän ylipäätään sellainen henkilö, jonka kanssa haluat läheisyyttä ja jakaa intiimejä asioita.

Jos pippeliin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Jutella voit myös anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai ottamalla yhteyttä Poikien puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aa juu
Ikä: 13-15v
Onko kuukautiseni alkamassa? Onko kuukautiseni alkamassa? Minulla on ollut valkovuoto jo vuoden, mutta nyt on alkanut päänsärky, maha on sekaisin, huimaa ja sattuu välillä alaselkään.
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Halusit tietää, ovatko kuukautisesi kenties alkamassa mainitsemiesi oireidesi perusteella. Kerroit, että valkovuodon erittyminen on alkanut sinulla noin vuosi sitten. Valkovuodon alkaminen on tosiaankin merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen.

Myös muut mainitsemasi oireet, kuten alaselkäkipu sekä se, että vatsa on sekaisin, voivat hyvinkin kieliä kuukautisten alkamisesta. Kuukautiskipujen yleisoireina voi esiintyä myös esimerkiksi huimausta ja päänsärkyä. Samanlaisia oireita voi toki esiintyä myös muulloin, eikä kuukautisten alkamista voi siten ennustaa varmaksi. Joka tapauksessa kuukautisesi alkavat, kun niiden aika on ja kehosi on siihen valmis. Voit olla siis sen suhteen huoletta😊 Mikäli kuukautiset eivät kuitenkaan vielä ala, mutta huimaus sekä päänsärky jatkuvat pidemmän aikaa, voisit käydä varmuudeksi juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa asiasta.

Muistuttaisin myös, että ensimmäiset kuukautiset voivat olla todella niukat ja vuoto olla alkuun rusehtavan väristä. Moni nuori hämmentyy ensimmäisten menkkojen kohdalla ja saattaa ihmetellä, että alkoivatko ne todella. Olemme saaneet monia kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja niihin ja niiden vastauksiin pääset tutustumaan täältä. Lisäksi voit käydä lukemassa Fressiksen artikkelin kuukautisista täältä.

Voit valmistautua kuukautisten alkamiseen ostamalla myös sopivia kuukautissuojia, jotta ne ovat käytettävissä, kun niille on tarvetta. On todella hyvä, että olet pohtinut kuukautisia etukäteen ja kysyt mieltä askarruttavista asioista. Jatka samaan malliin! 😊

Iloa ja aurinkoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?