NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Tirppa
Ikä: 9-12v

Vape ja riippuvuus

Moi! Olen alkanut miettimään olenko koukussa nikotiinin. Käytän päivittäin vapea. Heti kun ei pysty vetämään alkaa ärsyttää ja päässä tuntuu, että se halkee. Olen käyttänyt 5% vapea nyt kahden kuukauden ajan joka päivä. Miten tää voi vaikuttaa esim keskittymiseen ja koulumenestyksen? Kiitos

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit käyttäväsi vapea päivittäin ja pohdit, oletkohan jäänyt koukkuun nikotiiniin. Tosi hyvä, että olet alkanut miettimään asiaa.

Kuvasit viestissäsi, että sinulla on ilmennyt muun muassa ärtyneisyyttä, jos et pysty käyttämään vapea. Ärtyneisyys, päänsärky ja keskittymisvaikeudet ovatkin nikotiinin aiheuttamia vieroitusoireita ja merkki fyysisestä riippuvuudesta. Eli kun aiemmasta nikotiiniannoksesta on kulunut aikaa, keho alkaa erilaisin oirein ikään kuin vaatimaan uutta nikotiiniannosta. Kun elimistö saa nikotiinia, oireet vaimenevat taas joksikin aikaa. On siis hyvin mahdollista, että olet tullut riippuvaiseksi nikotiinista, kuten itse pohditkin.

Pohdit myös, millaisia vaikutuksia nikotiinilla voi olla keskittymiseen ja koulumenestykseen. Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Toistuva nikotiinin käyttö voi aiheuttaa muutoksia aivoissa. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten aivot ottavat vastaan ja käsittelevät uutta tietoa. Siten se voi vaikuttaa esimerkiksi keskittymiseen ja uuden oppimiseen.

Jotta välttyisit nikotiinin ja vapen sisältämien muiden haitallisten aineiden aiheuttamilta haitoilta jatkossa, olisi todella hyvä lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian. Vinkkejä vapen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista. Toisille toimii lopettaminen heti, mutta liikkeelle voi lähteä esimerkiksi siitä, että pyrkii alkuun vähentämään vapen käyttöä. Lopettamiseen voit saada apua myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hänen tehtävänään on tukea sinun hyvinvointiasi, joten voit mennä rohkeasti juttelemaan tästä asiasta, jotta saat tarvittaessa häneltä tukea ja ohjausta vapesta irti pääsemiseen.

Kovasti tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?