Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Tiedonetsijä
Onko ok olla ystävä itseä pari vuotta vanhemman kanssa? Hei! Oon kohta 16-vuotias, onko okei olla yli 18-vuotiaan kaveri? Ollaan tunnettu hyvin monta vuotta ja kaveruuteen ei ole koskaan liittynyt mitään seksuaalista, ei...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Ystävyydessä iällä ei ole merkitystä. On toki luonnollista pohtia asiaa, ja nuorempana parinkin vuoden ikäero voi tuntua suuremmalta kuin hieman vanhempana. Voit kuitenkin hyvin olla kaveri itseäsi vanhemman ja myös nuoremman henkilön kanssa. Hyvä henkinen yhteys toiseen, yhteiset mielenkiinnon kohteet ja arvomaailma tai toimiva keskusteluyhteys voi ja saa olla minkä ikäisen henkilön kanssa tahansa.

Kaikissa ystävyyssuhteissa tärkeää on, että ystävyys on molemmin puolin turvallista ja elämänlaatuun positiivisesti vaikuttavaa. Se, että on eri-ikäisiä ihmisiä ympärillä, voi laajentaa ymmärrystä toisista ihmisistä ja opettaa puolin ja toisin asioita. Pidä ihmeessä kiinni ystävästäsi, ikäeronne ei loppupeleissä ole kovinkaan suuri. <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: ...
Mitä tehdä jos on ihastunut parhaaseen ystäväänsä? Hei. Olen 13-vuotias nuori ja tarvisin apuu. Mun yks frendi Jenna (nimi muutettu) on mun kaa samassa koulussa viä vuoden. Se on siis mua...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Toteat hienosti ja kypsästi tietäväsi, ettet voi ihastumisellesi mitään. Samalla kuitenkin koet huonoa oloa siitä, kun koet tunteidesi olevan väärin. Tunteissasi ei ole mitään väärää. Meillä kaikilla on oikeus ihastua ja kokea ihastumisen tunteita toista ihmistä kohtaan, emmekä aina voi valita ihastuksen kohdetta.

Ymmärrän kuitenkin tilanteesi haastavuuden ja pohdinnan siitä, että mitä pitäisi tehdä, jotta olosi helpottaisi. Rohkaisisin sinua kertomaan asiasta. Yhdessäoloanne voi nimittäin olla hankala pitää yllä, jos samalla salaat toiselta näin tärkeän asian. Ihastuksesta kertominen ei varmastikaan ole helppoa, eikä siihen ole mitään oikeaa tapaa. Voit myös jännittää sitä, miten asia vaikuttaa ystävyyteenne. Hyvä ystävyys harvoin kuitenkaan päättyy siihen, että osapuolet ovat rehellisiä toisilleen 🙂 Voisit ehkä sanoa hänelle, että jos hän ei tunnekaan samoin, ei se haittaa ja että et halua asian pilaavan ystävyyttänne? Kertomalla saisit asian pois mielestäsi ja kuka tietää, entä jos ystäväsi tuntisikin samoin sinua kohtaan?  Vaikka et saisikaan tunteillesi vastakaikua, voit olla ylpeä itsestäsi, että kerroit tunteistasi. Aina tunteet eivät vain valitettavasti kohtaa ja se varmasti harmittaa, mutta myös helpottaa ajan kanssa.

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Se hasu tyyppi:3
Mitä teen kun ystäväni loukkasi minua? No oltiin mun besun kanssa ihan TOSI läheisiä…Sit seiskalla meidän luokalle tuli kaks uutta tyyppiä (kutsutaan vaikka Venlaksi ja Ansaksi) Ensiksi Venla tuli luokseni...
Fressis

Heippa! Kiitos viestistäsi.

Jos ymmärrän viestisi oikein, olet ollut tilanteessa, jossa koet jääneesi porukan ulkopuolelle ja tulleesi parhaan ystäväsi hylkäämäksi. Ystäväsi ja luokkalaisesi eivät ole olleet sinua kohtaan reiluja ja tilanne on varmasti tuntunut sinusta kurjalta. Erityisesti se satuttaa, jos itselle läheinen ihminen toimii tavalla, joka loukkaa.

Oletkohan jutellut parhaan ystäväsi kanssa tilanteen jälkeen? En halua vähätellä kokemustasi enkä ikävää tilannetta, mutta on mahdollista, ettei ystäväsi välttämättä ymmärtänyt loukanneensa sinua. Joskus voi tulla tehneeksi tai sanoneeksi asioita, joita ei oikeasti tarkoita, eikä sitä välttämättä ymmärrä ennen kuin kuulee loukanneensa omalla toiminnallaan toista. Asian ottaminen esille ystäväsi kanssa voi tuntua epäreilulta ja vaikealta, etenkin jos tapahtuneesta on kulunut jo aikaa, mutta se on varmasti ystävyytenne kannalta tärkeää ja voi parhaimmillaan vahvistaa ystävyyttänne. Ystävyyssuhteisiin kuuluu se, että voi avoimesti puhua tunteistaan ja ajatuksistaan toiselle ja kertoa myös vaikeammista asioista, kuten siitä että toinen on satuttanut. Tärkeää on myös vastavuoroisesti kysyä mitä ajatuksia toisella on asiasta ja kuulla myös hänen näkökulmansa tilanteeseen.

Toivottavasti saatte juteltua asiasta ja pääsette siitä eteenpäin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Moi
Mitä teen kun olen ihastunut kaverin kanssa samaan poikaan? Eli mun ongelma on et mun kaverilla on ihastus josta se on jo tykännyt pitkään ja silloin kun se alko puhuu mulle sen ihastuksesta...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Meillä kaikilla on oikeus ihastua, eikä siihen voi useinkaan vaikuttaa, keneen ihastuu. Ymmärrän kuitenkin, että tilanne on ikävä, etkä halua loukata kaverisi tunteita. Tilanteeseen ei varmastikaan ole mitään yhtä oikeaa ratkaisua. Ymmärrän, että et halua loukata kaveriasi ja siksi et ehkä halua kertoa asiasta hänelle. Voitkin ihan hyvin pitää ihastuksesi salassa häneltä tai yhtä lailla kertoa siitä, jos sinusta siltä tuntuu. Monesti tällaisessa pohdinnassa voi auttaa se, että miettii, kuinka itse toivoisi tällaisessa tilanteessa tulevansa kohdelluksi.

Voit myös tarkkailla tätä poikaa ja hänen käyttäytymistään, ja sitä, kumpaa kohtaan hän kiinnostustaan osoittaa. Voisit myös jutella kaverisi kanssa siitä, onko hän edelleen ihastunut tähän poikaan, niin tiedät myös hänen tuntemuksensa tällä hetkellä. Ihastukset voivat alkaa nopeasti ja joskus ne myös lakkaavat nopeasti.

Jos tämä poika osoittaakin kiinnostusta sinuun, voisi silloin olla reilua kaveriasi kohtaan, että kertoisit hänelle, että olet pikkuhiljaa alkanut kiinnostua pojasta. Jos poika onkin kiinnostunut kaveristasi, voi sinulle tulla paha mieli, kun ihastukseesi ei tulekaan vastakaikua. Tähänkin on ihan hyvä valmistautua ja muistaa, että ikävätkin tunteet menevät kyllä ohi 🙂

Tunteita ei voi eikä kannata täysin tukahduttaa, mutta ihastuksen ei tarvitse myöskään johtaa mihinkään. Eli jos haluat antaa asian olla ja unohtaa ihastuksesi, anna tunteillesi aikaa. Ihastuskin menee ajan myötä ohi – viimeistään silloin, kun kiinnostuu jostain uudesta henkilöstä 🙂

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: tyttö13
Mitä tehdä kun jää ulkopuolelle kaveriporukasta? Oonko ilkee? moi:) oon 13-vuotias perus seiskaluokkalainen. Jonkinaikaa sitten joskus jouluna, mun luokkalaiset kolme tyttöä jotka oli parhaat kaverit lakkas olemasta kavereita. i mean ne...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä, kaverisuhteet mietityttävät varmasti montaa muutakin nuorta.

Kysyit, oletko ilkeä ja tekstisi perusteella voin sanoa, että tilanteessasi ei ole missään nimessä kysymys siitä, että sinä olisit millään lailla ilkeä. On täysin luonnollista, että sinua harmittaa, kun olet jäänyt vähemmälle huomiolle sinulle tärkeäksi muodostuneessa ystävyyssuhteessa.

Kannustaisin sinua keskustelemaan tästä tilanteesta ja tunteistasi kyseisen ystävän kanssa. Voisit kertoa hänelle, että toivoisit teidän olevan edelleen läheisiä, vaikka hän onkin saanut välinsä kuntoon toisten ystäviensä kanssa. Voi olla, ettei ystäväsi ole tajunnut tilannetta sinun näkökulmastasi, tai hän saattaa jo kokea syyllisyyttä siitä ja toiminnastaan sinua kohtaan, mutta ei ole itse osannut ottaa asiaa puheeksi.

Voit jutella asiasta ystäväsi kanssa kasvotusten tai laittamalla hänelle viestiä. Mikäli kävisi niin, että et saa keskustelussa asiaasi vastakaikua tai ymmärrystä, niin muistathan ettei vika ole sinussa. Ystävyyden tulee olla molemminpuolista ja on tärkeää muistaa arvostaa itseään niin paljon, että pitää lähellä ihmisiä, jotka välittävät aidosti.

Asian esille nostaminen on rohkeaa ja voit olla ylpeä itsestäsi, kun teet niin. Samalla, kun koitatte ratkoa tilannetta ja löytää siihen ymmärrystä tai ratkaisua, tulee molempien pohdittua omia toiveita ja tarpeita ystävyyttä kohtaan sekä harjoiteltua ihmissuhdetaitoja, joista on teille hyötyä myös myöhemmin elämässä.

Tärkeää on myös muistaa, että tässä tilanteessa sinun tai hänen ei tarvitse valita puolia, tai vain tiettyä ystävää. Elämässä voi olla useita ystäviä ja kaveriporukoita – se voi vaatia ajallisesti vähän tasapainottelua, mutta on kyllä täysin mahdollista. Kannustankin myös sinua siihen, että sinäkin saat olla useamman ihmisen ystävä.

Valtavasti tsemppiä sinulle tilanteeseen <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: turhautunut kaveruus
Mitä tehdä kun on kaverin kanssa eri mieltä? Hei. Oon tässä pari vuotta ollut kavereita yhen jätkän kaa, ja meillä oli tosi pitkään säätöäkin. En jotenkin saa häntä pois mun mielestä vaikka...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Harmi kuulla, että asiasta keskustelusta ei meinaa tulla mitään ja olette nyt riidoissa. Ihmiset, jotka noin vahvasti vastustavat jotakin asiaa, eivät useinkaan ole saaneet riittävästi oikeanlaista tietoa aiheesta, esimerkiksi seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Koska tunteet nousevat herkästi pintaan, asiasta on silloin myös mahdoton keskustella.

Hienoa, että olet itse jo alkanut tunnistamaan omia arvojasi ja mielipiteitä! Kuvaat, että et ota aihetta mielelläsi puheeksi, koska pelkäät, että vahvat mielipiteet voisivat muuttaa teidän kaverisuhdettanne. Miksi ystävälläsi saa olla vahvat mielipiteet, mutta sinulla ei? Ei sinunkaan tarvitse olla hiljaa omien mielipiteittesi kanssa. Jos tästä syntyy riitaa, niin riita koskee asiaa/aihetta, ei henkilöitä. Pystyttekö toteamaan, että aihe herättää teissä paljon tunteita puolin ja toisin, mutta teidän ystävyyteenne kuuluu muutakin?

Myös hyvissä ystävyyssuhteissa voidaan olla eri mieltä asioista. Jos ajan saatossa huomaatte, että teidän arvonne ja tapa ajatella elämästä ja ihmisistä alkavat muuttumaan, tällöin ystävyyssuhde todennäköisesti alkaa pikkuhiljaa hiipumaan luonnollisesti. Mielipiteet ja asenteet voivat toki myös muuttua ajan myötä tai viimeistään silloin, kun ne jollain tapaa koskettavat henkilökohtaisella tasolla.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ihastunut bestiksen kanssa samaan poikaan
Ihastuminen samaan poikaan parhaan ystävän kanssa Hei minulla on ongelma koska minä olen ihastunut samaan poikaan johon on myös minun bestiskin ihastunut. En uskalla sanoa minun bestikselle että tykkään siitä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Monelle meistä saattaa käydä jossain vaiheessa niin, että ihastuu samaan henkilöön kaverin kanssa, joko yhtä aikaa tai eri aikaan. Se on täysin luonnollista. Kuka tahansa voi ihastua kehen tahansa, eikä siihen oikein pysty itse vaikuttamaan, eikä ihastuksen kohdetta voi myöskään kukaan omia itselleen.

Kysyt neuvoa siihen, mitä tekisit nyt. Mahdollisuuksia on useita. Voit kertoa ystävällesi asiasta tai jättää kertomatta ja antaa ihastuksen tunteen olla ja pyrkiä keskittymään muuhun. Voit myös kertoa tunteistasi ihastuksellesi, ja toivoa saavasi vastakaikua. Vaihtoehdon valitseminen riippuu siitä, minkä tavan koet itse oikeaksi – sen mukaan sinun kannattaa toimia. Pohdinnoissa auttaa usein se, että miettii, miten toivoisi muiden toimivan itseä kohtaan samanlaisessa tilanteessa.

Kerrot, että jaat tämän ihastuksen kohteen nimenomaan bestiksesi kanssa. Tärkeissä ihmissuhteissa hankalaa usein onkin se, kun erilaiset vahvat tunteet nousevat pinnalle ja saattavat aiheuttaa tahattomasti eripuraa ihmisten välille. Jos sinusta tuntuu vaikealta kertoa ihastumisestasi bestikselle, voit tietysti pitää sen salassa, päätös on sinun. On kuitenkin hyvä huomioida se, että ystävän selän takana tehdyt teot saattavat satuttaa ystävää vielä enemmän, joten tilanteessasi voisi olla kuitenkin parempi, että kertoisit ihastumisestasi ensin bestiksellesi, ennen kuin kerrot siitä ihastuksellesi tai teet muitakaan liikkeitä hänen suuntaansa.

Jos päätät kertoa bestiksellesi ihastuksestasi, voi olla, että hän loukkaantuu hetkeksi. Usein ystävät kuitenkin ymmärtävät hetken asiaa pureskeltuaan, että on hyvinkin luonnollista ihastua samaan henkilöön. Kun olette asiasta ystäväsi kanssa puhuneet, teidän on mahdollista myös yhdessä pohtia, kuinka tässä hankalassa tilanteessa toimitte niin, että ystävyytenne säilyy. Parhaassa tapauksessahan voitte yhdessä ihailla ja tarkkailla ihastuksenne kohdetta. Yhteinen ihastus ei myöskään välttämättä kestä loputtomiin ja toinen teistä saattaa löytää uuden ihastuksen kohteen ennen pitkään. Kun asiasta juttelee ystävän kanssa ja koittaa ratkoa tilannetta yhdessä hänen kanssaan, tulee samalla harjoiteltua ystävyyden pelisääntöjä, kuten luottamusta ja rehellisyyttä. Ystävyyssuhteissa opitut ihmissuhdetaidot luovat hyvää pohjaa myös myöhemmille parisuhteille.

Ihastuminen on hyvin kokonaisvaltainen tunne ja meistä jokaiselle käy elämän aikana eri asioissa niin, että tulee torjutuksi tai emme saa tunteisiimme vastakaikua toiselta henkilöltä. Se sattuu hetken ja silloin omia tunteita on hyvä purkaa itselle mieluisiin asioihin. Näitä voivat olla esimerkiksi liikunta, asiasta jutteleminen, kirjoittaminen tai jokin mieluisa harrastus. Jokaisella meistä on omat tapamme purkaa ajatuksia ja käsitellä tunteita – ne täytyy vain löytää.

Ihastumisen tunnetta ei siis kannata säikähtää, hävetä tai siitä ahdistua, vaikka se voi välillä tuntua suorastaan raastavalta. Tunteita ei kannata eikä oikein pystykään väkisin lopettamaan ja siksi niistä kannattaa nauttia, koska ne ovat kuitenkin ihana osa elämää. Tunteet yleensä syttyvät nopeasti, mutta voivat myös sammua nopeasti. Anna siis itsellesi ja tunteillesi aikaa.

Tsemppiä tilanteeseesi <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Poro
Kuinka tukea kaveria mielenterveyden haasteissa? Moi! Miten suhtautua (omiin ajatuksiin) kaverin vakaviin mielenterveysongelmiin, joihin hän saa apua ja on hoidossa 24/7 ? Ja miten tukea ystävää? Itsellä suuri huoli...
Fressis

Moikka! Kiitos tärkeästä viestistäsi.

Pohdit viestissäsi, miten voisit tukea hoidon ja avun piirissä olevaa, mielenterveysongelmien kanssa painivaa kaveria. Vastuu kaverisi hoidosta on palveluilla, joiden piirissä hän on ja hänellä itsellään. Kaverin tilanne aiheuttaa varmasti huolta, mutta on tärkeä olla tarkkana, jotta huoli ei ala liiaksi painamaan sinua. Pidemmän päälle toisesta huolehtiminen voi viedä voimia ja aiheuttaa ahdistusta ja voimattomuutta. Pyri siis pitämään kiinni niistä asioista, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvinvointia. Joskus voi tuntua vaikealta tai syylliseltäkin voida hyvin ja olla iloinen, kun ystävällä on paha olla. Sinulla on kuitenkin oikeus voida hyvin ja elää myös huolettomampaa elämää. Toisen tukeminen on myös helpompaa, jos omat voimat ovat riittävät ja niistä pitää kiinni. Jos itse uuvut, ei ystävänkään tukeminen onnistu.

Joskus hoidossa olevat ihmiset jättävät kertomatta asioitaan hoitotaholle ja avaavat niitä ennemmin kavereille. Tämä on ymmärrettävää, koska luottamusta palveluihin voi olla vaikea rakentaa. Kaverina voit kuitenkin välillä varmistella kaveriltasi, että onhan hän kertonut sinulle kertomiaan asioita myös hoitavalle taholle. Mikäli siellä ei ole kaikkea tietoa, ei toipuminenkaan välttämättä etene. Voit myös pyrkiä tekemään kaverisi kanssa sellaisia asioita, jotka saavat hänen ajatuksensa muualle hänen tilanteestaan. Voit myös kysyä suoraan, miten voisit olla parhaiten hänen tukenaan. Kaveruuden yksi tärkeimmistä, toipumista edistävistä asioista on se, että sinun seurassasi kaverisi ei tarvitse teeskennellä voivansa paremmin kuin hän oikeasti voi.

Muista, että sinulla on myös oikeus asettaa rajoja. Mikäli kaverisi tilanne tuntuu uuvuttavan liikaa, tai tapaamiset pyörivät vain hänen vointinsa ympärillä, on hyvä pysähtyä kuuntelemaan itseäsi. Läheisen ihmisen sairastuminen herättää aina monenlaisia tunteita. Omien rajojenkaan asettaminen ja ääneen sanominen ei ole helppoa. Yksin ajatusten kanssa ei kannata jäädä, vaan niitä on hyvä pohtia ja purkaa muiden kanssa. Hyvä taho pohdinnoille voi olla esim. Sekasin-chat, jossa voit nimettömästi jutella tilanteestasi aikuisten kanssa. Sinä ansaitset voida hyvin, joten pidä myös itsestäsi huolta!

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ainut
Voiko ihminen elää ilman yhtään ystävää tai ihmiskontaktia? Voiko ihminen elää ok elämän ilman yhtään ystävää ja ilman seurustelukumppania tai oikeastaan mitään ihmiskontaktia joka ei ole lähisukulainen tai terapeutti/lääkäri/tms? Minulla on vain...
Fressis

Hei!

Otitpa yhteyttä tärkeiden pohdintojen kanssa! On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon ihmiskontakteja kukakin kaipaa elämäänsä. Lähtökohtaisesti ajatellaan, että ihminen on laumaeläin, mutta moni kokee olonsa turvallisemmaksi ja paremmaksi joko yksin tai tietyn henkilön kanssa. Oma ystävä voi hyvin olla myös sukulainen ja se, että koet äitisi ystäväksesi, on todella hieno ja arvokas asia! Voit myös jutella äitisi kanssa näistä tunteistasi, tai näyttää vaikka tämän kirjoittamasi viestin, niin hänkin ymmärtää sinua paremmin.

Kukaan ei voi ulkopuolelta määritellä, mikä sinulle on parasta, vaan tiedät sen varmasti itse parhaiten. Jos jossain kohti koet, että haluaisit ystävystyä tai jutella muiden kanssa, voit kokeilla ensin tutustua muihin vaikka netin välityksellä. Voit esimerkiksi jutella muiden ikäistesi kanssa nimettömänä Sekasin Discordissa. Siellä on hyvin monenlaisia ihmisiä, ja joukossa varmasti myös sellaisia, joilla samanlaisia kiinnostuksen kohteita kuin sinulla. Voit vaikka alkuun vain seurailla keskusteluja osallistumatta.

Ole rohkeasti oma itsesi, äläkä anna muiden määritellä sitä minkälainen sinun tulisi olla, tai minkälaisia, tai miten paljon erilaisia ihmissuhteita sinulla kuuluisi olla. Mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: En oo varma?
Ihastuksesta kertominen kaverille Moi! Mulla on sellanen tilanne että oon 14 v tyttö ja oon ihastunu yhteen toiseen tyttöön joka on hyvä kaverini. Kaikki kaverini ymmärtävät seksuaalivähemmistöjä...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Ystävään ihastuminen on hyvin tavallista, mutta ymmärrettävästi voi aiheuttaa huolta siitä, miten toimia ja miten tilanne saattaa vaikuttaa ystävyyteen. Kertominen jännittää varmasti, mutta voisitko miettiä, miten itse suhtautuisit, jos tilanne olisi toisinpäin? Tuskin pahastuisit, vaan suhtautuisit asiaan ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Jos et kerro, saattaa salaisuuden sisällä pitäminen muuttua pikkuhiljaa raskaaksi ja vaikuttaa väleihinne. Ota asia siis reilusti esille. Voisitko kertoa hänelle, että pidät hänestä enemmän kuin ystävänä, mutta toivot että tilanne ei vaikuta teidän ystävyyteenne, jos hän ei tunnekaan samoin? Jos asian ääneen sanominen jännittää liikaa, voisitko kirjoittaa ystävällesi viestin? Parhaassa tapauksessa tunne on molemminpuolinen. Jos näin ei ole, niin kertomisen myötä omatkin tunteesi voivat pikkuhiljaa haalistua ja pääset eteenpäin. Voit varautua siihen, että ystäväsi voi hetken sulatella asiaa ja ottaa etäisyyttäkin. Älä kuitenkaan huolestu, sillä se on luonnollista ja hyvin todennäköisesti ystävyytenne palaa ennalleen ajan myötä. Tai parhaassa tapauksessa syvenee entisestään.

Rohkeutta sinulle ja hyvää syksyn jatkoa!

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Ystävään ihastuminen on hyvin tavallista, mutta ymmärrettävästi voi aiheuttaa huolta siitä, miten toimia ja miten tilanne saattaa vaikuttaa ystävyyteen. Kertominen jännittää varmasti, mutta voisitko miettiä, miten itse suhtautuisit, jos tilanne olisi toisinpäin? Tuskin pahastuisit, vaan suhtautuisit asiaan ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Jos et kerro, saattaa salaisuuden sisällä pitäminen muuttua pikkuhiljaa raskaaksi ja vaikuttaa väleihinne. Ota asia siis reilusti esille. Voisitko kertoa hänelle, että pidät hänestä enemmän kuin ystävänä, mutta toivot että tilanne ei vaikuta teidän ystävyyteenne, jos hän ei tunnekaan samoin? Jos asian ääneen sanominen jännittää liikaa, voisitko kirjoittaa ystävällesi viestin? Parhaassa tapauksessa tunne on molemminpuolinen. Jos näin ei ole, niin kertomisen myötä omatkin tunteesi voivat pikkuhiljaa haalistua ja pääset eteenpäin. Voit varautua siihen, että ystäväsi voi hetken sulatella asiaa ja ottaa etäisyyttäkin. Älä kuitenkaan huolestu, sillä se on luonnollista ja hyvin todennäköisesti ystävyytenne palaa ennalleen ajan myötä. Tai parhaassa tapauksessa syvenee entisestään.

Rohkeutta sinulle ja hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?