Kysymys
Mieli
Nimimerkki: narsku123
Ikä: 9-12v
Mikä avuksi, kun kiusataan koulussa? Minua kiusataan koulussa. Ne ihmiset kiusaa mua sillä tavalla että ne haukkuu mua läskiksi, lehmäksi, apinaksi, huoraksi, homoksi. Mikä avuksi?
Fressis

Heippa narsku123!

Olen tosi pahoillani, että joudut kohtaamaan tuollaista kiusaamista. Kukaan ei ansaitse kiusaamista, se on väärin, eikä sitä pitäisi tapahtua. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti ❤ Muista, ettet ole yksin ja apua on saatavilla. Tänne kirjoittaminen oli jo tosi hyvä askel avun hakemiseen!

Tässä muutama asia, miten voit tästä jatkaa:

  1. Puhu jollekin: On tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin. Kerro tilanteestasi luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille. He voivat auttaa sinua miettimään, miten tilanteessa kannattaa edetä. Myös ystävälle kertominen on jo hyvä askel, mutta asia pitää ehdottomasti saada myös aikuisten tietoon. Jos et halua tai et voi puhua heille, voit soittaa tai kirjoittaa chattiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin tai Netariin. Heidän tehtävänsä on auttaa nuoria juuri tällaisissa vaikeissa tilanteissa.

Suosittelen kuitenkin erittäin lämpimästi kertomaan asiasta myös jollekin lähipiiristäsi, jos vain mitenkään mahdollista. He ovat lähempänä tilannetta ja voivat siten auttaa paremmin.

  1. Ilmoita koululle: Kiusaamisesta tulisi aina ilmoittaa koulun henkilökunnalle. Heillä on velvollisuus puuttua asiaan ja tehdä kaikkensa sen lopettamiseksi. Koulukuraattori, koulupsykologi, opinto-ohjaaja sekä opettajat voivat kaikki auttaa sinua viemään asiaa eteenpäin.
  2. Pidä huolta itsestäsi: Muista, että kiusaajien sanat eivät määrittele sinua. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Yritä pitää huolta itsestäsi ja tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Onko sinulla kavereita joihin voisit tukeutua? Onko jotain tekemistä mistä pidät? Se, että elämässä on muuta itselle tärkeää sisältöä kuin koulu, voi auttaa jaksamaan kiusaamista ennen kuin se saadaan loppumaan.
  3. Mieti, mikä voisi auttaa sinua pitämään puoliasi kiusaajilta? En tiedä tai tunne tilannettasi tarkemmin, mutta usein kiusaamistilanteet ovat ylivoimaisia ja liian hankalia yksin ratkottavaksi. Omasta jämäkkyyden ja omien oikeuksien puolustamisen harjoittamisesta ei kuitenkaan ole haittaa! En tiedä, mitä tämä voisi sinun kohdallasi tarkoittaa, mutta voitte varmasti miettiä tätäkin yhdessä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Muista kuitenkin, ettei ole sinun vastuullasi saada kiusaamista loppumaan.

Tässä muutamia linkkejä, joista voit lukea aiheesta vielä lisää.

Hienoa, että kirjoitit tänne. Älä jää jatkossakaan asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti. Haluan rohkaista sinua myös sillä, että usein kiusaaminen jossain vaiheessa loppuu, kun siihen hakee apua! Toivottavasti löydät sitä pian ❤ Voimia ja jaksamista tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Eekhcjkjh08
Mitä tehdä kun minua koulukiusataan? Kysyjä kertoo yksityiskohtaisesti häneen kohdistuvasta toistuvasta kiusaamisesta, joka liittyy erityisesti hänen kehoonsa ja murrosikään.
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi. Hienoa, että kirjoitit meille.

Kuvaat viestissäsi vakavaa, toistuvaa kiusaamista, joka on jatkunut jo todella pitkään. Kiusaaminen tuntuu liittyvän kovasti sinun kehoosi ja murrosikään. Jokaisen murrosikä on yksilöllinen, eikä se ole koskaan mikään syy kiusata. Kiusaaminen on aina väärin ja monet asiat, joista viestissäsi kerroit, voivat täyttää rikoksen merkit. Niinpä kyse on oikeasti todella vakavasti otettavasta asiasta. Ollaanko kotona tietoisia asiasta? Ilmeisesti koulussa ainakin jossain vaiheessa opettaja on asiaan puuttunut, mutta ei selkeästi riittävästi. Voisitko näyttää tämän viestin koulun henkilöstölle, esim. opettajalle, terveydenhoitajalle tai rehtorille? Olet kuvannut tähän viestiisi todella hienosti sinulle tapahtuneita asioita ja joskus viestin näyttäminen voi olla helpompaa kuin ääneen sanominen.

Koululla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja varmistaa, että saat olla koulussa turvassa. Nyt on todella tärkeää, että saat tilanteeseesi apua. Jos kertominen koulussa tuntuu hankalalta, käy lapsille ja nuorille tarkoitetussa Apuu-chatissa. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22 ja siellä voit jutella nimettömänä aikuisten kanssa juuri kertomasi kaltaisista asioista. Saat chatin kautta vielä enemmän juuri sinun tilanteeseesi toimivia neuvoja, jotta tilanne saataisiin loppumaan. Kertominen vaatii rohkeutta, mutta on ainoa keino saada tilanteeseen apua ja saada kiusaajat vastuuseen teoistaan. Mitä pidempään kiusaaminen jatkuu, sitä suuremmat seuraukset sillä voi olla kasvuusi ja siihen, miten pääset asiassa eteenpäin. Sinä olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja nauttia kasvustasi rauhassa. Ota siis rohkeasti yhteyttä vaikka jo tänään.

Tsemppiä tilanteeseesi ja rohkeutta avunhakemiseen! Pystyt siihen kyllä <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Kiusattu
Mitä tehdä kun koulussa kiusataan eikä kukaan puutu asiaan? Moi, mun kaverit kiusaa mua mun harrastuksesta, eikä opettajia kiinnosta se. Kiusaaminen on todella vakavaa, esim. jäätä heitellään mun päälle, ja on vedetty housut...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Kertomasi tilanne on sellainen, että siihen on syytä saada apua nyt heti.

Koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen. Kertomasi mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Kiusaamista on monenlaista ja joissain tapauksissa kiusaaminen voi olla myös rikos ja myös koulun henkilökunta saattaa rikkoa lakeja ja työhön kuuluvia velvollisuuksia, jos he eivät puutu kiusaamiseen.

Oletko kertonut asiasta kotona tai muille kuin koulun aikuisille? Olisiko koulussa joku muu aikuinen, kuin opettaja, jolle voisit asiasta kertoa? Nyt olisi tärkeintä, että läheltäsi löytyisi sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella ja saada tilanteeseen apua. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa ja pohtia siellä kuka voisi olla sellainen taho. Löydät chatin tästä linkistä.

Yksin kiusaamista on hankala saada loppumaan ja on aikuisten vastuulla taata sinulle turvallinen kasvuympäristö. Kiusaaminen ei ole sinun vikasi ja kertomissasi tilanteissa sinua kohtaan on toimittu väärin. Kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ei ole myöskään mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja viettää turvallisia koulupäiviä.  Kokeile siis rohkeasti vielä kertoa asiasta joko eri aikuiselle kuin aiemmin, tai chatissa. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.

Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?