Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Eekhcjkjh08
Mitä tehdä kun minua koulukiusataan? Kysyjä kertoo yksityiskohtaisesti häneen kohdistuvasta toistuvasta kiusaamisesta, joka liittyy erityisesti hänen kehoonsa ja murrosikään.
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi. Hienoa, että kirjoitit meille.

Kuvaat viestissäsi vakavaa, toistuvaa kiusaamista, joka on jatkunut jo todella pitkään. Kiusaaminen tuntuu liittyvän kovasti sinun kehoosi ja murrosikään. Jokaisen murrosikä on yksilöllinen, eikä se ole koskaan mikään syy kiusata. Kiusaaminen on aina väärin ja monet asiat, joista viestissäsi kerroit, voivat täyttää rikoksen merkit. Niinpä kyse on oikeasti todella vakavasti otettavasta asiasta. Ollaanko kotona tietoisia asiasta? Ilmeisesti koulussa ainakin jossain vaiheessa opettaja on asiaan puuttunut, mutta ei selkeästi riittävästi. Voisitko näyttää tämän viestin koulun henkilöstölle, esim. opettajalle, terveydenhoitajalle tai rehtorille? Olet kuvannut tähän viestiisi todella hienosti sinulle tapahtuneita asioita ja joskus viestin näyttäminen voi olla helpompaa kuin ääneen sanominen.

Koululla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja varmistaa, että saat olla koulussa turvassa. Nyt on todella tärkeää, että saat tilanteeseesi apua. Jos kertominen koulussa tuntuu hankalalta, käy lapsille ja nuorille tarkoitetussa Apuu-chatissa. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22 ja siellä voit jutella nimettömänä aikuisten kanssa juuri kertomasi kaltaisista asioista. Saat chatin kautta vielä enemmän juuri sinun tilanteeseesi toimivia neuvoja, jotta tilanne saataisiin loppumaan. Kertominen vaatii rohkeutta, mutta on ainoa keino saada tilanteeseen apua ja saada kiusaajat vastuuseen teoistaan. Mitä pidempään kiusaaminen jatkuu, sitä suuremmat seuraukset sillä voi olla kasvuusi ja siihen, miten pääset asiassa eteenpäin. Sinä olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja nauttia kasvustasi rauhassa. Ota siis rohkeasti yhteyttä vaikka jo tänään.

Tsemppiä tilanteeseesi ja rohkeutta avunhakemiseen! Pystyt siihen kyllä <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Kiusattu
Mitä tehdä kun koulussa kiusataan eikä kukaan puutu asiaan? Moi, mun kaverit kiusaa mua mun harrastuksesta, eikä opettajia kiinnosta se. Kiusaaminen on todella vakavaa, esim. jäätä heitellään mun päälle, ja on vedetty housut...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Kertomasi tilanne on sellainen, että siihen on syytä saada apua nyt heti.

Koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen. Kertomasi mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Kiusaamista on monenlaista ja joissain tapauksissa kiusaaminen voi olla myös rikos ja myös koulun henkilökunta saattaa rikkoa lakeja ja työhön kuuluvia velvollisuuksia, jos he eivät puutu kiusaamiseen.

Oletko kertonut asiasta kotona tai muille kuin koulun aikuisille? Olisiko koulussa joku muu aikuinen, kuin opettaja, jolle voisit asiasta kertoa? Nyt olisi tärkeintä, että läheltäsi löytyisi sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella ja saada tilanteeseen apua. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa ja pohtia siellä kuka voisi olla sellainen taho. Löydät chatin tästä linkistä.

Yksin kiusaamista on hankala saada loppumaan ja on aikuisten vastuulla taata sinulle turvallinen kasvuympäristö. Kiusaaminen ei ole sinun vikasi ja kertomissasi tilanteissa sinua kohtaan on toimittu väärin. Kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ei ole myöskään mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja viettää turvallisia koulupäiviä.  Kokeile siis rohkeasti vielä kertoa asiasta joko eri aikuiselle kuin aiemmin, tai chatissa. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.

Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?