Hei nimimerkki Menkat,
kiitos yhteydenotosta. Hyvä, että kysyt neuvoa asiaasi. Valitettavasti kuukautisvuodon tai vuotopäivien määrään ei voi kotikonstein vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi kuukautiskipujen lieventämiseen voi auttaa liikunta ja itselle hyvää mieltä ja oloa tuottaviin asioihin keskittyminen. Esimerkiksi itsetyydytys ja orgasmin kokeminen voivat lievittää hetkellisesti kuukautiskipuja.
Jos kuukautisvuodot ovat runsaat, kivut voimakkaat ja/tai kierto lyhyt (eli että kuukautiset tulevat tiheästi), niin suosittelen kääntymään herkästi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puoleen, sillä kuukautisiin liittyviä vaivoja voidaan hoitaa tehokkaasti oikeanlaisella lääkityksellä. Kipuja voidaan lievittää oikea-aikaisella särkylääkityksellä ja esimerkiksi hormonaalisista ehkäisyvalmisteista on usein apua myös vuodon määrään ja kierron epäsäännöllisyyteen. Jos joudut jäämään säännöllisesti pois koulusta tai harrastuksista kuukautisiin liittyvien vaivojen vuoksi, niin suosittelen lämpimästi hakemaan itselle apua, sillä tehokas kuukautisvaivojen hoito voi lisätä huomattavasti elämänlaatua. Voit lukea lisää aiheesta Fressiksen artikkelista.
Suosittelen sinua myös lukemaan Väestöliiton artikkeleita kuukautisista Hyvä kysymys -palvelusta. Voit myös halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
Moikka!
Kiva kun laitoit meille viestiä. Kerrot erityisen runsaista kuukautisvuodoistasi. Tilanteesi kuulostaa siltä, että sinun olisi hyvä mennä juttelemaan kuukautisistasi terveydenhuollon ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautisvuodot saattavat hakea muotoaan usean vuoden ajan niiden alkamisesta. Joillain vuodot ovat esimerkiksi kovinkin epäsäännölliset tai niukat ja toisilla runsaat tai pitkät kestoltaan. Tämä saattaa myös vaihdella vuotokerroittain ja vaihtelu voi vähitellen vuosien mittaan tasaantua. On siis mahdollista, että vuotosi tästä vielä niukkenevat itsestäänkin, mutta neuvoisin sinua silti varaamaan ajan lääkärille.
Kuukautisvuotojen ei kuulu haitata normaalia elämää, ja runsaita vuotoja voidaan hallita eri tavoilla. Näistä vaihtoehdoista lääkäri osaa kertoa sinulle paremmin ja voitte yhdessä miettiä mikä niistä sopisi sinulle ja sinun tilanteeseesi parhaiten. Lääkärissä olisi hyvä myös tutkia, onko runsas vuotaminen laskenut hemoglobiiniasi ja kutistanut rautavarastoja. Oireena tästä voi ilmetä mm. väsymystä, heikotusta, viluisuutta ja päänsärkyjä.
Moikka ”Mietityttää” – ja kiitos kysymyksestä. Se onkin todella ajankohtainen!
Kuukautisvuotojen muutoksia koronarokotteen ottamisen jälkeen on kuvattu jonkin verran ja asiaa tutkitaan. Kuukautishäiriöitä ei luokitella varsinaiseksi rokotteen haittavaikutukseksi, eli että ne johtuisivat jostain rokotteen ainesosasta, vaan niiden ajatellaan liittyvän immuunijärjestelmän aktivoitumiseen rokotuksen jälkeen. Koronarokotteen lisäksi HPV-rokote on yhdistetty kuukautiskierron muutoksiin. Tyypillisesti rokotteen ottamisen jälkeen havaitut muutokset kuukautisissa ovat lyhytaikaisia ja harmittomia.
Kuukautisvuodot ovat ylipäätään herkkiä muutoksille ja esim. pandemian aiheuttama stressi, rokotteen ottamiseen liittyvä pelko, muutokset elintavoissa sekä koronavirusinfektio itsessään voivat muuttaa kuukautisia. Jos kuukautishäiriöt kuitenkin jatkuvat pitkään, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Jos epäsäännölliset kuukautiset haittaavat elämää tai niihin liittyy yleisoireita, kuten vaikeaa väsymystä, kannattaa apua hakea saman tien.
Hyvää joulunodotusta!