Kysymys
Mieli
Nimimerkki: kääk
Ikä: 13-15v
Ärsyyntyminen luokkakaveria kohtaan Kysymystä on muokattu alkuperäisestä. onko normaalia että olen alannut saada ajatuksia joissa vahingoitan luokkalaistani, joka on käynyt hermoilleni koko lukuvuoden ajan? en ikinä oikeasti pystyisi/...
Fressis

Moikka nimimerkki kääk! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kuulostaa siltä, että kyseinen henkilö ärsyttää sinua tosi paljon. Voimakkaat tunteet voivat herättää meissä monenlaisia ajatuksia. Ajatuksia on vaikea, ellei mahdotonta hallita, joten toisinaan voimakkaiden tunteiden yhteydessä tulee myös ajatuksia, joista emme välttämättä pidä.

Sinussa ei ole kuitenkaan mitään vikaa, enkä olisi sinuna ajatuksista kovin huolissani. Epämiellyttävät ajatukset ovat täysin normaali osa ihmisyyttä. Ihmiset harvoin kertovat epämiellyttävistä tai häiritsevistä ajatuksistaan muille, minkä seurauksena syntyy harhakuva, että kenelläkään muulla ei olisi koskaan mitään kummallisia ajatuksia. Todellisuudessa kaikilla on välillä kummallisia ja epämiellyttäviä ajatuksia. Ajatukset itsessään eivät siis ole vaarallisia. Erityisesti niin kauan kun ne eivät vaikuta sinun tekoihisi, ei niitä tarvitse pelätä.

Joskus ajatukset eivät päästä meitä kuitenkaan otteestaan. Tällöin ne voivat alkaa häiritä arkea. Saatamme alkaa pelätä ajatuksiamme ja yritämme piilottaa niitä itseltämme. Voi olla että pyrimme unohtamaan tai muuten välttämään kyseisiä ajatuksia. Tämä ei ole kuitenkaan toimiva strategia, sillä yleensä ajatusten vältteleminen johtaa lähinnä niiden entistä voimakkaampaan pyrkimykseen tulla takaisin mieleen.

Paras tapa suhtautua ajatuksiin on huomioida ne ja ehkä pysähtyä ihmettelemään että ”vai niin, tämmönen ajatus tällä kertaa”. Ajatuksia ei tarvitse lähteä sen kummemmin arvioimaan. Kun ajatuksiin suhtautuu neutraalisti, ne yleensä myös häviävät yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin.

Jos jokin ajatus pyörii mielessä paljonkin, yleensä se kertoo siitä että asiaan liittyy jokin voimakas tunne. Tällöin on hyvä pysähtyä miettimään, mistä tunteesta on kysymys, ja minkä takia itsellä tällainen tunne herää. Sinulla on voimakkaita tunteita kyseistä luokkalaista kohtaan. En tiedä tilannetta tarkemmin, mutta kannattaa pysähtyä miettimään syvällisemmin, miksi hän ärsyttää juuri sinua niin paljon? Onko hänellä kenties ominaisuuksia, joita toivoisit itsellesi? Onko hän sinulle ilkeä? Mitä ärsyyntyminen kertoo sinusta?

Tällainen tunteiden miettiminen voi olla vaikeaa yksin, mutta se lisää paljon itsetuntemusta ja toisaalta helpottaa myös tunnetta. Ärsytyksen ja vihankin tunteista kannattaa kertoa jollekin luotettavalle ystävälle tai aikuiselle. Monesti tunteiden jakaminen ja niistä puhuminen helpottaa jo itsessään oloa!

Jos ajatuksesi häiritsee sinua paljon, suosittelen juttelemaan asiasta myös jonkun ammattilaisen kanssa. Ammattilaisen avulla häiritsevistä ajatuksista pääsee eroon helpommin! Esimerkiksi koulupsykologi, terveydenhoitaja tai kuraattori ovat hyviä tahoja jutella asiasta. Toki myös netissä on erilaisia chat-palveluja, joissa voi jutella turvallisesti aikuisen kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Nuortennetti ja Netari.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle apua! Tsemppiä tilanteeseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: hämmentynyt
Miksi alan inhota itseäni kun olen ihastunut? Onko normaalia, että joka kerta kun ihastun, alan inhota itseäni ja mieli on maassa lähes koko ajan? Koen kamalaa pelkoa ja alemmuuden tunteita ja...
Fressis

Moikka!

Ihastuminen on lähtökohtaisesti ihanaa, mutta voi herättää myös monenlaisia muita tunteita, kuten sinulle on nyt käynyt. Kerroit, että viihdyt muuten yksin ja ihastutkin harvoin. Voi hyvin olla, että ihastumisen tunteet ovat sen verran vieraita ja normaalista tunnemaailmasta poikkeavia, että ne tuntuvat sinusta niin voimakkailta, että niiden kanssa voi olla vaikea olla. Toiset ihmiset myös kokevat luonnostaan tunteet voimakkaammin kuin toiset.

Kertomasi alemmuuden ja pelon tunteet sekä katoamisen toiveet voivat liittyä siihen toiveeseen, että ihastumisen kohde vastaisi tunteisiin. Jos kovasti toivoo tunteilleen vastakaikua, voi olla, että alkaa arvioida itseään hyvin kriittisesti ja etsiä vikoja itsestä. Näin saatetaan pehmittää sitä tilannetta, jos toinen ei vastaakaan tunteisiin, eli ikään kuin suojellaan itseä. Jos on jo itse todennut, että ”en ole ihastumisen arvoinen”, voisi ajatella pettymyksen olevan pienempi. Tosiasiassa se harmittaa kuitenkin varmasti ihan yhtä paljon ja jokainen kyllä on ihastumisen arvoinen. 🙂 Lisäksi itsensä soimaaminen alentaa mielialaa jo itsessään.

Kukaan meistä ei voi vaikuttaa siihen kehen ihastumme ja kehen emme. Jos joku ei vastaa sinun tunteisiisi, ei se tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa. Se kertoo vain siitä, että kohdallesi ei ole vielä osunut oikeaa ihmistä. Valitettavasti lähes jokainen tulee jossain elämänsä vaiheessa torjutuksi. Nauti siis ihastumisen hyvistä tunteista mutta anna ikävillekin tunteille lupa tulla. Ne kertovat jostain, mutta ei niihin tarvitse jäädä kiinni sen enempää. Tunteilla on tietty elinkaari ja ne menevät ohi nopeasti, ellei niitä lähde ruokkimaan enempää.

Mikäli ikäviä tunteita alkaa olla enemmän kuin hyviä, voi olla hyvä käydä juttelemassa niistä esim. Sekasin-chatissa. Mutta ihastumisen monenlaiset tunteet ovat siis luonnollisia, eli niistä ei tarvitse olla huolissaan!

Keveää kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pelokas
Mikä avuksi kun pelkään sotaa ja ahdistaa? Kysymys on yksityiskohtainen kuvaus sodan pelosta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta, joka häiritsee tavallista elämää.
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Ukrainan tapahtumat aiheuttavat monessa pelkoa ja huolta ja pieni määrä huolta on ihan luonnollista. Kertomasi kaltainen pelko ja ahdistus on kuitenkin sellaista, joka kuulostaa haittaavan päivittäistä toimintaasi ja vie jatkuvasti voimia. Siihen on siis syytä saada nyt kunnolla apua. Mikäli olet koulussa, olisi peloistasi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, tai mikäli et, voit käydä terveyskeskuksessa. Voit näyttää tämän kirjoittamasi viestin, olet siinä kuvannut tosi hienosti tunteitasi. Myös vanhempiesi on tärkeää tietää, miten syvällä pelko sinussa on.

Jos kertominen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua juttelemalla tunteistasi ensin muiden samaa kokevien kanssa, esim. nimettömässä chat-palvelussa. Tukinetissä järjestetään erilaisia, nuorille aikuisille tarkoitettuja keskusteluita, joissa voit vaihtaa ajatuksia. Löydät ne täältä. Toisena vaihtoehtona on Sekasin-Discord-alusta, jossa voit jutella myös tai Sekasin-chat, jossa voit jutella suoraan nimettömänä aikuisen kanssa kahden kesken.

Tärkeintä on, että et jää ajatustesi kanssa yksin, sillä huolet, epävarmuus ja pelko kasvavat isommiksi, jos niitä ei jaa. Uutisten katsomista ei kannata ehkä ihan kokonaan lopettaa, sillä se saattaa herättää myös epätietoisuutta, joka voi lisätä huolta entisestään. Uutisten seuraamisen rajoittaminen sen sijaan on tärkeää. Riittää, että uutiset katsoo esim. kerran päivässä. Vaihtoehtoisesti voitte myös sopia vanhempiesi kanssa, että he pitävät sinut ajan tasalla tapahtumista.

Suomeen ei ole kohdistunut suoraa sodan uhkaa, joten syytä suurempaan huoleen ei tässä kohtaa ole. Sodat eivät myöskään syty hetkessä, vaan tilanteet kehittyvät pidempien aikojen kuluessa. Mikäli viitteitä siitä olisi, että Suomessa olisi sodan uhka, saamme tästä hyvissä ajoin tietoa ja toimintaohjeita, sillä Suomessa turvallisuusasiat ovat hyvin hoidossa ja meillä varaudutaan jo ennakkoon.

Syytä huoleen ei siis ole, mutta omissa ajatuksissa huolet voivat tosiaan kasvaa valtaviksi. Käy siis jakamassa ajatuksiasi muiden kanssa, vaikka jo tänään. Pyri myös löytämään sellaista tekemistä, jossa saat ajatuksiasi muualle. On tärkeää, että mieli saa myös levätä ja päivässä on huoletontakin aikaa. Muuten on vaarana, että voimavarasi ehtyvät. Vinkkejä pelon käsittelyyn löydät esimerkiksi täältä. Hae rohkeasti apua tunteidesi käsittelyyn, älä jää yksin.

Sinä ansaitset voida hyvin ja elää ilman pelkoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Elli
Mitä tehdä jos ihastus ei tykkää takaisin? Mitä tehdä jos on poika josta on ollut kiinnostunut jo kauan mutta poika ei tykkää takaisin enää, ennen tykkäsi mutta ei enää nykyään?
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Ikävä kuulla, että koet ettei tämä poika enää tykkää sinusta samalla tavalla kuin aiemmin. Mistähän sinulle on tullut sellainen olo, että jotain on muuttunut? Oletko jutellut hänen kanssaan? Olisiko mahdollista, että kertoisit hänelle miltä sinusta tuntuu ja että olet hänestä kiinnostunut? Jos kasvotusten jutteleminen tuntuu liian jännittävältä, on viestillä kertominen yhtä hyvä vaihtoehto, jos koet haluavasi kertoa tunteistasi hänelle. Ihastuksesta kertominen on aina hyvin rohkeaa, eikä jännittämisen tai torjutuksi tulemisen pelon vuoksi sitä kannata jättää kertomatta. Parhaimmillaan ihastuksesi kohde tuntee samoin.

Toisen tunteista ja ajatuksista ei voi tietää varmasti, jos niistä ei juttele ja monen tilanteen voi helposti tulkita väärin. Valitettavasti aina tunteet eivät kohtaa, ja silloin joutuu käymään läpi sydänsuruja. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vika olisi millään lailla sinussa. Lähes jokainen tulee jossain elämänsä vaiheessa torjutuksi, koska aina tunteet ja elämäntilanteet eivät vain kohtaa.

Sinusta tuntuu varmasti ikävältä, jos et saa vastakaikua tunteillesi ja ihastuksen tunteen ohi meneminen voi kestää aikansa. Se kuitenkin varmasti helpottaa vähitellen ajan kanssa, viimeistään silloin kun kiinnostuu jostain uudesta ihmisestä. Tekemällä itselle mieluisia asioista ja purkamalla tunteitaan esimerkiksi musiikkiin, piirtämiseen, liikuntaan, tai mihin vain itselle tärkeään asiaan, saa ajatuksia muualle, mikä helpottaa ihastumisen tunteesta ylipääsemistä.

Jos haluat hakea rohkeutta ja keskustella aiheesta lisää aikuisen kanssa, voit mennä juttelemaan siitä esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chattiin, joka on auki joka päivä klo 17-20.

Tsemppiä ja rohkeutta tilanteeseesi <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Moro
Kuinka viiltelyarvista pääsee eroon? Miten saa viiltelyjäljet pois 3 päivässä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viiltelyarpien muodostumiseen vaikuttaa moni asia, kuten haavan koko ja syvyys, arven sijainti ja hoitotapa. Mutta yleisesti voisi sanoa, että kovin nopeaa ratkaisua tilanteeseesi ei harmillisesti ole. Arpien hoitoon on erilaisia voiteita, joita saa ilman reseptiä esim. apteekista, mutta myös perusrasvalla rasvaaminen voi auttaa siihen, että iho ei kiristy ja arpikudos kuivu. Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta ajan kanssa ne usein vaalenevat ihon uusiutuessa.

Jälkiä voi koittaa toki piilottaa esim. vaatevalinnoilla, mutta piilottaminen voi johtaa siihen, että läheiset tai kaverit saattavat huomata, että piilottelet jotain. Paras ratkaisu – toki varmasti vaikea – olisi kertoa jäljistä, jolloin niitä ei tarvitse peitellä. Kertominen tuntuu usein vaikealta, mutta helpottaa oloa pidemmän päälle, kun ei tarvitse salailla. Kaikille ei toki tarvitse kertoa, sillä kyse on henkilökohtaisesta asiasta, mutta ehkä sellaisille ihmisille, jotka ovat elämässäsi keskeisiä.

Viiltelyä ei tarvitse hävetä. Se on tuntunut silloin keinolta hallita pahaa oloa. Mikäli viiltely tuntuu yhä ajankohtaiselta, voit seuraavalla kerralla kokeilla esim. kylmää suihkua, ihon sivelyä jääpalalla tai chilikarkkeja. Eli jotain sellaista, joka herättää kehossa vahvoja tuntemuksia, mutta ei ole vahingollista. Tärkeää lopettamisen kannalta on erilaisten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen, sekä se, että uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisälle, eikä sinne jää tilaa ilolle. Kun oppii käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee.

Omaa pahaa oloaan voi purkaa myös eri ilmaisukeinoin. Piirrä tai maalaa paha olo paperille – käytä värejä ja muotoja, jotka kuvaavat omaa oloasi. Tai kirjoita tai videoi ajatuksesi – anna sanojen vain tulla, älä mieti onko ulos tuleva teksti järkevää. Mitä useammin ilmaiset tunteitasi eri tavoin, sen helpommaksi se muuttuu. Tänne kirjoittaminen on hyvä tapa saada purettua omia ajatuksia tai saada neuvoja. Vastausaika voi tuntua joskus kuitenkin pitkältä, joten voit kokeilla myös nimettömänä toimivaa nuorten Sekasin-chattia. Siellä voit jutella myös laajemmin omasta tilanteestasi, jos kaipaat esim. rohkaisua omasta tilanteesta läheisille kertomiseen.

Rohkeutta ja keveyttä kevääseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Nyt oikeesti
Miten viiltelyn jäljet saa pois? KYSYN KOLMANNEN KERRAN, MITEN VIILTELY JÄLJET SAA POIS?
Fressis

Moikka! Sinua pohdituttaa siis kovasti, miten viiltelystä aiheutuneet arvet saisi pois. Huolesi on ymmärrettävä, mutta kieltämättä isomman huolen herättää se, että sinulla on tarve viillellä. Onko sinulla huoli siitä, että joku huomaa arvet ja saa selville, että viiltelet? Vai häiritsevätkö arvet sinua ulkonäön vuoksi?

Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois. Ajan kanssa iho uusiutuu ja korjaa itse itseään, jolloin arvetkin vaalenevat. Vuosien saatossa niitä ei välttämättä enää juurikaan huomaa. Joskus arpia voidaan yrittää häivyttää myös toimenpiteellä, mutta tähän tarvitaan yleensä erikoislääkärin arvio tilanteesta ja toimenpiteisiin lähdettäessä täytyy aina punnita hyödyt ja haitat. Voi myös olla, ettei arpia hoideta julkisessa terveydenhuollossa, vaan täytyy olla mahdollisuus kustantaa hoito itse yksityisellä lääkärillä.

Olet vielä nuori. Uskoisin, että mitään toimenpiteitä ei vielä lähdettäisi arpien poistamiseksi tekemään vaan annettaisiin ajan kulua. Lisäksi tarvitsisit lääkärissä asioimiseen mukaan aikuisen, koska kyse on kuitenkin vakavasta asiasta eli viiltelystä. Jos aikuisiällä arvet ovat vielä häiritseviä, voit käydä itse lääkärin vastaanotolla arvioituttamassa tilanteen.

Paras tapa välttää uusien arpien muodostuminen olisi se, että saisit viiltelyn tilalle jonkun muun paremman ja turvallisemman keinon hoitaa pahaa oloasi. Yleensä viiltelyn taustalla on syystä tai toisesta johtuva psyykkinen paha olo tai ahdistus.  Olisiko mahdollista, että juttelisit jonkun luotettavan aikuisen kanssa? Tällainen aikuinen voi olla oma vanhempi, joku sukulainen tai koulussa terveydenhoitaja, kuraattori tai psykologi. Voit myös jutella nimettömänä nuorten chatissa. Joskus myös esimerkiksi kylmä tai lämmin suihku, chilikarkit tai jääpalat voivat auttaa. Nämä ovat parempi keinoja fyysisen tuntemuksen tuottamiseen kuin viiltely. Lisäksi on paljon muitakin tapoja purkaa pahaa oloa, kuten musiikki, liikunta, piirtäminen tai kirjoittaminen.

Toivottavasti et jäisi tilanteesi kanssa yksin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pulassa
Viiltelyn jäljet Miten viiltely jäljet saa pois kun oon aika varma et mun vanhemmat tulee näkee ne
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että otit meihin yhteyttä, etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ymmärrän hyvin huolesi. Tilanteessasi erityisen tärkeää kuitenkin olisi, että saat aikuisilta apua tilanteen käsittelyyn.

Viiltely on oire jostakin ja vahingollinen tapa käsitellä pahaa oloa. Ensisijaisen tärkeää olisi selvittää, mistä tarve viiltelylle johtuu. Onko elämässäsi tapahtunut asioita, jotka aiheuttava sinulle pahaa oloa – riitoja kotona tai ystävien kanssa, ikäviä kokemuksia tai murheita? Vai onko olosi kokonaisvaltaisesti niin paha, että viiltely tuntuu olevan ainoa ratkaisu?

Viiltely syntyy tarpeesta päästä ikävästä tunteesta eroon. Tärkeää lopettamisen onnistumiselle on erilaisten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen, sekä se, että uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisälle, eikä sinne jää tilaa ilolle. Kun opit käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee. Tämä voi olla kuitenkin vaikeaa yksin ja etenkin mitä nuorempi on, sitä enemmän tarvitaan aikuisen tukea harjoitteluun. Omaa pahaa oloaan voi purkaa myös eri ilmaisukeinoin. Piirrä tai maalaa paha olo paperille – käytä värejä ja muotoja, jotka kuvaavat omaa oloasi. Tai kirjoita tai videoi ajatuksesi – anna sanojen vain tulla, älä mieti onko ulos tuleva teksti järkevää. Mitä useammin ilmaiset tunteitasi eri tavoin, sen helpommaksi se muuttuu.

Vaikka omaa oloaan voi helpottaa omalla toiminnalla, on tärkeää, että kerrot pahasta olostasi myös aikuiselle. Kenenkään ei kuulu selvitä pahasta olosta yksin – ei sinunkaan. Viiltelyn ei tarvitse olla ainoa vaihtoehto, sillä pahasta olosta on mahdollista päästä yli. Yksin se vain on usein vaikeaa. Kertominen ei ole helppoa, mutta avun pyytämistä ei tarvitse hävetä tai pelätä. Kaikkea ei tarvitse kertoa kerralla, vaan voit esim. lähettää jollekin tutulle ja turvalliselle aikuiselle viestin, jossa kerrot voivasi huonosti tai tarvitsevasi apua. Voit myös näyttää tämän meille kirjoittamasi viestin. Aikuisen tehtävänä on ottaa vastuu siitä eteenpäin ja auttaa sinua voimaan paremmin. He ymmärtävät kyllä, että avun pyytäminen ei ole ollut sinulle helppoa.

Jos tutulle aikuiselle kertominen jännittää, voit kertoa asiasta myös nimettömänä nuorille tarkoitetussa chatissa ja saada sieltä rohkaisua ja lisää neuvoja tilanteeseesi. Tärkeintä on, että et jää nyt yksin, vaan jaat rohkeasti ajatuksiasi aikuisen kanssa. Näin voit viettää tulevaa kesälomaa nauttien ja hyviin asioihin keskittyen. Tsemppiä sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: masentunut kiinteistönhoitaja
Kiusaaminen Hei! minusta tuntuu, että olen joutunut kiusaamisen kohteeksi ja enkä ole oikein varma miten voisin päästä tästä eroon. Olen viilellyt ja itkenyt monia iltoja...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää ja se voi satuttaa kiusaamisen kohteeksi joutunutta hyvin syvästi. Syy on aina kiusaajassa, ei sinussa, muistathan sen.

Kerroit, että sinulla kiusaaminen on aiheuttanut tarvetta satuttaa itseäsi ja myös lemmikkisi kuolema on lisännyt pahaa oloa. Kuulostaa siltä, että kohdallesi on osunut paljon sellaisia asioita, joiden kantaminen on varmastikin hyvin raskasta. Viiltely voi tuntua keinolta helpottaa oloa, mutta on hyvin vahingollinen tapa, eikä aidosti vie pahaa oloa pois. Viiltelyn lopettamisen onnistumista edesauttaa se, että oppii tunnistamaan omia tunteita ja sietämään niitä, sekä uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Tunteiden käsittelyyn on hyvä etsiä muita keinoja, jotka eivät satuta sinua. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisällesi ja vievät kaiken tilan ilolta.

Jos kiusaaminen on tapahtunut opiskelu- tai työelämässä, on siitä syytä kertoa vastuutaholle, jotta tilanne saadaan loppumaan. Mikäli tilanne on tapahtunut vapaa-ajalla, on hyvä päättää ja tarvittaessa estää yhteydenpito kiusaajan kanssa. Oletko puhunut asiasta tarkemmin kenenkään kanssa? Oman pahan olon kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, sillä se usein pahentaa oloa entisestään. Jos opiskelet, voit saada tukea muun muassa kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta tai –psykologilta. Mikäli nämä eivät ole vaihtoehtoja, voit jutella puhelimitse nimettömänä nuorten kriisipisteen työntekijän kanssa. Lisätietoa löydät täältä. Mikäli ajatus puhelimessa jutellulle ei tunnu hyvältä, voit ottaa yhteyttä nimettömänä myös Sekasin-chattiin, josta saat tukea ja lisäneuvoja.

Tärkeintä olisi nyt, että uskallat rohkeasti jutella ja ottaa apua vastaan. Ensimmäisen, usein vaikeimman askeleen olet jo ottanut ottaessasi tänne yhteyttä. Ansaitset voida hyvin ja viettää kesän tehden sinulle mieluisia asioita. Pidäthän itsestäsi huolta, olet sen arvoinen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 🔪
Viiltely Oon viillelly
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että olet viillellyt. Viiltely on oire ja ensisijaisen tärkeää olisi selvittää, mistä tarve viiltelylle johtuu. Onko elämässäsi tapahtunut asioita, jotka aiheuttavat sinulle pahaa oloa – riitoja kotona tai ystävien kanssa, menetyksiä, ikäviä kokemuksia tai murheita? Vai onko olosi kokonaisvaltaisesti niin paha, että viiltely tuntuu olevan ainoa ratkaisu?

Viiltely syntyy tarpeesta päästä ikävästä tunteesta eroon. Tärkeää lopettamisen onnistumiselle on erilaisten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen, sekä se, että uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisälle, eikä sinne jää tilaa ilolle. Kun opit käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee. Tämä voi olla kuitenkin vaikeaa yksin ja etenkin mitä nuorempi on, sitä enemmän tarvitaan aikuisen tukea harjoitteluun. Omaa pahaa oloaan voi purkaa myös eri ilmaisukeinoin. Piirrä tai maalaa paha olo paperille – käytä värejä ja muotoja, jotka kuvaavat omaa oloasi. Tai kirjoita tai videoi ajatuksesi – anna sanojen vain tulla, älä mieti onko ulos tuleva teksti järkevää. Mitä useammin ilmaiset tunteitasi eri tavoin, sen helpommaksi se muuttuu.

Vaikka omaa oloaan voi helpottaa omalla toiminnalla, on tärkeää, että kerrot pahasta olostasi myös aikuiselle. Kenenkään ei kuulu selvitä pahasta olosta yksin – ei sinunkaan. Viiltelyn ei tarvitse olla ainoa vaihtoehto, sillä pahasta olosta on mahdollista päästä yli. Yksin se vain on usein vaikeaa. Kertominen ei ole helppoa, mutta avun pyytämistä ei tarvitse hävetä tai pelätä. Kaikkea ei tarvitse kertoa kerralla, vaan voit lähettää esim. terveydenhoitajalle tai opettajalle viestin, jossa kerrot voivasi huonosti tai tarvitsevasi apua. Voit myös näyttää tämän meille kirjoittamasi viestin. Aikuisen tehtävänä on ottaa vastuu siitä eteenpäin ja auttaa sinua voimaan paremmin. He ymmärtävät kyllä, että avun pyytäminen ei ole ollut sinulle helppoa.

Jos tutulle aikuiselle kertominen jännittää, voit kertoa asiasta myös nimettömänä nuorille tarkoitetussa chatissa ja saada sieltä rohkaisua ja lisää neuvoja tilanteeseesi. Tärkeintä on, että et jää nyt yksin, vaan jaat rohkeasti ajatuksiasi aikuisen kanssa. Näin voit viettää tulevaa kesälomaa nauttien ja hyviin asioihin keskittyen. Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?