Mieli
Nimimerkki: Kiusattu

Mitä tehdä kun koulussa kiusataan eikä kukaan puutu asiaan?

Moi, mun kaverit kiusaa mua mun harrastuksesta, eikä opettajia kiinnosta se. Kiusaaminen on todella vakavaa, esim. jäätä heitellään mun päälle, ja on vedetty housut alas kesken ruokailun. Mitä pitäisi tehdä?

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Kertomasi tilanne on sellainen, että siihen on syytä saada apua nyt heti.

Koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen. Kertomasi mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Kiusaamista on monenlaista ja joissain tapauksissa kiusaaminen voi olla myös rikos ja myös koulun henkilökunta saattaa rikkoa lakeja ja työhön kuuluvia velvollisuuksia, jos he eivät puutu kiusaamiseen.

Oletko kertonut asiasta kotona tai muille kuin koulun aikuisille? Olisiko koulussa joku muu aikuinen, kuin opettaja, jolle voisit asiasta kertoa? Nyt olisi tärkeintä, että läheltäsi löytyisi sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella ja saada tilanteeseen apua. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa ja pohtia siellä kuka voisi olla sellainen taho. Löydät chatin tästä linkistä.

Yksin kiusaamista on hankala saada loppumaan ja on aikuisten vastuulla taata sinulle turvallinen kasvuympäristö. Kiusaaminen ei ole sinun vikasi ja kertomissasi tilanteissa sinua kohtaan on toimittu väärin. Kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ei ole myöskään mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja viettää turvallisia koulupäiviä.  Kokeile siis rohkeasti vielä kertoa asiasta joko eri aikuiselle kuin aiemmin, tai chatissa. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.

Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?