Alkoholinkäyttö ja lastensuojeluilmoitus
Olen 15 vuotias ja olen maistanut alkoholia muutamaan otteeseen ja haluaisin kertoa asiasta jollekkin. Mutta jos kertoo esimerkiksi psykiatrille niin tehdäänkö siitä heti lastensuojeluilmoitus vai onko heillä vaitiolovelvollisuus siinä tapauksessakin?
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Nuoruudessa on tosi luonnollista, että kiinnostaa esimerkiksi kokeilla alkoholia. Kokeiluihin voi liittyä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. On tosi tärkeää, että näistä ajatuksista ja tunteista voi keskustella avoimesti jonkun luotettavan aikuisen kanssa.
Pohdit, tehdäänkö asiasta lastensuojeluilmoitus, jos kertoisit alkoholikokeiluista esimerkiksi psykiatrille. Psykiatri on terveysalan ammattilainen, jota sitoo vaitiolovelvollisuus. Jos psykiatri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö kuitenkin epäilee, että alkoholiin liittyy nuoren kohdalla suurempia ongelmia ja se vaikuttaa nuoren omaan tai ympärillä olevien turvallisuuteen, tulee hänen tehdä asiasta lastensuojeluilmoitus sosiaalihuoltoon. Kuvailemasi muutamat aiemmin tapahtuneet kokeilukerrat eivät todennäköisesti ole syy tehdä lastensuojeluilmoitusta. Voit hyvin myös puhua lastensuojeluilmoituksesta psykiatrin kanssa ja kertoa oman näkemyksesi asiasta. Alkoholikokeilut selkeästi mietityttävät sinua, joten kannustan sinua joka tapauksessa ottamaan asian rohkeasti puheeksi jonkun turvallisen aikuisen kanssa.
Jos keskustelu kasvotusten tuntuu hankalalta, voit keskustella sinua mietityttävistä asioista myös anonyymisti esimerkiksi Lasten ja nuorten chatissa tai Sekasin-chatissa.
Alkoholi-teemasta voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.