Hei,
Kiitos kysymyksestä! Nostan nyt alkuun pari muuta tärkeää näkökulmaa varsinaisen kysymyksesi ulkopuolelta. Kuvaat tilannetta, jossa olet ollut mukana oletettavasti omasta halustasi. Tällaisissa tilanteissa, joihin liittyy alastomuutta, seksuaalisia tekoja, sekä muun porukan mahdollista painostusta, on tärkeää, että pystyy itse määritellä, haluaako siinä olla mukana vai ei ja mitä haluaa tehdä ja mitä ei. Tällaisissa tilanteissa siis kaikilla täytyy olla mahdollisuus antaa suostumuksensa tai kieltäytyä osallistumasta tilanteeseen.
Lisäksi kerroit kysymystä jättäessäsi olevasi selkeästi alaikäinen (13 – 15v) ja tilanteeseen liittyneen alkoholin käyttöä. Alkoholi, varsinkin hyvin nuorena ja ensimmäisiä kertoja käytettynä, voi vaikuttaa kaikkien mukana olevien päättely- ja vastuunottokykyyn niitä heikentävästi, jolloin voi tulla tehtyä asioita, joita ei ehkä oikeasti haluaisikaan tehdä. Myös oma ja muiden turvallisuus saattaa jäädä huomiotta, kuten kuvailemassasi tilanteessa teille kävi. Alkoholi aiheuttaa erilaisia haittoja ja sen vaikutuksen alaisena saattaa olla hankalaa pitää omia puoliaan ja jälkeenpäin omat teot saattavat kaduttaa – ilman alkoholia näiltä voidaan välttyä.
Kuitenkin olet ollut tässä tilanteessa ja kuvaat siinä pelattua peliä, johon liittyy seksitautien tarttumisen riski. Seksitaudit voivat tarttua limakalvojen (joita on mm. sukuelimissä ja suussa) sekä kehon eritteiden kautta. Kuvailemassasi tilanteessa on siis olemassa teoreettinen mahdollisuus seksitautien tarttumiselle, mikäli jollain tilanteeseen osallistuneella osapuolella on ollut aiempia seksikokemuksia jonkun kanssa, kenellä on ollut seksitauti, eikä seksissä ole käytetty kondomiehkäisyä.
Mikäli epäilet seksitautia, kannattaa sinun olla yhteydessä terveysasemaasi tai oman paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikkaan ja käydä seksitautitesteissä. Voit vielä myös jutella tilanteesta ja sitä kautta selvittää tarkemmin tarttumisriskiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Mukavaa joulua!
Moi! Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa ja tärkeää, että mietit etukäteen alkoholin vaikutuksia.
Alkoholin vaikutukset kehoon ja suorituskykyyn ovat yksilöllisiä ja tilannekohtaisia, joten on vaikea arvioida miten alkoholi vaikuttaa juuri sinun kohdallasi. Kuitenkin jo varsin pienet alkoholiannokset vaikuttavat lamaavasti aivojen toimintaan. Yksittäisestä alkoholin käyttökerrasta saattaa seurata haittoja, kuten kehon motoriikan heikentymistä sekä tasapainon ja harkintakyvyn huononemista, sosiaalisia haittoja tai tapaturmia. Eli vähäinenkin määrä alkoholia voi vaikuttaa valppauteen, vireyteen ja suorituskykyyn. Täysin riskitöntä alkoholinkäyttöä ei ole.
Alkoholin vaikutukset riippuvat painosta, iästä ja sukupuolesta. Sama määrä alkoholia johtaa naisilla vahvempaan humalatilaan, kuin miehillä, koska miehen kehon keskimääräinen vesimäärä on 75% ja naisilla 66 %, eli paljon pienempi. Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen. Nuorilla suurempi humalavaikutus johtuu pienemmästä koosta ja elimistön tottumattomuudesta alkoholiin, ja veren alkoholipitoisuus voi nousta hetkessä korkeaksi.
Lisäksi alkoholin vaikutukset riippuvat siitä, miten tiiviiseen tahtiin alkoholiannokset juodaan. Yksi alkoholiannos vastaa esim. yhtä 0.33l keskiolutta tai siideriä. Promillelaskurilla laskettuna olisi veren alkoholipitoisuus sinun kokoisellasi miehellä kolmen 0.33l kokoisen keskioluen juomisen jälkeen 0.3 promillea, jos ne juotaisiin 3 tunnin sisällä. On tärkeää huomioida se, että promillelaskuri ei huomioi ikää, eli sitä, että sama määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaammin nuoreen kuin aikuiseen.
Vielä yleisasioina on hyvä tiedostaa, että alkoholi vaikuttaa negatiivisella tavalla nuoren kehittyviin aivoihin ja muuhun elimistöön. Se aiheuttaa myös riippuvuutta, eli sitä, että käyttöä on vaikeampi lopettaa, vaikka haluaisi. Riski riippuvuuden kehittymiseen on huomattavasti suurempi nuorilla kuin aikuisilla, ja siksikään alkoholia ei olisi suositeltavaa käyttää nuorena ollenkaan. Lapsena tai nuorena aloitettu alkoholinkäyttö voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja jopa peruuttamattomia vaurioita kehittyvissä aivoissa. Alkoholinkäytön 18-vuoden ikäraja on asetettu siksi, jotta alaikäisiä voitaisiin suojella näiltä alkoholin haittavaikutuksilta.
Edellä mainittujen syiden vuoksi me täällä Fressiksellä suosittelemme olemaan juomatta alkoholia. On tärkeää tiedostaa ja pohtia alkoholinkäyttöön liittyviä erilaisia riskejä ja punnita sen kautta omaa suhtautumistaan alkoholiin. Myöskään kavereiden painostuksen tai jonkun muun houkuttelevan esimerkin takia ei juomispäätöstä kannata tehdä.
Fressiksen tietopankista voit lukea lisää siitä, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja millaisia ovat alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat, sekä muut terveyshaitat.
Turvallista syksyä!
Alkoholi ja murrosiän kehitys – menkat sekaisin ja stondis hukassa?
Jatkuva ja runsas alkoholin juominen sekoittaa hormonit ja tärkeät elimet. Olisitko arvannut, että alkoholi vaikuttaa nuoren kehitykseen näin monella tavalla? Tsekkaa faktat!
Pidä huolta aivoistasi – ne ovat tärkein työvälineesi nyt ja tulevaisuudessa
Alkoholin välttäminen suojelee aivoja. Lukijoiden toiveesta haastattelimme asiantuntijalääkäriä aiheesta. Lue superkiinnostavat faktat!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Todella hienoa, ettet ole juonut alkoholia tai tupakoinut! Alkoholin käytön ja tupakoinnin vaikutukset ilmenevät ihmisillä yksilöllisesti, mutta sekä alkoholin että tupakan käytöllä on todettu olevan vaikutuksia muistin toimintaan. Esimerkiksi pitkäaikainen, runsas alkoholinkäyttö huonontaa tiedonkäsittelytoimintoja, kuten muistia, ja voi aiheuttaa jopa dementiatasoista oireilua. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa siten aivojen hapen saantiin ja näin muun muassa muistin toimintakykyyn.
Päihteettömänä sinulta säästyy aikaa ja rahaa, etkä altista itseäsi lukuisille alkoholin ja tupakan haitoille. Päihteettömänä olet myös mm. virkeämpi ja unenlaatusi on parempaa. Kannustan sinua siis ehdottomasti pysymään jatkossakin päihteettömänä 😉
Mukavaa syksyä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuukautiset eivät muuta alkoholin vaikutusta ainakaan mitenkään merkittävissä määrin ja alkoholi on haitallista kuukautiskierron vaiheesta riippumatta. Onkin hyvä, että pohdit alkoholin mahdollisia haittavaikutuksia! Alkoholilla on sekä lyhyemmällä (eli käytön yhteydessä) että pidemmällä aikavälillä ilmeneviä haittavaikutuksia. Alkoholi on erityisen haitallista lapsille ja nuorille, koska heidän aivonsa ja elimistönsä vasta kasvavat ja kehittyvät.
Alkoholi lamaa aivojen toimintaa. Mitä suurempi on käytetyn alkoholin määrä, sitä selvemmin alkoholin vaikutuksetkin ilmenevät. Alkoholi voi toisaalta lisätä sosiaalisuutta ja vähentää jännitystä, mutta humalatilassa puhe alkaa sammaltamaan ja ihminen on alttiimpi tapaturmille tasapainon ja motoriikan heikentyessä. Alkoholi vaikuttaa myös omaan harkintakykyyn ja oman toiminnan seurauksien arviointiin, jolloin saattaa tulla tehneeksi asioita, joita ei todellakaan kannattaisi tehdä ja jotka harmittavat jälkikäteen. Humalatila voi aiheuttaa myös muistikatkoksia ja pahimmillaan runsaat alkoholimäärät voivat johtaa alkoholimyrkytykseen, joka vaatii sairaalahoitoa. Vahvassa humalatilassa ihminen ei enää pysty huolehtimaan itsestään ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat.
Alkoholi huonontaa myös unenlaatua ja vaikuttaa mielialaan. Alkoholin käyttö voi aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita ja siksi se on erityisen huono keino hoitaa huonoa mielialaa tai vaikeuksia elämässä. Lisäksi alkoholissa on paljon energiaa, jolloin se voi vaikeuttaa painonhallintaa. Monissa alkoholijuomissa on alkoholin lisäksi uskomaton määrä sokeria. Pitkällä aikavälillä alkoholin käyttö on riski monille vakaville sairauksille kuten maksa- ja haimasairauksille, joillekin syöville sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Lisäksi alkoholi on riippuvuutta aiheuttava aine, jolloin sen käytön rajaamisessa ja lopettamisessa voikin tulla ongelmaa.
Erityisesti lasten ja nuorten aivoille ja elimistölle alkoholi ei sovi. Aivot kehittyvät jopa 25-vuotiaaksi saakka, joten teini-iässäkin aivot ovat vielä keskeneräiset. Lapset ja nuoret ovatkin alttiimpia alkoholin haitallisille vaikutuksille. Olisi myös todella surullista, jos alkoholinkäytön vuoksi sattuisi jokin tapaturma tai muu ikävä tapahtuma, joka voisi vaikuttaa elämään haitallisesti pitkäänkin. Me täällä Fressiksessä kannustammekin nauttimaan elämästä ilman alkoholia! Alkoholin vaikutuksista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.
Mukavaa kevättä!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi hyvä juttu, että pohdit alkoholin käyttöäsi. On tavallista, että nuoria kiinnostaa, miltä alkoholi maistuu ja mitä tapahtuu, jos juo alkoholia. Kerrot olevasi 13-vuotias ja harva kuitenkin vielä sinun iässäsi on edes kokeillut alkoholia. Kuvaamasi alkoholimäärä on suuri ja yhden juomiskerran aikana nautittuna ja kuvaamallasi alkoholimäärällä olet ollut varmasti humalassa. Alkoholin käyttö näinkin nuorella iällä herättää meissä aikuisissa huolta.
Kysyit, mitä haittaa alkoholin juomisesta on. Nuorella iällä aloitetulla alkoholin käytöllä on monenlaisia haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja ovat hyvin alttiita alkoholin haitallisille vaikutuksille. Muun muassa nuoren maksa kestää alkoholia huonommin kuin aikuisen maksa. Lisäksi nuoret humaltuvat nopeammin ja saavat alkoholimyrkytyksen helpommin. Myös riippuvuus alkoholiin kehittyy nuorella huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Siksi aikuisten huoli lasten ja nuorten alkoholin käytöstä ei siis ole turha.
Olisikin hyvä miettiä miksi olet juonut alkoholia ja olisiko ilman oleminen jatkossa kuitenkin parempi vaihtoehto? Onko sinun mahdollista jutella asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa? Tietävätkö vanhempasi tai huoltajasi juomiskokeiluistasi – voisiko heidän kanssaan jutella asiasta? Voit myös mennä vaikkapa Sekasin-chatiin tai Nuorten nettiin juttelemaan aikuisen kanssa alkoholin käytöstä.
Selvinpäin pysyy homma hanskassa ja säästyy ikäviltä ja haitallisilta asioilta.
Alkoholin käyttöä on pohtinut myös nimimerkki 12v poika. Lisää alkoholin haitoista ja alkoholittomuuden hyödyistä voit lukea Fressiksestä.
Mukavaa kesää!