Alkoholi

Alkoholi ja murrosiän kehitys – menkat sekaisin ja stondis hukassa?

Jatkuva ja runsas alkoholin juominen sekoittaa hormonit ja tärkeät elimet. Olisitko arvannut, että alkoholi vaikuttaa nuoren kehitykseen näin monella tavalla? Tsekkaa faktat!

Alkoholi ja murrosiän kehitys – menkat sekaisin ja stondis hukassa?

Jo kerta-annos alkoholia kuormittaa sydäntä, mikä näkyy rytmihäiriöinä ja kiihtyvänä sykkeenä. Jatkuva, nuorena alkanut runsas alkoholin juominen voi sotkea fyysistä kehitystä esimerkiksi myöhästyttämällä murrosiän alkamista.

Yksi humaltumiskerta ei aiheuta pysyviä haittoja, mutta jatkuva alkoholinkäyttö voi hankaloittaa tärkeiden elinten, kuten maksan ja aivojen, toimintaa sekä hermostojen kehitystä. Koska kroppa on vasta kehittymässä, alkoholin vaikutukset ovat voimakkaammat kuin aikuisena.

Mitä aiemmin ja mitä runsaammin alkoholia käyttää, sitä enemmän siitä on haittaa.

Hormonit sekaisin ja kroppa kovilla

Tytöillä alkoholi vähentää estrogeenin eli naishormonin tuotantoa ja lisää testosteronin eli mieshormonin määrää. Se näkyy esimerkiksi siten, että kuukautiskierto voi häiriintyä.

Pojilla testosteronipitoisuus tippuu. Siitä voi seurata erektiohäiriöitä, eikä seksi muutenkaan enää kiinnosta.

Runsas alkoholin juominen muuttaa peilikuvaa: koska alkoholissa on paljon energiaa, se lihottaa. Alkoholia juodessa ruokahalu kasvaa ja into liikkua voi vähentyä. Treenikään ei suju, jos säännöllinen alkoholin juominen on tyhjentänyt aivojen tarvitsemat sokerivarastot. Se voi alkaa näkyä tuloksissa esimerkiksi kilpaurheilua harrastavalla.

Maksa ei ole vielä murrosiässä kehittynyt kokonaan, joten se joutuu alkoholin juomisen myötä koville. Jatkuvat suuret alkoholiannokset voivat altistaa esimerkiksi maksavauriolle ja haimatulehdukselle ja aiheuttaa jatkuessaan ongelmia luuston kehitykselle.

Yksikin juoma voi pilata unen 

Eniten vaikutuksia alkoholilla on nuoren aivoihin, joihin se voi jättää peruuttamattomia jälkiä.

Jo muutama alkoholijuoma voi vaikuttaa aivoihin siten, etteivät juomisen jälkeisistä tapahtumista jää kunnon muistijälkiä. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö huonontaa muistia, häiritsee keskittymiskykyä ja voi muuttaa aivojen toimintaa pysyvästi.

Alkoholin juomisen jälkeenkään aivot eivät saa tarvitsemaansa lepoa. Suomalaistutkimuksen mukaan alkoholi heikentää unen laatua erityisesti nuorilla. Humalassa uni ei ole palauttavaa, ja monille krapula aiheuttaa unettomuutta.

Päihdemuisti voi johtaa riippuvuuteen

Moni ajattelee, että alkoholi poistaa stressiä, auttaa pitämään hauskaa ja rentouttaa. Toisille alkoholi on keino poistaa ahdistusta ja paeta tunneongelmia.

Hetkellinen hyvä olo voi kuitenkin vaihtua alakuloksi, kun alkoholi on kuluttanut aivojen mielihyvää tuottavat dopamiini- ja serotoniinivarastot. Silti muisto alkoholin tuomasta mielihyvästä jää nopeasti aivoihin etenkin nuorena. Siitä syntyy niin kutsuttu päihdemuisti, joka voi säilyä läpi elämän.

Päihdemuisti saa himoamaan päihdettä tahtomattaankin ja voi johtaa riippuvuuteen. Kun riippuvuus on pitkällä, alkaa alkoholin puute aiheuttaa fyysisiä vieroitusoireita, kuten sydämen rytmihäiriöitä, tärinää ja hermostuneisuutta. Alkoholi voi myös alkaa viedä niin paljon tilaa ajatuksissa, että keskittyminen esimerkiksi kouluun on vaikeaa.

Paras tapa välttää riippuvuuden synty on välttää alkoholia. Mitä kauemmin kestää ennen kuin kokeilee alkoholia ensimmäistä kertaa, sitä parempi. Alkohlilla on paitsi elimistöön ja kehitykseen liittyviä haittavaikutuksia, myös monia muita seurauksia, kuten pahaa mieltä, morkkista ja ikäviä tilanteita. On nuoria ja aikuisia, jotka eivät juo alkoholia, sen ei siis tarvitse kuulua nuoruuteen tai elämään lainkaan.

 

Teksti Ida Valpas

Jutun asiantuntija Päivi Christensen, EHYT ry:n koulutyön päällikkö. Muut lähteet Päihdelinkki, Duodecim, THL ja Mediuutiset. 

 

Katso myös

Alkoholin lyhyen aikavälin terveyshaitat

Alkoholista aiheutuvat terveydelliset haitat voidaan jakaa lyhyen ja pitkän aikavälin haittoihin. Lyhyen aikavälin haitoilla tarkoitetaan terveydellisiä haittoja, jotka saattavat... Lue lisää

Miten alkoholi vaikuttaa elimistössä?

Alkoholin määrä veressä on suurimmillaan noin 30-60 minuutin kuluttua annoksen juomisen jälkeen. Ruokailu hidastaa alkoholin imeytymistä ja vaikutuksen alkamista.... Lue lisää

Alkoholi ja riippuvuus

Alkoholi voi aiheuttaa riippuvuutta kuten mikä tahansa aivoissamme mielihyvän tuntemuksia aikaansaava asia. Riippuvuus ilmenee aluksi hyvin pieninä merkkeinä, kehittyen... Lue lisää

Alkoholi ja tapaturmat

Yksi merkittävimmistä syistä alkoholin käyttöön on sen humalluttava vaikutus. Kuitenkin humalatilan voidaan sanoa olevan myös alkoholinkäytön merkittävin riski. Päihtymisen... Lue lisää

Alkoholimyrkytys

Alkoholi on pohjimmiltaan myrkky. Nuoret ovat erityisessä riskiryhmässä alkoholimyrkytysten suhteen. Käsitys päihtymiseen tarvittavista alkoholimääristä voi olla vahvasti vääristynyt. Usein... Lue lisää

Alkoholin muita terveyshaittoja

Alkoholi ja raskaus Raskauden aikana ei pitäisi käyttää alkoholia lainkaan. Raskauden aikana juotu alkoholi ei vaikuta pelkästään raskaana olevaan,... Lue lisää