Hei Nipsu – ja kiitos viestistä.
Kirjoitit, että olet ottanut useampana iltana 3 olutta ja sen jälkeen on ilmaantunut rintakehän puristusta. Kerroit, että et ole urheillut noina iltoina ja olet perusterve ja normaalipainoinen – etkä epäile sydäntä. Jos tosiaan tuntemukseen ei liity mitään liikuntaa (sydämen kuorman lisääntymistä) eikä ole rytmihäiriötuntemuksia eikä hengenahdistusta, niin seuraavaksi kääntäisin huomion ruuansulatuselimistöön.
Ensimmäisenä tulee mieleen närästys – tyyppinen ongelma. Oire on epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton.
Voit kysyä apteekista sopivaa närästyslääkettä ja mikäli tästä omahoidosta ei ole apua, palaa asiaan esim. omalle terveysasemalle. Sinne kannattaa olla suoraan yhteydessä myös, jos edellä mainittuja muita oireita ilmenee rintakehän puristuksen lisäksi.
Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa alkoholittomaan elämään, jotta alkoholin käytön ikäviltä haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.
Hyvää kevättä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Onneksi nuoren rintakehän kivut tarkoittavat vain harvoin jotain vakavaa, vaikka varmasti mieleen voi tulla ajatus sydänsairaudestakin. Nuorella ihmisellä tavallisimmat syyt rintakehän alueen kipuihin liittyvät lihaksiin ja luihin. Kipujen taustalla voi olla esimerkiksi pieni lihasrevähdys äkkiliikkeen yhteydessä tai pidemmällä ajalla kehittynyt rasitustila. Lihaskivuille on tyypillistä se, että sormella painellessa rintakehällä tuntuu aristusta. Lihaskivut voivat joskus tuntua pistävänä, vähän kuin koko rintakehän läpäisevänä kipuna.
Rintakipua voi aiheuttaa keuhkojen ja keuhkoputkien tulehdukset, jolloin yleensä on myös muita oireita, kuten yskää ja kuumetta. Sydänperäiset kivut nuorella ovat hyvin harvinaisia. Nuoren sydänsairaudet tunnistetaan jo kouluterveydenhoidossa, sillä sairaudet aiheuttavat monenlaisia oireita, kuten kasvun hidastumaa ja vaikeutta liikkua. Ruokatorvikin voi olla rintakehäkivun lähteenä, jos ruokatorvi on ärtynyt närästyksestä. Närästys tuntuu poltteena ylävatsalla tai rintalastan takana. Joskus suuhun asti voi nousta hapanta nestettä ja röyhtäisyjä.
Lihasjumit selittävät siis suurimman osan nuorten rintakivuista. Hoidoksi sopii venyttely ja kevyt liikunta, jossa ylävartalo liikkuu rennosti. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi kävely, uinti, hiihto ja juoksu. Tärkeää on tutkistella työasennot koulussa ja kotona, sekä välttää painavan laukun kantamista vain toisella olalla. Kännykän pitkäaikainen käyttö voi olla kuormittavaa yläselälle, joten siinäkin kannattaa pitää taukoja ja muistaa välillä verrytellä. Lisää aiheesta voit lukea Smart Movesin sivuilta. Jos vaivasi jatkuu, käy kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luona.
Tsemppiä kevääseen!