Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: 14v poika
Epäsäännöllisen alkoholin käytön vaikutukset nuoren maksaan Moro! kuinka paljon/ja millä tavalla epäsäännöllinen juonti vaikuttaa nuoren henkilön maksaan?
Fressis

Hei 14 v poika!

Hienoa että pohdit alkoholin vaikutuksia elimistöön! Alkoholillahan on paljonkin erilaisia vaikutuksia erityisesti nuoren kehittymiseen, elimistöön ja terveyteen. Satunnaisellakin käytöllä voi olla monenlaisia vaikutuksia ja haittoja.

Siihen, millaisia vaikutuksia alkoholin käytöllä on juuri maksaan, liittyy myös juojan yleinen terveydentila sekä mahdolliset muut maksaa rasittavat tekijät, kuten jokin lääkitys. Terveellä ihmisellä kertaluontoinen ja/tai vähäinen satunnainen käyttö rasittaa maksaa, mutta ei välttämättä aiheuta pysyvää haittaa tai muita pidempiaikaisia vaikutuksia. Yleensä siihen, että alkoholi aiheuttaa isompia tai pysyviä haittavaikutuksia, vaaditaan pidempiaikaista ja runsasta alkoholin käyttöä. Jos epäsäännöllinen juominen on runsasta, voi silläkin olla pysyviä haittavaikutuksia.

Mikäli alkoholin juominen ja sen seuraukset mietityttävät ja huolestuttavat sinua, ei sitä kannata tehdä. Turvallista tai täysin riskitöntä tapaa käyttää alkoholia ei ole, eikä sitä siksi voida suositella etenkään kehittyville lapsille tai nuorille. Voit lukea lisää alkoholista ja sen haitoista Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: perjantaipullon vakiokäyttäjä
Onko ok juoda alkoholia perjantaipullosta useammin kuin vain perjantaisin? onko okei juoda muinakin päivinä perjantaipullosta kun perjantaina?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pohdit omaa alkoholin käyttöäsi ja tilanteita, joissa käytät alkoholia. Omaa alkoholin käyttöä voi tarkastella esimerkiksi alkoholin käytön riskitestillä tai Päihdelinkin juomatapatestillä. Aikuisilla alkoholin käytölle on määritelty riskirajat erikseen miehille ja naisille. Lisää riskirajoista voi lukea täältä. Nuorella iällä alkoholin käytön välttäminen on tärkeää. Nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja alkoholin käyttö voi vaikuttaa elimistön kehittyviin toimintoihin negatiivisesti. Nuorelle riippuvuus alkoholiin kehittyy myös huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Näistä syistä alkoholilla on esimerkiksi ikärajat.

Alkoholin käytöllä on sekä välittömiä että pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Jo yksittäisillä alkoholin juomiskerroilla on negatiivinen vaikutus muun muassa aivojen työmuistin toimintaan ja unenlaatuun. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa haittaa sisäelimille, erityisesti maksalle ja haimalle. Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa myös sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, mielenterveyshäiriöitä ja lisää merkittävästi tapaturmien riskiä. Alkoholin käyttö lisää myös riskiä sairastua myöhemmin elämässä syöpään. Halutessasi voit lukea lisää alkoholin terveyshaitoista Fressiksen tietopankista.

Alkoholi on mietityttänyt myös nimimerkkiä 12v poika

Ilman alkoholia voi olla rohkeasti oma itsensä!

Oliko vastauksesta hyötyä?