Seksi
Nimimerkki: Hk
Ikä: Yli 18v

Voiko seksitauti tarttua, jos on käyttänyt kondomia ja millaisia oireita seksitaudeista voi tulla?

Hei harrastin seksiä vanhemman naisen kanssa me käytettiin kondomi voiko hiv tarttua tai joku muu seksi tauti? Minkä laisia oireita voi tulla?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olette huolehtineet ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. On hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa kuitenkaan 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä.

Pohdit, millaisia oireita seksitaudeista voi tulla. Seksitaudeista ja niiden oireista löydät tietoa täältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Lue lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?