Seksi
Nimimerkki: 13vee

Vatsakivut ja kuukautisten alkaminen

Onko menkat voinu alkaa ku mulla on paljon sellasii kipui mut ei oo punasta tai mitään tummaa vuotoo ollenkaan?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit kysymyksessäsi sitä, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Kertomasi mukaan sinulla on ollut vatsakipuja, mutta varsinaista vuotoa ei ole vielä ollut.

Ensimmäiset kuukautiset voivat tosiaan olla vain muutama huomaamaton tippa vuotoa ja seuraava vuoto voi olla vasta kuukausien kuluttua. Kuukautiskierto voi olla jopa muutaman ensimmäisen vuoden ajan hyvinkin epäsäännöllinen ja vuodot niukkoja.  Kierron säännöllistyttyä se on yleensä 23–35, keskimäärin 28 vuorokautta pitkä. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa (eli päivien lukumäärää) vuodon alkamisesta seuraavan vuodon alkuun. Kuukautisvuoto kestää säännöllistyttyään tavallisimmin n. 5 päivää, mutta se voi kestää myös vähemmän aikaa tai pidempään.

Kuukautisten alkamisikä vaihtelee 10–16 ikävuoden välillä. Alkamisikään vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta sekä lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito. Koska ilmoitit ikäsi sijoittuvan 13 – 15-vuoden välille, on hyvin mahdollista, että kuukautisesi ovat voineet alkaa. Voit halutessasi lukea lisää kuukautisista Fressiksen uudesta artikkelista ja muista Kysy asiantuntijalta -palvelun vastauksista.

Vatsakipuihin voi olla toki myös lukuisia muita syitä. Mikäli kivut jatkuvat ja niitä on usein, suosittelisin hakeutumaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Hän auttaa hoidon tarpeen arvioinnissa ja ohjaa tarvittaessa parhaiten soveltuvaan jatkohoitopaikkaan.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?