NuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Esodens69

Vaikuttavatko tupakointi, nuuskaaminen tai sähkötupakointi aivoihin?

Moi. Oon käyttäny nuuskaa, tupakkaa ja sähkötupakkaa vitosluokasta asti eli n.5v. Onko aivoni nyt vaurioituneet pysyvästi?

Kiitos kysymyksestäsi!

Tupakan, nuuskan ja sähkötupakan käytön haitat ovat aina yksilöllisiä. Haittojen syntyyn vaikuttavat muun muassa käytön määrä, perimä ja muut elämäntavat. Siksi on mahdoton sanoa tarkkaan, millaisia pysyviä tai väliaikaisia muutoksia viiden vuoden tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä seuraa.

Ehkä selkein nikotiinituotteiden käytön seurauksena tuleva muutos on nikotiiniriippuvuus.  Riippuvuus tarkoittaa sitä, että aivot ovat herkistyneet nikotiinin vaikutuksille ja vaativat nikotiinia toimiakseen normaalisti. Nikotiinin käytön loputtua riippuvuus hellittää, kun aivot taas tottuvat toimimaan ilman nikotiinia. Nikotiinin jatkuva käyttö kuitenkin muokkaa aivoja pysyvästi siten, että vaikka olisi lopettanut nikotiinin käytön, riippuvuus herää nopeasti uudelleen. Pienikin määrä nikotiinia voi herättää riippuvuuden uudelleen. Toistuva nikotiinin käyttö aiheuttaa myös muutoksia nuoren aivoissa siten, että nikotiinialtistus vaikuttaa aivojen hermosolujen toimintaan ja saattaa hankaloittaa muun muassa tiedonkäsittelyä ja oppimista.

Tieto nikotiinin vaikutuksista lisääntyy jatkuvasti ja siksi on tärkeä kertoa niistä myös nuorille. Mitä nuorempana käytön lopettaa, sitä vähemmän mitään pysyviä vaikutuksia terveyteen ehtii tulla. Me täällä Fressiksessä suosittelemme siksi kaikkia nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Lisätietoa nikotiinin vaikutuksista saat täältä ja vinkkejä käytön lopettamiseen täältä.

Tsemppiä ja mukavaa joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?