AlkoholiNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: tupakoitsija

Tupakointi ja muut päihteet

moi oon 13v ja oon polttanu puoltoista vuotta.yleensä menee 5-10 tupakkaa päivässä,joskus saattaa mennä koko aski yhessä päivässä ja 50 tupakkkaa 2 päivässä.Voiko keuhot olla jo pilalla?menee ihan kauheesti rahaa tupakkaa joka kuukaus ainaki 40€.juon myös alkoholia melkein joka vklp.poltan joskus kaverin vapee ja välillä käytän nuuskaa.oon myös essoo kokeillu.näkyykö muuten veressä miten pitkään tuo nikotiini???

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet pohtinut tupakointiasi, sen haittoja terveydelle ja siihen liittyvää rahan menoa. Kysyit, onko tupakointi jo aiheuttanut haittaa keuhkoillesi. Tupakoinnille ei voida asettaa varsinaisia riskirajoja eli toisin sanoen kaikki tupakointi on terveydelle haitallista. Vaara sairastua tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kasvaa, mitä pidempään tupakoi. Kuitenkin tupakoinnin aiheuttamat haitat terveydelle ovat aina yksilöllisiä. Mitä nopeammin pääset tupakasta eroon, sitä nopeammin myös terveytesi hyötyy siitä.

Kysyit myös, kuinka kauan nikotiini säilyy elimistössä. Kun on lopettanut tupakoinnin, alkaa nikotiini hävitä kehosta ensimmäisten päivien aikana. Muutamien päivien sisällä tupakoinnin lopettamisesta myös esimerkiksi maku- ja hajuaisti alkavat palautua. Kahden viikon kuluttua tupakoinnin lopettamisesta keuhkojen toiminta ja fyysinen suorituskyky paranevat. Jaksat esimerkiksi urheilla paremmin ja hengästyt portaissa vähemmän. Samat aiheet ovat mietityttäneet myös nimimerkkiä Röökiboiii.

Kerroit myös käyttäväsi muita päihteitä. Sinun oli hyvä miettiä, miksi käytät päihteitä ja olisiko kuitenkin parempi vaihtoehto olla jatkossa ihan päihteetön? On ihan tavallista, että nuoria kiinnostaa, miten alkoholi tai muut päihteet vaikuttavat, mutta päihteiden käytön välttäminen on nuorella iällä tärkeää. Päihteet ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä nuorilla esimerkiksi hermosto ja aivot ovat vielä kehittyvässä vaiheessa ja siten hyvin alttiita päihteiden aiheuttamille haitoille. Nimimerkki moikkamoi on myös kysynyt Fressiksessä päihteistä.

Tukea ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista. Apua yleisesti päihteiden käytön lopettamisen tueksi voit saada tarvittaessa esimerkiksi Päihdelinkistä tai nuorisoasemilta. Voit myös mennä vaikkapa Sekasin-chatiin tai Nuorten nettiin juttelemaan anonyymisti turvallisen aikuisen kanssa. Lopettamalla tupakoinnin ja pysymällä erossa myös muista päihteistä teet terveytesi kannalta erittäin hyvän päätöksen. Myös rahaa voisi siten säästyä muuhun.

Tsemppiä syksyyn!

 

Oliko vastauksesta hyötyä?