AlkoholiNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: moikkamoi

Mitä jos kaveri pakottaa käyttämään päihteitä?

Mitä jos kaveri pakottaa käyttämään päihteitä??

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvät kaverit ovat sellaisia, joiden seurassa voi olla juuri oma itsensä eikä tarvitse kokea painetta käyttää tai kokeilla päihteitä. Ketään ei tulisi myöskään millään tavalla pakottaa käyttämään päihteitä. Jos kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa sinulle tarjotaan tai sinua painostetaan käyttämään päihteitä, paras keino on joko rohkeasti kieltäytyä näistä tai poistua tilanteesta. Näihin tilanteisiin kannattaa varautua jo etukäteen. Olisiko sinulla mahdollisesti muita kavereita, joiden seurassa sinulla ei olisi painetta käyttää päihteitä?

Kysymyksessäsi et kerro, mistä päihteistä on kyse. Yleisimpiä päihteitä ovat alkoholi, tupakka, nuuska ja huumausaineet. Päihteet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti psyykkisiin ja fyysisiin kehon toimintoihin ja aiheuttavat riippuvuutta. Jotkut päihteet esimerkiksi lamaavat kehon ja mielen toimintaa, jotkut piristävät. Päihteet vaikuttavat haitallisesti fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä voivat aiheuttaa haittoja ihmissuhteissa. Päihteet ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä nuoren elimistö (esimerkiksi hermosto ja aivot) ovat vielä kehittyvässä vaiheessa ja alttiita päihteiden aiheuttamille haitoille.

Nimimerkki tällee on pohtinut, mitä tehdä kun kaverit tarjoavat tupakkaa. Kannattaa kurkata, mitä hänelle on vastattu.

Vinkit esimerkiksi alkoholista kieltäytymiseen löytyy Fressiksen videolta. Lisää päihteistä voit halutessasi lukea Nuortennetistä.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?