Tupakka
Nimimerkki: 14vuotta2003
Ikä: 13-15v

Tupakoinnin vaikutus pituuskasvuun ja hampaisiin

Oon polttanu yhteensä 5 kokonaista tupakkaa ja lopetin 4 päivää sitten. Voiko vaikuttaa pituuskasvu ja onko haitannu ikenii ja hampaita. Ja huomaako hammaslääkäri. En aio enää ikinä polttaa hyi

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, ettet aio enää ikinä polttaa – se on fiksu päätös!  Kokeilusi ei ole onneksi vaikuttanut pituuskasvuun eikä myöskään hampaisiin tai ikeniin. Hammaslääkärisi ei näe kokeilua hampaistasi tai suustasi. Toki voit halutessasi kysyä hammaslääkäriltä tupakointiin liittyviä kysymyksiä. Näin saat vahvistusta päätöksellesi olla polttamatta.

Tupakkakokeilujen suurin riski on, että tupakoimiseen jää koukkuun, jolloin lopettaminen vaikeutuu. Tupakoinnin jatkuessa myös terveydelliset riskit ovat todelliset. Jatkossa on siis tärkeää, ettet jatka kokeiluja, sillä riippuvuus tupakkaan voi syntyä yllättävän nopeasti. Jotta pääset helpommalla, sinun kannattaa varautua ennakkoon tilanteisiin, joissa tupakkaa, nuuskaa tai sähkötupakkaa on tarjolla. Voit esimerkiksi miettiä, miten kieltäydyt, jos sinulle tarjotaan tupakkatuotteita.

Lisätietoa tupakasta löydät Fressiksen tupakka-teemakanavasta ja Fressiksen tietopankista.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?