RuokaYleinen
Nimimerkki: N. L.
Ikä: 13-15v

Energiajuomien haitat

Jos syö muuten suht terveellisesti sekä liikkuu, tekeekö 3-4 kappaletta(viikossa) puolen litran energiajuomaa hallaa terveydelleni?

Energiajuomat eivät ole suositeltavia juomia lapsille ja nuorille missään määrin nautittuina. Niillä on todettu olevan terveyshaittoja, jotka liitetään pitkälti niiden sisältämään kofeiiniin. Energiajuomia säännöllisesti juovilla nuorilla on todettu enemmän mm. univaikeuksia ja päiväväsymystä. Tämä vaikuttaa esimerkiksi jaksamiseen koulussa ja harrastuksissa.

Kofeiini on keskushermostoon vaikuttava piriste. Lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Kofeiini saa kyllä aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurissa määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia. Lisäksi kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin puutteesta voi tällöin seurata vieroitusoireita kuten päänsärkyä, hermostuneisuutta ja uneliaisuutta.

Sokeripitoisissa energiajuomissa on myös paljon sokeria. 0,33 litran tölkin sisältämä sokerimäärä vastaa 14 palaa sokeria ja 0,5 litran pullon yli 20 sokeripalaa. Se on todella paljon! Suosittelen siis, ettet joisi energiajuomia lainkaan. Omasta jaksamisesta kannattaa huolehtia nukkumalla riittävästi ja huolehtimalla, että omasta ruokavaliosta saa riittävästi energiaa esimerkiksi välipalojen avulla.

Lue myös Energiajuomat – älä mene halpaan 

Oliko vastauksesta hyötyä?