Ruoka
Nimimerkki: Avuton

Pelko lihomisesta

Hei! Minulla on syömishäiriökäyttäytymistä, mm. Vältän lähes kaikkea epäterveellistä ruokaa, mietin kaloreita koko ajan ja ahdistun jos syön ”liikaa”. Minulla on aika varattu ravitsemusterapeutille. Tiedostan oman tilani ja haluan parantua mutta pelkään yli kaiken lihomista. Lihonko jos alan syömään enemmän epäterveellistä ruokaa? Minun periuskulutuksenikin on melko pieni joten ahdistaa, saanko lisää painoa ja jos niin kuinka paljon? Äitini tietää tilanteen ja joudun vähän nii kuin väkisin ruveta syömään enemmän kuin nykyään ja se pelottaa ihan suunnattomasti. En halua lihoa, en vaan halua joten tapahtuuko näin vai pysyykö paino tasassa koska tällä hetkellä se on laskussa ollut jo jonkin aikaa. Lähteekö se nousuun vai pysyykö suht tasassa? Kiitos jo etukäteen T: Onneton 14v tyttö 🙁

Heippa! Kiva että laitoit viestiä ja todella hienoa kuulla, että olet tiedostanut tilanteen ja kertonut siitä äidillesi, sekä saanut jo tapaamisen ravitsemusterapeutin kanssa sovittua. Saat varmasti ravitsemusterapeutilta yksityiskohtaisempia vastauksia omaan ruokavalioosi ja tilanteeseesi liittyen.

Kerrot, että pelkäät lihovasi, jos alat syödä enemmän tai epäterveellistä ruokaa. Koska ajatus syömisestä selkeästi ahdistaa sinua, niin tiedostamalla, että valitset terveellisiä ruokia, voi olla helpompaa suhtautua ruokailuun ja kehonkuvaan. Lisätietoa terveellisen ruokavalion kokoamiseen löytyy muun muassa täältä Fressiksen tietopankista.

On hyvä huolehtia siitä, että syö säännöllisesti, eikä ruokailujen väli veny liian pitkäksi. Mieluummin voit syödä tiheämmin ja pienempiä annoksia. Jos syö jatkuvasti liian vähän, on sillä negatiivisia vaikutuksia mm. ruoansulatuselimistön toimintaan, eikä välttämättä jaksa toimia arjen askareissa normaalisti.

Lisäksi on hyvä muistaa, että tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion koostamisessa pätee 80–20 sääntö, eli jos noin 80 % ruokavalion sisällöstä on terveellistä ruokaa, niin lopulla 20 %:lla ei ole väliä. Tämä on tärkeää tiedostaa, että vaikka söisikin herkkuja, niin kokonaisuuden kannalta sillä ei ole vaikutusta esimerkiksi painoon, jos ruokavalion peruspohja on kunnossa. Lisätietoa herkuttelusta mm. täällä.

Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?