Mieli
Nimimerkki: Die

Onko syytä huoleen jos ajattelen paljon itsemurhaa ja viiltelyä?

Ajattelen paljon viiltelyä ja itsemurhaa ym, mutten haluaisi tehdä niitä oikeasti vaikka vähän houkuttaisi. Onko syytä huoleen?

Hei! Kiitos viestistäsi.

Itsetuhoiset ajatukset (kuten ajatus viiltelystä tai itsemurhasta) ovat yksittäisinä, ohimenevinä ajatuksina tuttuja monelle. Teemasta kuitenkin puhutaan vähän ja omat ajatukset voivat säikäyttää. Ajatukset itsessään eivät vahingoita. On kuitenkin tärkeä erottaa, onko ajatus päähän pilkahtava, ohimenevä ”miltäköhän viiltely tuntuisi” -tyyppinen ajatus, vai ovatko ajatukset toistuvia tai voimakkaita, tai sisältävät myös aikeen toteuttaa ajatuksia. Näissä on iso ero. Ensimmäinen esimerkki on sellainen, joita moni saattaa joskus pohtia, ilman että oikeasti asiaa toteuttaisi. Toinen taas sellainen, johon on syytä puuttua pikimmiten.

Kerrot ajattelevasi näitä asioita paljon, joten asiaan on syytä suhtautua vakavasti. Itsetuhoiset teot ja ajatukset ovat usein merkki siitä, että elämässä on jotain sellaista pahaa oloa tai ikäviä tapahtumia, joista selvitäkseen on valmis vahingoittamaan itseään saadakseen helpotusta. Itsetuhoisuus liitetään usein mielenterveyden häiriöihin, mutta taustalla voi olla myös jokin tapahtuma, kuten läheisen menettäminen, fyysinen sairaus, tai kiusatuksi joutuminen. Osaatko tunnistaa, mikä itselläsi on sellainen asia, joka voisi olla näiden ajatustesi taustalla? Tai missä tilanteissa huomaat näitä asioita pohtivasi?

Omien itsetuhoisten ajatusten kanssa ei tule jäädä yksin, sillä oman pään sisällä ne voivat kasvaa isompiin mittasuhteisiin. Siksi olisikin nyt tärkeää, että saat peilattua esim. näitä yllämainittuja kysymyksiä myös ammattilaisen kanssa. Jos olet koulussa, voit kääntyä opiskeluterveydenhuollon puoleen, ja jos et, ota yhteyttä omaan terveysasemaan. Nuorten mielenterveystalossa on osio, jossa voit arvioida oman tilanteesi ja saada sen mukaan omalta paikkakunnalta löytyvien, ja muidenkin, tilanteeseesi sopivien tahojen tietoja: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/hae_neuvoja_ja_apuja/mista_apua/Pages/default.aspx#s1=Itsetuhoisuus

Jos palveluihin yhteydenotto jännittää, käy ensin juttelemassa omista ajatuksistasi nimettömänä esim. Sekasin-chatissa. Voit aloittaa viestittelyn samalla viestillä, jonka laitoit tänne. Mitä enemmän asiasta puhut, sitä helpommaksi se muuttuu ja rohkeus lisääntyy. Tärkeintä on nyt, että haet rohkeasti tilanteeseen lisää tukea, jotta asiat eivät kasva enempää ja pääset elämään elämää ilman näitä voimavaroja vieviä pohdintoja.

Rohkeutta sinulle! Muista että olet kaiken tuen arvoinen, eikä mikään huoli ole liian pieni jaettavaksi!

Oliko vastauksesta hyötyä?