Ruoka
Nimimerkki: Woo

Olen koukussa kevytcolaan. Miten voisin vähentää sen käyttöä?

Olen koukussa kevytcolaan, sitä menee yleensä noin 1-1,5L päivässä. Jos en saa sitä säännöllisesti, tulen levottomaksi ja kärttyiseksi ja haluan vain sitä enkä voi keskittyä mihinkään, voin kävellä monta kilometriä jotta saan lisää sitä. Rahaa menee ja kohta varmaan hampaatkin syöpyy… Haluaisin vähentää, mutten tiedä miten, enkä tiedä keneltä kysyäkkään apua. En juo kahvia, energiajuomia, alkoholia, teetä tms ollenkaan enkä käytä tupakkaa, nuuskaa, huumeita tms myöskään. Isäni koko suku on alkoholisteja, olenko voinut periä taipumuksen riippuvuuteen ja se näyttäytyy sitten näin? En aio ikinä koettaa oikeita päihteitä sillä jäisin varmasti kerrasta koukkuun ja elämä olisi sitten sillä selvä ja ohitse.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ensimmäisenä haluan onnitella sinua siitä, että olet päättänyt pitää itsestäsi ja hyvinvoinnistasi huolta. Se on todella hieno saavutus! Olet ilmiselvästi myös hyvin perillä siitä, minkä takia runsas limujen juominen voi olla haitallista.

On siis totta, että myös sokerittomat virvoitusjuomat voivat tehdä pahaa hampaille, koska ne ovat sokerittomuudesta huolimatta happamia juomia. Happamat juomat vahingoittavat muun muassa hampaiden kiillettä, mistä voi ajan kanssa aiheuta vaikeampia ja ikäviä ongelmia. Lisäksi sokerittomat cola-juomat sisältävät mm. kofeiinia, joka puolestaan voi aiheuttaa riippuvuutta. Jossain määrin kuvailemasi oireet viittaavat siihen, että olet ehkä hieman koukussa kofeiiniin. Kofeiiniriippuvuus hellittää yleensä nopeasti muutamassa päivässä, kun vähentää sen päivittäistä saantia. Kyseessä voi olla myös niin sanotusti tapa, jonka aiheuttamaan mielihyvään on jäänyt jossain määrin koukkuun.

Kolajuomien kulutusta voi vähentää vähitellen! Jos sinun on hankala olla kokonaista päivää kokonaan ilman kolajuomaa, voit aloittaa järjestelmällisesti vähentämään juoman määrää päivässä. Voit tehdä itsellesi juoma -päiväkirjan, jossa jokaiselle päivälle on omat annostavoitteet. Eli esimerkiksi näin:

Maanantaina: 1 litra kolajuomaa.

Tiistaina: 0,75 litraa kolajuomaa.

Keskiviikkona: 0,75 litraa kolajuomaa.

Torstaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Perjantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Lauantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Sunnuntaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Voit siis viikon aikana kokeilla, miltä sinusta tuntuu vähitellen pienentää kolajuoman määrää aluksi puoleen litraan. Määrää voi olla vaikea vähentää suuresti heti ensimmäisellä viikolla, joten voit niin sanotusti vieroittautua siitä pikkuhiljaa. Ensimmäisen kokeiluviikon jälkeen voit lähteä pienentämään kolajuoman annosta puolesta litrasta lasilliseen ja niin edelleen.

Samalla kun lähdet pikkuhiljaa vähentämään kolajuoman määrää, on hyvä etukäteen keksiä korvaavia juomia kolajuoman tilalle. Suomessa vesijohtovesi on ehdottomasti paras vaihtoehto minkä tahansa mehun, virvoitusjuoman tai kolajuoman tilalle. Vesi on paras janojuoma meille kaikille. Vedestäkin voi saada herkullisen drinkin lisäämällä siihen esimerkiksi mustikoita, appelsiinia tai kurkkua! Voit siis rohkeasti lisätä veden juomisen määrää– jo se voi auttaa siihen, että kolajuomaan liittyvä mieliteko helpottaa. Veden lisäksi myös erilaiset teet (ilman lisättyä sokeria) voivat olla mainio vaihtoehto kolajuomille ja auttaa niiden käytön vähentämisessä.

Voit lukea lisää juomista ja suunterveydestä myös täältä:

Juomat ja suun terveys

Juomavalinnat

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?