Ruoka
Nimimerkki: Sofia

Mitä tehdä kun äitini huomauttelee minulle syömisestäni?

Moi. Äiti on alkanut huomautella minua liiasta syömisestä. Hän on sanonut monta kertaa, että lihon ja että pylly levenee liikaa. Pojat eivät äidin mukaan sitten kiinnostu minusta. Omasta mielestäni en ole lihava, mutta aika paljon kuitenkin syön. Huomautukset tuntuvat ikäville. Pitäisikö minun kuitenkin vähentää syömistä ja olla joskus vähän nälässä? Mitä voisin sanoa äidille, kun se seuraavan kerran huomauttaa minua?

Moikka ja kiitos viestistäsi.

Ikävä kuulla, että äitisi kommentoi painoasi tavalla, joka tuntuu sinusta pahalta. Äitisi voi olla huolissaan sinusta, mutta huolenkin voi ilmaista monella tavalla ja kertomasi tapa ei kuulosta kovin kivalta. Etenkin murrosiässä, kun oma kroppa voi muuttua paljonkin, voi kommentointi tuntua erityisen kurjalta. Se, minkä kokoinen olet, ei myöskään kerro mitään siitä, kiinnostuvatko pojat sinusta vai ei. Monen kokoiset ihmiset löytävät kumppaneita itselleen, se ei ole painosta kiinni.

Murrosiässä on tärkeää syödä hyvin ja monipuolisesti, jotta kroppa ja mieli jaksavat kasvaa ja kehittyä oikealla tavalla. Painoa voi kertyä murrosiässä herkemmin, mutta usein se myös tasoittuu, kun arkeen kuuluu myös liikuntaa. Se, että tunnet itse olosi hyväksi omassa kropassasi, on kuitenkin tärkeintä. Syömisen kontrollointi tai vähentäminen miellyttääkseen toista ei ole hyvä ratkaisu, eikä sinun tarvitse sellaista tehdä. Voisitko sanoa äidillesi, että hänen kommentointinsa ei tunnu hyvältä ja olet itse tyytyväinen kehoosi? Voi olla, että äitisi ei ole hoksannut, että hänen sanomansa tuntuu pahalta, joten se on tärkeä hänelle kertoa.

Mikäli oma paino huolettaa, tai haluat saada vielä lisää varmuutta, voisit käydä juttelemassa koulujen alettua myös terveydenhoitajan kanssa. Tällöin voisit äitisi huomattaessa sanoa hänelle, että olet jutellut terveydenhoitajan kanssa ja asia on kunnossa. Painosi ei määrittele sinua, tärkeintä on, että tunnet itse olosi hyväksi.

Rohkeutta sinulle asian esiin ottoon äitisi kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?