Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.
Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.
Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!
Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa, eli se miten mieli voi, voi näkyä kehossa ja toisinpäin. Kehon reaktiot ovat yksilöllisiä, mutta stressi ja usein siihen liittyvä ahdistus voivat näyttäytyä esimerkiksi lihasjännityksenä, päänsärkynä tai vatsan oireiluna. Joillain hengitys voi muuttua pinnalliseksi ja on olo, ettei henki kulje. Sydän voi sykkiä normaalia nopeammin ja olo olla levoton. Pidempään jatkuva stressi voi aiheuttaa niin sanotun stressivatsan, sillä stressillä on yhteys suolen toimintaan ja kipuärsytysten aistimuksiin. Vatsa voi siis reagoida monin tavoin, kuten turvotuksella, mahakipuna tai jopa ärtyneen suolen oireyhtymänä.
Ohimenevinä ahdistus ja stressi kuuluvat lähes jokaisen elämään ja ovat luonnollisia reaktiota elämän haastaviin tilanteisiin. Pitkäkestoisena niihin on kuitenkin syytä puuttua ihan tietoisesti. Joskus oma-apuna riittää, kun tunnistaa ne ja siten pyrkii vähentämään stressin ja ahdistuksen aiheuttavia tilanteita. Apua voi saada myös erilaisista hengitys- ja rentoutusharjoituksista, sekä tarkastelemalla omia ajatusmalleja erilaisten omahoito-ohjelmien kautta.
Nopein apukeino sellaisessa hetkessä, kun tuntuu, että ahdistus alkaa nousta pintaan, on keskittyä hengitykseen. Nyrkkisääntö on, että hengittää ulos pidempään kuin sisään. Eli laskien esimerkiksi neljään sisään hengittäessä (nenän kautta) ja ulos hengittäessä kuuteen (suun kautta), ja toistaa tämän muutamia kertoja. Tärkeää on, että hengityksen rytmi on itselle sopiva, eli ei pakotettu. Hengitys rentouttaa mielen lisäksi usein myös lihaksia ja siten vaikuttaa myös kehon vointiin.
Jos ahdistus tai stressi on pitkäkestoista ja nämä vinkit eivät tunnu auttavan, on asiasta syytä jutella terveydenhuollossa, jotta tilanteet eivät turhaan pitkity tai aiheuta riskiä mielenterveyden häiriöihin sairastumiseen.
Levollista ja keveää kevään jatkoa sinulle!
Moi!
Kerrot säikähtäneesi ja kokeneesi shokin, kun mennessäsi saunomaan kaverisi kanssa myös hänen veljensä tuli saunaan. Pohdit, mikä tällaisen reaktion sinussa aiheutti. On ymmärrettävää, että hämmennyit totaalisesti, koska tilanne tuli sinulle täysin odottamatta. Tunnereaktiosi ja henkesi salpautuminen mahdollisesti viestivät myös siitä, että tuossa hetkessä yksityisyytesi rajoja oltiin ylittämässä. Omat rajat tarkoittavat mm. sitä, millaiset kehoosi, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat sinulle ok ja mitkä eivät.
Jokaisella on oikeus määrittää itse omat rajansa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saat itse päättää, kuka saa nähdä sinut alasti tai vähissä vaatteissa. Samoin saat itse päättää, jos et halua nähdä jotakuta toista ihmistä alasti tai olla alasti samassa tilassa muiden kanssa. Rajat ovat jokaisella yksilölliset ja ne voivat vaihdella tilanteesta toiseen. Omia rajoja kannattaa aina kuunnella sekä kommunikoida niistä muille. Lisätietoa rajoista ja niiden tunnistamisesta saat Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.
Kullakin perheellä on omanlaisensa tavat ja käytännöt saunomisen ja alastomuuden suhteen. Joissakin perheissä kaikki perheen jäsenet saunovat yhdessä, kun taas toisissa perheissä esimerkiksi vain samaa sukupuolta olevat saunovat keskenään. Jokainen perhe kuitenkin sopii yhdessä heille sopivat saunomisen käytännöt, eikä yksikään tapa ole toistaan parempi tai huonompi. Tärkeintä on, että yhdessä saunovat henkilöt ovat sinut asian kanssa. Kaverisi perheessä yhteissaunominen on mahdollisesti niin itsestään selvä asia, etteivät he välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että toisille yhdessä saunominen ei tunnu yhtä luontevalta. Asiasta voisi olla hyvä keskustella kaverisi vanhempien kanssa, jotta he osaisivat ottaa muiden rajat jatkossa paremmin huomioon. Mikäli olet jutellut vanhempiesi kanssa tästä kokemuksestasi, voisivatko he ottaa asian puheeksi? Tai voisitko pyytää kaveriasi keskustelemaan asiasta perheensä kanssa?
Mikäli vastaavia tilanteita tulee jatkossa vastaan joissakin muissa yhteyksissä, mahdollisesta yhteissaunomisesta olisi hyvä keskustella etukäteen. Jotkut ovat tarkkoja siitä, keiden seurassa ovat valmiita olemaan alasti, ja näitä rajoja tulee kunnioittaa. Etenkin murrosikään tultaessa jotkut nuoret kokevat mukavammaksi saunoa vain samaa sukupuolta olevien kanssa tai ihan yksin. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, että kehossa tapahtuvat muutokset mietityttävät ja muutenkin voi alkaa kaivata enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä. Vaikka alastomuus onkin luonnollista, jokainen tietää itse parhaiten, onko valmis olemaan alasti muiden seurassa.
Olisi ollut sinua kohtaan reilua, että sinulta olisi kysytty, voiko kaverisi veli tulla samaan aikaan saunaan. Mukava kuitenkin kuulla, että lopulta tilanteesta jäi sinulle kiva olo ja jännitys omasta alastomasta kehosta on vähentynyt. Mikäli tapahtunut kuitenkin vielä alkaa jossain kohtaa mietityttää sinua, kannattaa ajatuksistasi ja tuntemuksistasi keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Tarvittaessa keskustelutukea saa myös Väestöliiton nuorille suunnatusta seksuaalineuvonnasta.
Hei, kiitos kysymyksestä!
On luonnollista miettiä rintojen kokoa ja kasvua ja monet ikäisesi nuoret pohtivatkin tätä samaa asiaa.
Rintojen kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta.
Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10-13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rintasi voivat siis hyvin vielä kehittyä ja muuttua. 🙂 Muutokset eivät lopu välttämättä myöskään murrosikään, vaan rintojen muoto ja koko voivat vaihdella läpi elämän esimerkiksi mahdollisten painonvaihteluiden ja raskauksien myötä.
On hyvin luonnollista vertailla omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Omaan kehoon voikin opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja oppia hyväksymään oma ihana keho sellaisena kuin se on <3 Ei siis ole olemassa oikeanlaisia tai vääränlaisia rintoja, vaan jokaisella on omat yksilölliset kehon muodot ja koot, ja niitäkin tärkeämpää on se, miltä omassa kehossa tuntuu ja miten siihen suhtautuu 🙂
Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.
Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.
Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.
Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.
Lempeää alkuvuotta!
Hei,
Ei ole tavallista eikä normaalia, että äiti mittaa 14-vuotiaalta kuumeen takapuolesta. 14-vuotias on tavallisesti kykenevä huolehtimaan itsestään ja hänellä on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan voi koskettaa tai tehdä toisen keholle mitään sellaista, mitä ei itse halua tehtävän. Kuumeen voi mitata myös muista kehon paikoista, ja on myös olemassa kuumemittareita, joilla voi lukea kehon lämmön koskematta mihinkään.
Mikäli tiedät tällaisesta tilanteesta, kannattaa kehottaa 14-vuotiasta kieltäytymään niistä tilanteista jatkossa ja kertomaan siitä luotettavalle aikuiselle. Mikäli tämä vaivaa sinun tai jonkun muun mieltä, voi asiasta jutella luottamuksella esimerkiksi Väestöliiton neuvontachatissa.
Mukavaa syksyä!
Moikka ja kiitos viestistäsi.
Ikävä kuulla, että äitisi kommentoi painoasi tavalla, joka tuntuu sinusta pahalta. Äitisi voi olla huolissaan sinusta, mutta huolenkin voi ilmaista monella tavalla ja kertomasi tapa ei kuulosta kovin kivalta. Etenkin murrosiässä, kun oma kroppa voi muuttua paljonkin, voi kommentointi tuntua erityisen kurjalta. Se, minkä kokoinen olet, ei myöskään kerro mitään siitä, kiinnostuvatko pojat sinusta vai ei. Monen kokoiset ihmiset löytävät kumppaneita itselleen, se ei ole painosta kiinni.
Murrosiässä on tärkeää syödä hyvin ja monipuolisesti, jotta kroppa ja mieli jaksavat kasvaa ja kehittyä oikealla tavalla. Painoa voi kertyä murrosiässä herkemmin, mutta usein se myös tasoittuu, kun arkeen kuuluu myös liikuntaa. Se, että tunnet itse olosi hyväksi omassa kropassasi, on kuitenkin tärkeintä. Syömisen kontrollointi tai vähentäminen miellyttääkseen toista ei ole hyvä ratkaisu, eikä sinun tarvitse sellaista tehdä. Voisitko sanoa äidillesi, että hänen kommentointinsa ei tunnu hyvältä ja olet itse tyytyväinen kehoosi? Voi olla, että äitisi ei ole hoksannut, että hänen sanomansa tuntuu pahalta, joten se on tärkeä hänelle kertoa.
Mikäli oma paino huolettaa, tai haluat saada vielä lisää varmuutta, voisit käydä juttelemassa koulujen alettua myös terveydenhoitajan kanssa. Tällöin voisit äitisi huomattaessa sanoa hänelle, että olet jutellut terveydenhoitajan kanssa ja asia on kunnossa. Painosi ei määrittele sinua, tärkeintä on, että tunnet itse olosi hyväksi.
Rohkeutta sinulle asian esiin ottoon äitisi kanssa!
Moikka!
Hienoa, että olet tarkastellut luomiasi. On hyvä tarkkailla luomia aika ajoin siltä varalta, että niissä tapahtuu jotain muutoksia esimerkiksi värin ja koon suhteen, jolloin on hyvä käydä näyttämässä sitä/niitä lääkärissä. Luomenpoistoja tehdään myös sillä perusteella, että luomi sijaitsee kehossa häiritsevässä kohdassa. Luomen ei siis tarvitse olla vaarallinen, jotta se voitaisiin poistaa.
Kerrot luomesi sijaitsevan sellaisella paikalla kehossasi, että se laskee itsetuntoasi. Oletkohan puhunut asiasta esimerkiksi huoltajasi kanssa? Muut ihmiset tuskin kiinnittävät esimerkiksi uimahallissa luomeesi mitään huomiota, mutta jos asia sinua itseäsi kovasti häiritsee, on hyvä keskustella luotettavan aikuisen kanssa siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä. Ehdottaisin siis, että keskustelisit asiasta huoltajasi kanssa ja yhdessä hänen kanssaan varaisitte ajan luomenpoistoon. Voit halutessasi jutella asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa, joka osaa ohjata sinua asiassa eteenpäin.
Moikka!
Kurvikkaalla tarkoitetaan usein henkilöä, jolla on kehossa selkeästi erottuvia muotoja. Esimerkiksi kurvikkaassa kehossa mm. rinnat, lantio tai takamus voivat korostua.
Murrosiässä kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, ja myös vartalonmuodot alkavat usein hiljalleen muuttua. Lisätietoa murrosiän muutoksista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivustolta.
Kivaa kesää!
Moikka!
Hienoa, että olet pohtinut kehoosi liittyviä asioita. Kysyit, tuleeko virtsa emättimen aukosta. Virtsa tulee virtsaputkesta, joka sijaitsee hieman emättimen yläpuolella. Emättimen alapuolella taas sijaitsee peräaukko. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin täällä.
Omaan kehoon voi ja kannattaa tutustua esimerkiksi peilin avulla ja kosketuksin 😊
Kivaa alkanutta kevättä!