Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.
Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.
Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?
Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.
Lempeää kevättä sinulle!
Moikka! Kiitos viestistäsi! Kuulostaa siltä, että sinulla on paljon huolta aiheeseen liittyen. Siksi suosittelen, että hakeutuisit keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sexpon neuvontapalveluihin.
On luonnollista, että omaa kehoa vertailee toisten kehoihin. Haluaisin sen sijaan kuitenkin kannustaa sinua pohtimaan niitä asioita, joista pidät kehossasi ja mitä kaikkea hienoa oma kehosi sinulle mahdollistaa. Jokaisella ihmisellä on omat epävarmuutensa omaan kehoon liittyen, ja esimerkiksi uimahalli voi monelle olla sellainen paikka, jossa ajattelee vain omaa kehoaan – eikä siksi tule edes huomioineeksi toisten kehoja. Yhtä lailla joku toinen saattaa myös ajatella sinun kehostasi juuri siten kuin sinä muiden kehoista, ja ihailla sen piirteitä.
Rintoja ja nännejä on olemassa yhtä paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin ja siksi jokainen keho on hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin se on <3
Moi!
Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?
Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?
On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊
Hei, kiitos viestistä!
Onpa harmi kuulla, että oma alapääsi herättää sinulla epävarmuutta. Toivottavasti on ok, että käytän alapää-termin sijaan vastauksessani sanaa vulva. Vulva-sana kattaa kaikki ulkoiset naistyypilliset sukuelimet. Siihen kuuluvat siis häpykukkula, klitoris, pienet tai sisemmät häpyhuulet, isot tai uloimmat häpyhuulet, virtsaputken ja emättimen aukot, väliliha ja peräaukko. Viestisi perusteella en ole varma liittyykö epävarmuutesi vulvan tiettyihin osiin. Onko siinä jokin tietty kohta tai asia, joka erityisesti luo epävarmuutta? Pohdin myös, mistä lähtien olet alkanut vertaamaan omaa vulvaasi toisiin?
Jokaisella vulvan omaavalla henkilöllä vulva on erinäköinen, -muotoinen ja -värinen sekä se muuttaa myös muotoaan iän mukana. Naistyypilliset sukuelimet ovat suurilta osin piilossa, joten onko sinulla tietty mielikuva siitä, miltä vulvan kuuluisi näyttää? Voiko myös olla, että olet tottunut puhumaan omasta vulvastasi negatiiviseen sävyyn? Voisitko ottaa peilin käteen ja katsoa myötätuntoisesti ja lempeästi, miltä oma vulvasi oikeastaan näyttää? Joskus kun puhumme itsestämme rumasti tai haukkuen, alamme uskoa omia ajatuksia ja niistä tulee omassa mielessä totuuksia. Kun alamme suhtautumaan itseemme ja omaan kehoomme myötätuntoisesti ja lempeästi, käsitys itsestä muuttuu usein positiivisempaan suuntaan! Joka tapauksessa vulvasi on hyvä juuri sellaisena kuin se on ❤
Kerrot viestissäsi, että asia on koko ajan mielessäsi. Tämä on varmasti todella kuormittavaa. Voisitko puhua ajatuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle? Esimerkiksi omille vanhemmille tai koulun terveydenhoitajalle? Sexpolta löytyy myös ilmainen neuvontapuhelin, johon voi soittaa nimettömänä ja sieltä vastaa aina koulutettu ammattilainen. Yhteystiedot ja soittoajat löydät täältä. Voit olla asiasta yhteydessä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Hyvää kesää sinulle!
Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.
Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.
Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!
Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa, eli se miten mieli voi, voi näkyä kehossa ja toisinpäin. Kehon reaktiot ovat yksilöllisiä, mutta stressi ja usein siihen liittyvä ahdistus voivat näyttäytyä esimerkiksi lihasjännityksenä, päänsärkynä tai vatsan oireiluna. Joillain hengitys voi muuttua pinnalliseksi ja on olo, ettei henki kulje. Sydän voi sykkiä normaalia nopeammin ja olo olla levoton. Pidempään jatkuva stressi voi aiheuttaa niin sanotun stressivatsan, sillä stressillä on yhteys suolen toimintaan ja kipuärsytysten aistimuksiin. Vatsa voi siis reagoida monin tavoin, kuten turvotuksella, mahakipuna tai jopa ärtyneen suolen oireyhtymänä.
Ohimenevinä ahdistus ja stressi kuuluvat lähes jokaisen elämään ja ovat luonnollisia reaktiota elämän haastaviin tilanteisiin. Pitkäkestoisena niihin on kuitenkin syytä puuttua ihan tietoisesti. Joskus oma-apuna riittää, kun tunnistaa ne ja siten pyrkii vähentämään stressin ja ahdistuksen aiheuttavia tilanteita. Apua voi saada myös erilaisista hengitys- ja rentoutusharjoituksista, sekä tarkastelemalla omia ajatusmalleja erilaisten omahoito-ohjelmien kautta.
Nopein apukeino sellaisessa hetkessä, kun tuntuu, että ahdistus alkaa nousta pintaan, on keskittyä hengitykseen. Nyrkkisääntö on, että hengittää ulos pidempään kuin sisään. Eli laskien esimerkiksi neljään sisään hengittäessä (nenän kautta) ja ulos hengittäessä kuuteen (suun kautta), ja toistaa tämän muutamia kertoja. Tärkeää on, että hengityksen rytmi on itselle sopiva, eli ei pakotettu. Hengitys rentouttaa mielen lisäksi usein myös lihaksia ja siten vaikuttaa myös kehon vointiin.
Jos ahdistus tai stressi on pitkäkestoista ja nämä vinkit eivät tunnu auttavan, on asiasta syytä jutella terveydenhuollossa, jotta tilanteet eivät turhaan pitkity tai aiheuta riskiä mielenterveyden häiriöihin sairastumiseen.
Levollista ja keveää kevään jatkoa sinulle!
Moi!
Kerrot säikähtäneesi ja kokeneesi shokin, kun mennessäsi saunomaan kaverisi kanssa myös hänen veljensä tuli saunaan. Pohdit, mikä tällaisen reaktion sinussa aiheutti. On ymmärrettävää, että hämmennyit totaalisesti, koska tilanne tuli sinulle täysin odottamatta. Tunnereaktiosi ja henkesi salpautuminen mahdollisesti viestivät myös siitä, että tuossa hetkessä yksityisyytesi rajoja oltiin ylittämässä. Omat rajat tarkoittavat mm. sitä, millaiset kehoosi, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat sinulle ok ja mitkä eivät.
Jokaisella on oikeus määrittää itse omat rajansa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saat itse päättää, kuka saa nähdä sinut alasti tai vähissä vaatteissa. Samoin saat itse päättää, jos et halua nähdä jotakuta toista ihmistä alasti tai olla alasti samassa tilassa muiden kanssa. Rajat ovat jokaisella yksilölliset ja ne voivat vaihdella tilanteesta toiseen. Omia rajoja kannattaa aina kuunnella sekä kommunikoida niistä muille. Lisätietoa rajoista ja niiden tunnistamisesta saat Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.
Kullakin perheellä on omanlaisensa tavat ja käytännöt saunomisen ja alastomuuden suhteen. Joissakin perheissä kaikki perheen jäsenet saunovat yhdessä, kun taas toisissa perheissä esimerkiksi vain samaa sukupuolta olevat saunovat keskenään. Jokainen perhe kuitenkin sopii yhdessä heille sopivat saunomisen käytännöt, eikä yksikään tapa ole toistaan parempi tai huonompi. Tärkeintä on, että yhdessä saunovat henkilöt ovat sinut asian kanssa. Kaverisi perheessä yhteissaunominen on mahdollisesti niin itsestään selvä asia, etteivät he välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että toisille yhdessä saunominen ei tunnu yhtä luontevalta. Asiasta voisi olla hyvä keskustella kaverisi vanhempien kanssa, jotta he osaisivat ottaa muiden rajat jatkossa paremmin huomioon. Mikäli olet jutellut vanhempiesi kanssa tästä kokemuksestasi, voisivatko he ottaa asian puheeksi? Tai voisitko pyytää kaveriasi keskustelemaan asiasta perheensä kanssa?
Mikäli vastaavia tilanteita tulee jatkossa vastaan joissakin muissa yhteyksissä, mahdollisesta yhteissaunomisesta olisi hyvä keskustella etukäteen. Jotkut ovat tarkkoja siitä, keiden seurassa ovat valmiita olemaan alasti, ja näitä rajoja tulee kunnioittaa. Etenkin murrosikään tultaessa jotkut nuoret kokevat mukavammaksi saunoa vain samaa sukupuolta olevien kanssa tai ihan yksin. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, että kehossa tapahtuvat muutokset mietityttävät ja muutenkin voi alkaa kaivata enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä. Vaikka alastomuus onkin luonnollista, jokainen tietää itse parhaiten, onko valmis olemaan alasti muiden seurassa.
Olisi ollut sinua kohtaan reilua, että sinulta olisi kysytty, voiko kaverisi veli tulla samaan aikaan saunaan. Mukava kuitenkin kuulla, että lopulta tilanteesta jäi sinulle kiva olo ja jännitys omasta alastomasta kehosta on vähentynyt. Mikäli tapahtunut kuitenkin vielä alkaa jossain kohtaa mietityttää sinua, kannattaa ajatuksistasi ja tuntemuksistasi keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Tarvittaessa keskustelutukea saa myös Väestöliiton nuorille suunnatusta seksuaalineuvonnasta.
Hei, kiitos kysymyksestä!
On luonnollista miettiä rintojen kokoa ja kasvua ja monet ikäisesi nuoret pohtivatkin tätä samaa asiaa.
Rintojen kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta.
Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10-13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rintasi voivat siis hyvin vielä kehittyä ja muuttua. 🙂 Muutokset eivät lopu välttämättä myöskään murrosikään, vaan rintojen muoto ja koko voivat vaihdella läpi elämän esimerkiksi mahdollisten painonvaihteluiden ja raskauksien myötä.
On hyvin luonnollista vertailla omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Omaan kehoon voikin opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja oppia hyväksymään oma ihana keho sellaisena kuin se on <3 Ei siis ole olemassa oikeanlaisia tai vääränlaisia rintoja, vaan jokaisella on omat yksilölliset kehon muodot ja koot, ja niitäkin tärkeämpää on se, miltä omassa kehossa tuntuu ja miten siihen suhtautuu 🙂
Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.
Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.
Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.
Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.
Lempeää alkuvuotta!
Hei,
Ei ole tavallista eikä normaalia, että äiti mittaa 14-vuotiaalta kuumeen takapuolesta. 14-vuotias on tavallisesti kykenevä huolehtimaan itsestään ja hänellä on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan voi koskettaa tai tehdä toisen keholle mitään sellaista, mitä ei itse halua tehtävän. Kuumeen voi mitata myös muista kehon paikoista, ja on myös olemassa kuumemittareita, joilla voi lukea kehon lämmön koskematta mihinkään.
Mikäli tiedät tällaisesta tilanteesta, kannattaa kehottaa 14-vuotiasta kieltäytymään niistä tilanteista jatkossa ja kertomaan siitä luotettavalle aikuiselle. Mikäli tämä vaivaa sinun tai jonkun muun mieltä, voi asiasta jutella luottamuksella esimerkiksi Väestöliiton neuvontachatissa.
Mukavaa syksyä!