Hei, kiitos kysymyksestä!
On luonnollista miettiä rintojen kokoa ja kasvua ja monet ikäisesi nuoret pohtivatkin tätä samaa asiaa.
Rintojen kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta.
Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10-13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rintasi voivat siis hyvin vielä kehittyä ja muuttua. 🙂 Muutokset eivät lopu välttämättä myöskään murrosikään, vaan rintojen muoto ja koko voivat vaihdella läpi elämän esimerkiksi mahdollisten painonvaihteluiden ja raskauksien myötä.
On hyvin luonnollista vertailla omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Omaan kehoon voikin opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja oppia hyväksymään oma ihana keho sellaisena kuin se on <3 Ei siis ole olemassa oikeanlaisia tai vääränlaisia rintoja, vaan jokaisella on omat yksilölliset kehon muodot ja koot, ja niitäkin tärkeämpää on se, miltä omassa kehossa tuntuu ja miten siihen suhtautuu 🙂
Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.
Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.
Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.
Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.
Lempeää alkuvuotta!
Hei,
Ei ole tavallista eikä normaalia, että äiti mittaa 14-vuotiaalta kuumeen takapuolesta. 14-vuotias on tavallisesti kykenevä huolehtimaan itsestään ja hänellä on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan voi koskettaa tai tehdä toisen keholle mitään sellaista, mitä ei itse halua tehtävän. Kuumeen voi mitata myös muista kehon paikoista, ja on myös olemassa kuumemittareita, joilla voi lukea kehon lämmön koskematta mihinkään.
Mikäli tiedät tällaisesta tilanteesta, kannattaa kehottaa 14-vuotiasta kieltäytymään niistä tilanteista jatkossa ja kertomaan siitä luotettavalle aikuiselle. Mikäli tämä vaivaa sinun tai jonkun muun mieltä, voi asiasta jutella luottamuksella esimerkiksi Väestöliiton neuvontachatissa.
Mukavaa syksyä!
Moikka ja kiitos viestistäsi.
Ikävä kuulla, että äitisi kommentoi painoasi tavalla, joka tuntuu sinusta pahalta. Äitisi voi olla huolissaan sinusta, mutta huolenkin voi ilmaista monella tavalla ja kertomasi tapa ei kuulosta kovin kivalta. Etenkin murrosiässä, kun oma kroppa voi muuttua paljonkin, voi kommentointi tuntua erityisen kurjalta. Se, minkä kokoinen olet, ei myöskään kerro mitään siitä, kiinnostuvatko pojat sinusta vai ei. Monen kokoiset ihmiset löytävät kumppaneita itselleen, se ei ole painosta kiinni.
Murrosiässä on tärkeää syödä hyvin ja monipuolisesti, jotta kroppa ja mieli jaksavat kasvaa ja kehittyä oikealla tavalla. Painoa voi kertyä murrosiässä herkemmin, mutta usein se myös tasoittuu, kun arkeen kuuluu myös liikuntaa. Se, että tunnet itse olosi hyväksi omassa kropassasi, on kuitenkin tärkeintä. Syömisen kontrollointi tai vähentäminen miellyttääkseen toista ei ole hyvä ratkaisu, eikä sinun tarvitse sellaista tehdä. Voisitko sanoa äidillesi, että hänen kommentointinsa ei tunnu hyvältä ja olet itse tyytyväinen kehoosi? Voi olla, että äitisi ei ole hoksannut, että hänen sanomansa tuntuu pahalta, joten se on tärkeä hänelle kertoa.
Mikäli oma paino huolettaa, tai haluat saada vielä lisää varmuutta, voisit käydä juttelemassa koulujen alettua myös terveydenhoitajan kanssa. Tällöin voisit äitisi huomattaessa sanoa hänelle, että olet jutellut terveydenhoitajan kanssa ja asia on kunnossa. Painosi ei määrittele sinua, tärkeintä on, että tunnet itse olosi hyväksi.
Rohkeutta sinulle asian esiin ottoon äitisi kanssa!
Moikka!
Hienoa, että olet tarkastellut luomiasi. On hyvä tarkkailla luomia aika ajoin siltä varalta, että niissä tapahtuu jotain muutoksia esimerkiksi värin ja koon suhteen, jolloin on hyvä käydä näyttämässä sitä/niitä lääkärissä. Luomenpoistoja tehdään myös sillä perusteella, että luomi sijaitsee kehossa häiritsevässä kohdassa. Luomen ei siis tarvitse olla vaarallinen, jotta se voitaisiin poistaa.
Kerrot luomesi sijaitsevan sellaisella paikalla kehossasi, että se laskee itsetuntoasi. Oletkohan puhunut asiasta esimerkiksi huoltajasi kanssa? Muut ihmiset tuskin kiinnittävät esimerkiksi uimahallissa luomeesi mitään huomiota, mutta jos asia sinua itseäsi kovasti häiritsee, on hyvä keskustella luotettavan aikuisen kanssa siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä. Ehdottaisin siis, että keskustelisit asiasta huoltajasi kanssa ja yhdessä hänen kanssaan varaisitte ajan luomenpoistoon. Voit halutessasi jutella asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa, joka osaa ohjata sinua asiassa eteenpäin.
Moikka!
Kurvikkaalla tarkoitetaan usein henkilöä, jolla on kehossa selkeästi erottuvia muotoja. Esimerkiksi kurvikkaassa kehossa mm. rinnat, lantio tai takamus voivat korostua.
Murrosiässä kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, ja myös vartalonmuodot alkavat usein hiljalleen muuttua. Lisätietoa murrosiän muutoksista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivustolta.
Kivaa kesää!
Moikka!
Hienoa, että olet pohtinut kehoosi liittyviä asioita. Kysyit, tuleeko virtsa emättimen aukosta. Virtsa tulee virtsaputkesta, joka sijaitsee hieman emättimen yläpuolella. Emättimen alapuolella taas sijaitsee peräaukko. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin täällä.
Omaan kehoon voi ja kannattaa tutustua esimerkiksi peilin avulla ja kosketuksin 😊
Kivaa alkanutta kevättä!
Hei ja kiitos viestistäsi!
Toimintatapoja on yhtä monia kuin on perheitäkin. Jotkut perheet eivät sauno ikinä yhdessä, toisissa perheissä nuoret lopettavat saunomisen vanhempiensa kanssa murrosikäisinä, toiset saunovat yhdessä aina.
Erektio voi tulla monestakin syystä, eikä sen tulemiseen voi aina vaikuttaa. Erektion voi tällöin antaa vain olla, se menee kyllä pois. Tällaiset tilanteet eivät ole ilmeisesti aiheuttaneet teille sen suurempaa hämmennystä tai kiusaantumista, mikä on tietysti hyvä asia. Jos asia hämmentää, kannattaa siitä keskustella.
Penis tulee pestä esinahan alta peseytymisen yhteydessä, ja jos sinulle on ok, että äitisi saattaa sen nähdä, ei siinä mitään. Jos koet, että haluaisit enemmän yksityisyyttä, voit varmasti sanoa siitä äidillesi.
Eli jos yhdessä saunominen ja peseytyminen on teille molemmille täysin luontevaa, ei asiassa ole mitään ihmeellistä.
Mukavaa syksyä!
12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?
Paljonko verta tulee kerralla, ovatko kuukautiset seksin este ja 10 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä menkoista.