Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ahdistunut
Ikä: Yli 18v
Ulkonäköön liittyvä ahdistus Hei. Miten voisin alkaa pitää rintojani kauniina? Vihaan niitä todella paljon, koska ne roikkuvat ja ovat kaikin puolin rumat muutenkin. Mua ahdistaa tämä koko...
Fressis

Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.

Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?

Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.

Lempeää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Haluaisin vatsastani pienemmän
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun oman vatsan koko mietityttää? Koululääkärin mukaan mä oon ihanne painossa, mutta mä en itse tykkää mun vatsan koosta. Mun mielestä se on iso
Fressis

Moikka!

Hyvä kun laitoit meille viestiä, etkä jäänyt miettimään asiaa yksin.

Etenkin murrosiässä on tosi tavallista tarkkailla omaa kehoaan ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kehossa ja sen rakenteessa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Kerroit, että koululääkärin mukaan painosi on ok. Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tehtävänä onkin varmistaa, että kasvusi ja kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Murrosiässä painon ja pituuden suhteet vaihtelevat paljonkin eri kasvun vaiheissa ja esimerkiksi rasvan määrä kehossa lisääntyy. Näiden muutosten keskellä on ihan luonnollista, että välillä saattaa tulla sellainen olo, ettei vartalo tunnu aina ihan omalta.

On myös tosi tavallista, että oma huomio keskittyy usein etsimään itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kehon ja itsensä hyvät puolet. Ulkonäköä tärkeämpää on lopulta se, että olet hyvinvoiva ja jaksat puuhailla arjessa sinulle mieluisia asioita. Muistathan myös, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on <3

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että kävisit vielä juttelemassa siitä lisää esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös nuorille suunnatuista chat-palveluista, jos haluat jutella aiheesta nimettömästi. Löydät ne täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Sshlkj
Ikä: 13-15v
Kehon rakenteen muuttuminen murrosiässä Leveneekö luustoni enää? Olen 14-vuotias jonkin verran päälle 180cm poika. Hartioiden ja ylävartalon luut eivät ole kauheasti leventyneet ainakaan vielä siten, että ne olisivat...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät murrosiän kehityksesi ja erityisesti pituuskasvusi ja hartioiden leveneminen. Viestistäsi käy ilmi, ettet pidä kehoasi kovinkaan ”miestyypillisenä”.

Syntymässä pojaksi määritellyillä murrosikä alkaa kivesten kasvulla, mitä seuraavat peniksen ja karvoituksen kasvu ja pituuskasvu. Näiden lisäksi keho muuttuu myös lihaksikkaammaksi. Tähän arvelen pohdintasi hartioiden leveydestä liittyvän. Kehossa tapahtuvat muutokset eivät aina tule tietyssä järjestyksessä, vaan muutoksia voi tapahtua myös eriaikaisesti. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja siitä kasvu voi jatkua taas tämän toisen osan kasvettua. Anna siis kehollesi aikaa muotoutua sellaiseksi kuin on tarkoituskin 😊 Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta kyllä kehosi mittasuhteet vielä asettuvat omalle paikalleen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi huolehtimalla riittävästä levosta ja liikkumisesta sekä syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti.

Olisi tärkeää voida keskustella kanssasi paremmin vielä siitä, mitä tällä mainitsemallasi miehisyydellä itse tarkoitat. Viestisi perusteella oletan, että sinun näkökulmastasi miehinen keho on sellainen, jossa hartiat ovat leveämmät kuin lantio. Olet tarkkaillut kavereidesi kehojen kehitystä, mikä on luonnollista. Emme kuitenkaan kannusta oman ja toisten murrosiän kehityksen ja kehonrakenteen vertailuun. Kasvu ja kehitys tapahtuvat kullakin omaan yksilölliseen tahtiin ja sen lopputuloksena on myös yksilölliset kehot. Meidän näkökulmastamme jokainen keho on ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin se on, eikä myöskään ole olemassa yhtä ja ainoaa ”miehistä” kehoa.

Näkisin, että voisi olla hyvä, että pääsisit keskustelemaan näistä asioista kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän osaa arvioida murrosiän kehityksesi vaihetta ja hänelle voit myös kertoa pohdinnoistasi, joita sinulla on kehoosi liittyen. Toivottavasti tätä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epäiso
Ikä: Yli 18v
Miten näkisin itseni normaalina? Onko mitenkään mahdollista, että vaikka vaa’an mukaan laihdun niin silti tuntuu että kroppa(erityisesti maha) on pehmeämpi ja lihavampi kuin ollessani esim. 4kg painavampi? Voiko...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.

Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.

Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mix
Sukupuoli ja kehonkuva Kun olen ylipainoinen, tunnen olevani väärässä kehossa ja koen itseni mieheksi, vihaan silloin palavasti rintojani ja naisellisia muotojani. Kun olen alipainoinen, koen olevani täysin...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi, jossa kuvasit hyvin ajatuksiasi ja tunteitasi.

Vaikka yhteiskunnallisesti ollaankin ehkä pikkuhiljaa menossa moninaisempaan suuntaan siinä, minkälainen ulkomuoto kuuluu mihinkin sukupuoleen, liittyy sukupuoleen yhä tietynlaisia odotuksia. Tosiasiassa sukupuolta ei kuitenkaan määritä se, miltä ulkoisesti näytämme, vaan se, mitä sisäisesti koemme. Oma kokemus sukupuolesta voi kuitenkin olla vahvasti sidoksissa omaan kehonkuvaan, ja ajatukseen siitä, minkälaiset ominaisuudet kuvastavat mitäkin sukupuolta. Kokemus voi myös vaihdella ja epävarmuus omasta sukupuolesta voi korostua eri elämänvaiheissa.

Kertomasi voi linkittyä syömishäiriöajatteluun, mutta viestistäsi kuuluu myös laajempi pohdinta omasta sukupuolen kokemuksesta. Tällaiset pohdinnat ovat monimutkaisia ja niihin on hyvä saada keskustelutukea, sillä pohdinnat voivat olla kuormittavia. Tämän yhden viestin kautta asiaan on vaikea pureutua syvemmin, mutta oletko kuullut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta? Heillä on erilaisia, alle 29-vuotiaille tarkoitettuja palveluita, joiden tarkoitus on auttaa juuri kertomasi kaltaisissa pohdinnoissa. Palveluihin kuuluvat mm. ryhmä-chat, jossa voi jutella muiden samanlaisia asioita pohtivien kanssa, puhelinneuvonta, tai ajanvarauksella toimiva kahdenkeskinen neuvonta. Kaikkiin palveluihin voi osallistua nimettömänä, eikä sinun tarvitse osata kertoa yhtään sen enempää kuin mitä viestissäsi meille hyvin kerroit.

Oman sukupuolen tarkkaa määrittelyä tärkeämpää on, että voit hyvin. Viestissäsi nousee esiin kuitenkin asioita, joista herää huoli siitä, miten voit. Joskus jo yksikin keskustelu voi auttaa kirkastamaan omia ajatuksia, tai tuoda mielenrauhaa. Ota siis matalalla kynnyksellä yhteyttä vinkkaamaani tahoon, niin saat tukea siihen, miten voit voida hyvin omassa kehossasi. Sinä ansaitset voida hyvin.

Lempeää alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Sofia
Mitä tehdä kun äitini huomauttelee minulle syömisestäni? Moi. Äiti on alkanut huomautella minua liiasta syömisestä. Hän on sanonut monta kertaa, että lihon ja että pylly levenee liikaa. Pojat eivät äidin mukaan...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi.

Ikävä kuulla, että äitisi kommentoi painoasi tavalla, joka tuntuu sinusta pahalta. Äitisi voi olla huolissaan sinusta, mutta huolenkin voi ilmaista monella tavalla ja kertomasi tapa ei kuulosta kovin kivalta. Etenkin murrosiässä, kun oma kroppa voi muuttua paljonkin, voi kommentointi tuntua erityisen kurjalta. Se, minkä kokoinen olet, ei myöskään kerro mitään siitä, kiinnostuvatko pojat sinusta vai ei. Monen kokoiset ihmiset löytävät kumppaneita itselleen, se ei ole painosta kiinni.

Murrosiässä on tärkeää syödä hyvin ja monipuolisesti, jotta kroppa ja mieli jaksavat kasvaa ja kehittyä oikealla tavalla. Painoa voi kertyä murrosiässä herkemmin, mutta usein se myös tasoittuu, kun arkeen kuuluu myös liikuntaa. Se, että tunnet itse olosi hyväksi omassa kropassasi, on kuitenkin tärkeintä. Syömisen kontrollointi tai vähentäminen miellyttääkseen toista ei ole hyvä ratkaisu, eikä sinun tarvitse sellaista tehdä. Voisitko sanoa äidillesi, että hänen kommentointinsa ei tunnu hyvältä ja olet itse tyytyväinen kehoosi? Voi olla, että äitisi ei ole hoksannut, että hänen sanomansa tuntuu pahalta, joten se on tärkeä hänelle kertoa.

Mikäli oma paino huolettaa, tai haluat saada vielä lisää varmuutta, voisit käydä juttelemassa koulujen alettua myös terveydenhoitajan kanssa. Tällöin voisit äitisi huomattaessa sanoa hänelle, että olet jutellut terveydenhoitajan kanssa ja asia on kunnossa. Painosi ei määrittele sinua, tärkeintä on, että tunnet itse olosi hyväksi.

Rohkeutta sinulle asian esiin ottoon äitisi kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Nimetön
Kuinka päästä eroon vinoutuneesta kehonkuvasta? Mitkä keinot auttavat selviämään dysmorfisesta kehonkuvahäiriöstä?
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Nuoruuteen liittyy luonnollisena osana oman kehon tarkkailu ja vertailu muihin. Joskus tarkkailu muuttuu kuitenkin liialliseksi joko nuoruudessa, tai myöhemmin. Kehonkuvahäiriöllä tarkoitetaan tilaa, jossa oma ulkonäkö – tai jokin osa omassa kehossa – koetaan vahvasti vialliseksi ja rumaksi. Mikäli tilanne haittaa vahvasti arkea ja mielenterveyttä, voi kyseessä olla diagnosoitavissa oleva mielenterveyden häiriö, eli dysmorfinen ruumiinkuvahäiriö. Taustalla voi olla erilaisia itsetuntoon ja itsekuvaan liittyviä ongelmia, jotka johtuvat esim. elämänkokemuksista kuten kiusaamisesta. Lisäksi sekä persoonallisuus ja psykologiset seikat, kuten esimerkiksi alhainen itsetunto ja vaativuus itseään kohtaan, täydellisyyden tavoittelu ja epävarmuus hyväksytyksi tulemisesta voivat olla taustasyitä.

Kielteinen ja vinoutunut kehonkuva voi vaikeuttaa ihmissuhteita, koska ahdistuneisuus omasta kehosta vie valtavasti voimia ja pelko arvostelluksi tulemisesta voi aiheuttaa eristäytymistä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Itsellä voi olla olo, että on yhtä kuin oma, viallisena koettu keho ja silloin on riski, että oma minäkuva vinoutuu ja muuttuu negatiiviseksi. Tilanne voi johtaa myös masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöihin. Niinpä asiaan on syytä suhtautua vakavasti.

Omia negatiivisia asenteita voi olla vaikea muuttaa yksin, sillä usein omaan ulkomuotoon liittyy voimakkaita tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä ja itseinhoa. Omia ajatuksia omasta kehosta voi kuitenkin kokeilla kirjata ylös ja jokaisen kohdalla kysyä itseltään, että mistä tiedän, että tämä on totta? Moni kirjattu asia on nimittäin vain ajatus, ei totuus. Myös tapaan puhua omasta kehosta on syytä kiinnittää huomiota ja pyrkiä lopettamaan oman kehon haukkuminen. Ethän puhuisi inhottavasti ystävien kehoista, miksi siis omastasi? Myös kehon irrottaminen muusta minuudesta on tärkeää – mitä muuta olet kuin kehosi? Mitä osaat? Missä asioissa onnistut?

Olisi tärkeää, että omaa oloa pääsisi käsittelemään itselle läheisten ihmisten kanssa. Ystävä tai perheenjäsen voi auttaa huomaamaan niitä muita, ulkonäöstä irrallisia piirteitä, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen ja merkityksellisen. Joskus läheisille puhuminen voi olla kuitenkin hankalaa, ja rohkaisua voi tällöin hakea esim. nuorille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella siellä nimettömänä aikuisen kanssa ja saada apua lisäpohdintoihin. Nyt on tärkeää, että et jää asian kanssa yksin, vaan ymmärrät asian vakavuuden ja haet rohkeasti apua. Sinä ansaitset voida hyvin ja mitä pikemmin saat asiaan tukea, sitä nopeammin pääset nauttimaan nuoruudestasi ja omasta, ainutlaatuisesta itsestäsi.

Lempeää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Onko syytä huoleen?
Voiko murrosikäisenä laihduttaa Hei! Olen nyt noin 10.v tyttö. Painan noin 45-48kg eli olen mielestäni ylipainoinen kaverihini verrattuna. Syynä tähän on se että pisin kaveriporukastani painaa kuulemma...
Fressis

Hei! Kerrot, että haluaisit laihtua, parantaa kuntoasi ja koet olevasi kavereihisi verrattuna ylipainoinen. Hyvä kun laitoit meille viestiä, koska nämä asiat selvästi huolettavat sinua.

Olet vielä 10 vuotta eli kasvuiässä, jolloin ei ole terveellistä laihduttaa. Tärkeintä olisi, että söisit riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti päivän aikana, jotta kehollasi on käytettävissä kaikki tärkeät ravintoaineet, joita tarvitaan kasvamiseen ja kehittymiseen. Riittävä ja monipuolinen ruokavalio yhdistettynä kohtuulliseen liikunnan määrään myös on paras keino huolehtia oman kehon hyvinvoinnista. Jos syö liian vähän ja liikkuu liian paljon, keho ei voi hyvin. Lisäksi liian vähäinen syöminen myös vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja mielialaan. Nälkäisenä aivot eivät jaksa keskittyä mihinkään ylimääräiseen ja mieliala voi olla ärtynyt ja kiukkuinen. Laihdutuskuureja pitäisi ehdottomasta välttää etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Harvoin aikuisillakaan ne johtavat mihinkään pysyvään tulokseen.

Sinulla on edessäsi pituuspyrähdys ja murrosiän tuomat muutokset. Murrosiän tuomat muutokset voivat ehkä pelottaa ja ahdistaakin ihan ymmärrettävästi. Murrosiän myötä keho muuttuu vähitellen vuosien myötä lapsen kehosta aikuisen kehoksi. Jokainen kasvaa ja kehittyy omalla aikataulullaan. Moni ikäisesi pohtii paljon omaa kehoaan ja sitä, millainen on muiden silmissä. Moni kokee myös oman kehon suhteen epävarmuutta. Et ole tämän asian kanssa siis yksin. Voi olla, että uintiviikolla muitakin ahdistaa, koska oma keho on jokaiselle yksityinen asia. Tarve olla samanlainen kuin muut tai saada muilta hyväksyntää on hirveän yleistä. Todellisuudessa muut eivät kuitenkaan tarkastele toisten kehoja sillä tavalla, kuin itse tarkastelee omaa kehoaan. Itseään kohtaan onnistuu usein olemaan ihan liian ankara. Muiden silmissä saatatkin olla kaunis ja ihana! Vaikka jotkut sinua pidemmät painaisivatkin sinua vähemmän, teillä on erilainen kehonkoostumus ja olette ehkä vähän eri kehitysvaiheessakin. Jokaisen ruumiinrakenne on yksilöllinen.

Olisiko mahdollista, että kävisit esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen? Terveydenhoitaja voisi tukea sinua kehosi hyvinvoinnin, riittävän ja monipuolisen ruokavalion ja sopivan liikunnanmäärän suhteen. Nämä seikathan sinua kuulosti mietityttävän. Näistä aiheista voit jutella nimettömästi myös MLL:n lasten ja nuorten chatissa. Voisit myös koittaa pohtia, mihin asioihin olet tyytyväinen kehossasi sen sijaan, että keskityt vain niihin kohtiin, joista et pidä. Hienoa kuulla, että käyt säännöllisesti ratsastamassa ja vietät aikaa paljon ulkona! Ulkoilu ja itselle sopivat ja mieluisat tavat liikkua tekevät keholle ja mielelle hyvää, ja parantavat myös kuntoa.

Tsemppiä syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joku
Ulkonäköpaineet ja kuukautiset koulu-uinnissa Moi. Mulla alkoi menkat mua pelottaa jos joku mun luokkalainen saa tietää. Mua myös ahistaa koulu-uinnit en vaan uskalla mennä sinne koska pidän itseäni...
Fressis

Moikka!

Ihan alkuun, onnea alkaneista menkoista, vaikka voi hyvin olla, että niiden alkaminen ei ilahduttanutkaan. Tosiasiassa menkkojen alkaminen on kuitenkin yksi merkki siitä, että kehosi toimii juuri niin kuin pitääkin, eli se on oikeasti tosi hieno juttu, eikä sitä tarvitse millään tavalla hävetä.

Murrosiässä jokaisen keho muuttuu hyvin yksilölliseen tahtiin ja silloin on tavallista, että painoa saattaa kertyä ennen kunnon pituuskasvua, tai että oma keho näyttää erilaiselta kuin luokkakavereiden. Tällöin vertailee herkästi omaa kehoaan muihin ja etsii itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kropan ja itsensä hyvät puolet.

Koulu-uinti on tilanne, jossa lähes jokainen jännittää, vaikka se ei päällepäin näkyisikään. Murrosiässä vertaillaan omaa kroppaa muihin ja todella harva on oikeasti tyytyväinen omaan vartaloonsa. Päinvastoin useimmat haluaisivat muuttaa siinä jotain. Kokeile seuraavan kerran nostaa pää pystyyn, kun tuntuu siltä, että muut tuijottavat ja kävele reippaasti uima-altaaseen tai suihkuun. Mitä enemmän häpeilet ja koitat piiloutua, sitä enemmän muut kiinnittävät siihen huomiota. Voisitko kokeilla käydä uimahallissa koulun ulkopuolisella ajalla harjoittelemassa tätä? Näkisit samalla, miten erilaisia vartaloita ihmisillä on.

Kiusaaminen ei ole missään olosuhteissa ok, eikä kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Kiusaamisesta on tärkeä kertoa aina aikuiselle. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.

Menkoista kertomisen jännittäminen on luonnollista. Tosiasiassa opettajalle kuukautiset ovat samanlainen asia, kuin jos sanoisit jättäväsi uinnin väliin flunssan vuoksi. Eli sitä on ihan turha nolostella. Jos kuitenkin tosi paljon jännittää, voisitko kertoa menkoista terveydenhoitajalle tai kivalle naisopettajalle? Näin voisitte yhdessä miettiä ratkaisua. Naisopettaja ymmärtää kyllä, miksi asia sinua jännittää.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?