NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Lenni
Ikä: 9-12v

Mitä jos on kokeillut tupakkaa ja paperitupakkaa?

Hei olen 10 vuotias poika ja minua mietityttää se että kun olen maistanut tupakka ja paperi tupakkaa joku 6 kpl

Moi Lenni!

Kiitos viestistäsi! Kerroit, että sinua mietityttää se, että olet kokeillut tupakkaa ja paperitupakkaa nyt muutamia kertoja. Onkin hienoa, että laitoit meille viestiä, etkä jäänyt huolesi kanssa yksin. Nuoruudessa on tosi tavallista, että tekee mieli kokeilla tupakka- ja nikotiinituotteita, ja että samalla niihin liittyvät riskit mietityttävät.

Kerrot, että olet polttanut paperitupakkaa ja tavallista tupakkaa noin kuusi kertaa. Mitään pysyvää haittaa kokeilustasi ei varmastikaan ole sinulle vielä syntynyt, mutta pidemmän käytön seurauksena haitat voivat olla vakaviakin. Tupakka sisältää nimittäin lukuisia haitallisia aineita ja siksi sen polttamisesta seuraa monenlaista haittaa terveydelle. Tupakka sisältää myös nikotiinia ja voi siksi aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta. Tällöin tupakoinnista voi tulla tapa, minkä myötä siihen liittyvät haitatkin alkavat lisääntymään. Tupakoinnin haitoista voit lukea tarkemmin Fressiksen tietopankista.

Kerrot polttaneesi myös paperitupakkaa, jolla oletan sinun tarkoittavan pelkän paperin polttamista. Vaikka siinä ei ole tupakkakasvia eikä muitakaan haitallisia aineita, joita on tupakassa, ei paperitupakan polttaminenkaan tee sinulle hyvää. Kaiken palamisessa syntyneen savun hengittäminen voi ärsyttää keuhkoja ja nielua sekä aiheuttaa päänsärkyä ja tehdä olostasi huonovointisen. Olet saattanutkin huomata, miten sinua on alkanut yskittämään tai sinulle on tullut huono olo tupakkakokeilujen aikana.

Jatkossa suosittelemme siis vahvasti, että jätät tupakan ja paperitupakan polttamisen kokonaan väliin. Näin varmistat sen, ettei sinulle synny niihin liittyviä haittoja. Mikäli asia jää mietityttämään, niin suosittelemme keskustelemaan siitä vielä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit laittaa meille myös uudestaan viestiä 😊

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?