Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Hei

Mikä avuksi tupakoinnin lopettamiseen?

Moi! Olen 17v tyttö, ja poltan tupakkaa. Tai yritän nyt lopettaa. Aloitin joskus 7lk, eli ainakin kolme vuotta olen polttanut. Nyt vaihdoin sosiaali- ja terveysalalle, ja tupakoinnin terveyshaitat korostuu, eikä enää kiinnosta. Olen yrittänyt googletella aiheesta ja katsoa vinkkejä lopettamiseen, mutta kaikkialla tyrkytetään niitä nikotiinipurkkia, pastilleja ja laastareita, enkä tietenkään ala-ikäisenä saa niitä ostettua. Olen vasta aamupäivän ollut polttamatta, joten ei tunnu vielä pahalta. Pelottaa kuitenkin että retkahdan, joten päätin tulla kysymään täältä vinkkiä. Ehkä osaatte auttaa jotenkin. Esimerkiksi mitä vaihtoehtoista voin tehdä iltaisille tupakkakävelyille. Kävely tuntuu ”turhalle” ilman sitä tupakkia siinä.
Kiitos avusta!

Hei,

Ja kiitos erittäin tärkeästä kysymyksestäsi. Olet tehnyt tärkeän ja erittäin hyvän päätöksen, onnittelut siitä! Kuulostaa siltä, että terveys on sinulle tärkeä arvo. Arvoihin perustuvat valinnat kertovat sisäisestä motivaatiosta muutokseen ja vahvistavat muutoksessa onnistumista.

Muutoksen teko ei ole helppoa. Arkirutiineihin nivoutuneiden tapojen muuttaminen vie aikaa ja riippuvuus lisää haastetta. Monet hyötyvät muutokseen valmistautumisesta ja pienin askelin etenemisestä. Onnistuminen saattaa vaatia muutaman yrityksen, mutta retkahduksista ei kannata lannistua.

Yhtä oikeaa tapaa lopettamiseen ei ole, mutta suunnitelma kannattaa tehdä, kuten olitkin jo hienosti oivaltanut ja tuonut esille kysymyksessäsi. Tutkimusten perusteella lopettamisen onnistumiseksi kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota päätökseen sitoutumiseen, edistymisen seurantaan ja vahvistamiseen sekä identiteettimuutokseen tupakoijasta tupakoimattomaksi.

Sitoutumisessa sinua voi tukea se, että kerrot ainakin yhdelle ystävällesi lopettamispäätöksestäsi ja halustasi onnistua lopettamisessa.  Voit myös vahvistaa motivaatiotasi kirjaamalla itsellesi ylös lopettamisen syitä, päivämäärän ja fiiliksiä. Palaa kirjauksiisi säännöllisesti, mutta ainakin silloin, kun on vaikea hetki. Tämä auttaa sinua palauttamaan mieleen ne tärkeät arvot ja asiat, joiden innoittamana alun perin teit lopettamispäätöksen. Iloitse ja onnittele myös itseäsi jokaisesta onnistumisen hetkestä ja päivästä. Kannattaa kertoa myös ystävälle edistymisestäsi. Häneltä saatu tuki, kehut ja kannustus ovat tärkeitä motivaattoreita lopettamispäätöksessä pysymiseksi.

Identiteetin muutoksessa sinua auttaa, kun ajattelet itseäsi tupakoimattomana. Mitä se merkitsee sinulle? Miksi et halua olla enää tupakoija? Voit muuttaa tapojasi ja arkeasi esimerkiksi kulkemalla kysymyksessäsi mainitsemaasi iltalenkkiä eri aikaan ja eri paikoissa kuin ennen, ehkä ystävän kanssa, joka ei tupakoi? Pohdi tilanteita ja tunteita, jotka ovat saaneet sinut tupakoimaan ja suunnittele, miten toimit niiden kohdalla jatkossa tupakoimattomana. Hävitä kaikki tupakat ja tupakointivälineet. Myös esimerkiksi xylitolipurkan pureskelusta tupakoinnin sijaan voi olla apua.

Mikäli repsahdat, lopeta tupakointi heti uudelleen. Älä moiti itseäsi epäonnistumisesta vaan mieti, mitä voit oppia tilanteesta. Ajattele, että päätöksesi otti askeleen taaksepäin, mutta olet edelleen sitoutunut päätökseesi lopettaa tupakointi.

Edistymisen seurantaan ja vahvistamiseen on myös erilaisia työkaluja, kuten Fressiksen masuton Erovirasto -sovellus. Sovellusta käyttämällä saat päivittäin vinkkejä, tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen 30 päivän ajan. Myös esimerkiksi Stumppi.fi -keskustelupalstalla voi keskustella ja saada vertaistukea anonyymisti muiden tupakoinnin lopettajien kanssa. Lisää vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen saat Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä tupakoinnin lopettamiseen, pystyt siihen kyllä!

Oliko vastauksesta hyötyä?