Ruoka
Nimimerkki: TyhmäRuokashoppaaja

Mikä avuksi kun en osaa päättää mitä ruokia ostaisin?

Tuntuu etten osaa enää käydä ruokakaupassa. Teen kyllä järkevän ostoslistan kotona, mutta kaupassa en enää haluakkaan niitä ruokia. Ajattelen että ne eivät maistukaan hyvältä tai että niissä on liikaa kaloreita/rasvaa/sokeria/suolaa. Kiertelen edestakaisin hyllyltä toiselle, luen tuotteiden ravintosisältöjä ja vertailen kaloreita ja välillä otan tuotteen koriin ja pian vien sen takaisin hyllyyn. Näytän varmasti tyhmältä… Usein päädyn ostamaan vain muutaman välipalamaisen kevyen ruuan(esim. sokerittomat vähäsuolaiset murot&rasvaton maito, maustamaton rahka&säilykehedelmät) ja kalorittomia juomia, sen sijaan että ostaisin parille päivälle ainekset aamupaloihin, päivällisiin, ym. Jos ostan pakolla jotain kunnon ruokaa, jää se yleensä jääkaappiin pilaantumaan. Kaupassa voi mennä miltei tunti, ärsyttävää ajanhukkaa… Joskus jopa käyn kahdessa eri ruokakaupassa peräkkäin enkä silti saa ostettua juuri mitään! Miksen osaa enää tehdä päätöksiä?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! 🙂

Yksi yksinkertainen apu kaupassakäynnin haasteisiisi voisi olla Sydänmerkki-tuotteiden suosiminen. Voi olla, että Sydänmerkki onkin entuudestaan sinulle jo tuttu, mutta lyhyesti sanottuna merkki tarkoittaa, että kyseinen tuote on terveellisempi vaihtoehto omassa tuotekategoriassaan. Jos siis haluat suosia terveellisiä ruokia, mutta et oikein osaa päättää minkä tuotteen valitset, niin katso löytyisikö joukosta Sydänmerkittyä vaihtoehtoa. Sydänmerkki kertoo siitä, että esimerkiksi leivässä on enemmän kuitua ja vähemmän suolaa, tai levitteissä on enemmän pehmeää rasvaa. Sydänmerkittyjen tuotteiden kirjo on laaja ja siihen voi luottaa, että sydänmerkitty tuote on kahdesta samanlaisesta tuotteesta terveellisempi, koska merkin kriteerit ovat moniammatillisen asiantuntijaryhmän luomia. Tuoteryhmäkohtaisiin kriteereihin voi tutustua täällä.

Onko sinulla muuten ruokahaluttomuutta tai laihtumista? Entä oletko tyytyväinen kehonkuvaasi? Maistuuko sinulle lämmin ruoka lainkaan vai syötkö pääsääntöisesti välipaloja? Jos pohdit näitä asioita, suosittelen että otat yhteyttä esimerkiksi terveydenhoitajaan, jotta pääset keskustelemaan niistä ammattilaisen kanssa.

Kuvailemissasi välipaloissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jotta saisit riittävästi energiaa sekä monipuolisesti eri ravintoaineita, joita kehosi tarvitsee toimiakseen optimaalisella tavalla, olisi hyvä syödä vähintään kerran päivässä lämmin ruoka. Se sisältää kasviksia, hiilihydraatin lähteen (peruna/riisi/pasta mieluiten täysjyvänä) sekä proteiinin lähteen (kasviproteiini, kala, kana, satunnaisesti myös liha).

Lautasmalli on hyvä ohjenuora tasapainoisen aterian kokoamiseen. Lisäksi on hyvä muistaa, että ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu mukaan myös sattumia ja niitä niin sanotusti epäterveelliseksikin ajateltuja ruokia. Kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ei haittaa yhtään, vaikka silloin tällöin söisikin jonkin runsassokerisen tai -rasvaisen herkun, kunhan ruokavalion pohja on kunnossa ja koostuu hyvistä valinnoista.

Jos koet tarvitsevasi vielä henkilökohtaisempaa ohjausta ja tukea ruokien valintaan liittyvissä asioissa, niin kannattaa siinäkin tapauksessa pyrkiä terveydenhoitajan vastaanotolle keskustelemaan aiheista.

Tsemppiä ruokaostoksiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?