Mieli
Nimimerkki: Fred

Mikä avuksi kun on masentunut ja itsetuhoisia ajatuksia?

Minä en keksi mitään syytä miksi olisin niin masentunut kuin olen, en pysty hankkimaan motivaatiota mihinkään, edes elämiseen. Kaikki kuitenkin loppuu kokonaan kun kuolee. Siis kaikenlaisia itsetuhoisia ajatuksia ja masennusta melkein koko ajan.

Hei ja kiitos viestistäsi.

Hienoa, että laitoit viestiä, etkä jäänyt asian kanssa yksin. Kuten monissa muissa sairauksissa, masennuksessakaan ei aina löydy syitä sen taustalla. Eriasteisten masennustilojen syntyyn vaikuttavat monet erilaiset tekijät, kuten oma perimä, ihmissuhteet, kasvuympäristö tai elämäntapahtumat. Joskus voi olla siis hyvin vaikea itse saada kiinni siitä, mikä olon aiheuttaa. Syyn pohtimisen sijaan kannattaa toisinaan myös suunnata katse toisaalle ja pohtia miten oloa voisi lähteä muuttamaan ja mitkä asiat tuovat itselle edes pieniä pilkahduksia hyvästä.

Kerroit myös toistuvista itsetuhoisista ajatuksista. Itsetuhoiset ajatukset ovat merkki siitä, että tarvitset aikuisen tukea. Kenenkään ei kuulu kantaa noin raskaita ajatuksia yksin, ei nuoren eikä aikuisen. Omasta olosta kertominen saattaa tuntua mahdottomalta ajatukselta, mutta se on tässä kohtaa tarpeen, jotta voit voida paremmin. Yksin noin isoja asioita on hyvin hankala selvittää. Kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi osaavat auttaa, mutta jos suoraan heidän puoleensa kääntyminen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua myös nuorille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella chatissa nimettömänä aikuisen kanssa ja saada sekä tukea, että vinkkejä miten edetä.

Viestin laittaminen tänne on tärkeä merkki siitä, että huolimatta masennuksesta tai itsetuhoisista ajatuksista sinussa on yhä jäljellä toivoa, vaikka et sitä itse ehkä huomaakaan. Avun hakemisessa et menetä mitään, mutta voit voittaa paljon. Älä siis jää yksin, sinä ansaitset voida hyvin.

Oliko vastauksesta hyötyä?