SeksiYleinen
Nimimerkki: Hpv

Kysymyksiä hpv:sta ja syövästä

Kun syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin hpv tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio, tarkoittaako se sitä että jos hpv infektio on parantunut se ei voi enää pitkittyä ja aiheuttaa syöpää? Ja vaaditaanko aina hpv tyyppien aiheuttamiin syöpiin pitkittynyt infektio?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

HPV eli ihmisen papilloomavirus tarttuu iho- tai limakalvokontaktin kautta yleensä seksissä ihmisestä toiseen. Suurin osa ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. Etenkin nuorilla HPV-infektiot paranevat parin vuoden aikana lähes aina itsekseen. Elimistön oma puolustusjärjestelmä siis taltuttaa viruksen.

Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Nuorilla syöpä on kuitenkin hyvin, hyvin harvinainen! Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Syövän kehittymiseen menee useita vuosia, keskimäärin noin kymmenen vuotta.

Kysyit myös, voiko parantunut HPV-infektio aiheuttaa syöpää. Jos virus todella on kokonaan poistunut ja infektio näin ollen myös parantunut, tämä kyseinen infektio ei tällöin pitkity ja etene syöväksi. HPV-infektio voi kuitenkin jäädä elimistöön tavallaan piiloon, huomaamattomaksi ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan. Jos kyseessä on suuren riskin infektio, joka pitkittyy, se voi mahdollisesti hiljalleen edetä syöväksi. Valtaosa HPV-infektioista kuitenkin paranee itsekseen!

Seksissä on hyvä suojautua kondomin tai suuseksisuojan avulla seksitavasta riippuen. Kondomi tai suuseksisuoja voivat estää HPV:n tarttumista, ja samalla suojautuu erityisesti myös muilta seksitaudeilta, kuten klamydialta. Suomessa myös kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa voidaan havaita ja hoitaa syövän esiasteet ennen kuin itse syöpä kehittyy. Kaikkien naisten kannattaa osallistua säännöllisesti seulontaan, kun kutsu tulee. Lisätietoa HPV:stä voit lukea Fressiksestä.

Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkejä Hou ja Mietteliäs.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?