Seksi
Nimimerkki: Tyttö:)
Ikä: 16-18v

Kuukautisten myöhästyminen

Minulla on ollut menkat myöhässä kohta 3 viikkoa. Minua pelottaa että olen raskaana, vaikka tiedän että ei se todennäköisesti ole todennäköistä. Käytin veljeni pyyhettä suikussa ei se varmaan todennäköisesti liity mihinkään. Mutta miten saisin menkat alkamaan.

Moi! Ei hätää, pyyhkeestä ei voi tulla raskaaksi, joten menkkojen myöhästyminen ei varmastikaan liity kohdallasi siihen. 😊

Raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista edes silloin, vaikka pyyhkeessä olisi joskus ollut siemennestettä. Siittiöt eivät nimittäin elä pitkään ollessaan kivesten, emättimen tai kohdun ulkopuolella, minkä seurauksena ne eivät enää kykene hedelmöittämään munasolua ja siten aiheuttamaan raskautta. Lisäksi siemennesteen pitäisi päästä kulkeutumaan emättimeen, joten raskaaksi voi tulla lähinnä penis-emätinyhdynnässä tai jos tuoretta siemennestettä päätyy esimerkiksi sormien kautta emättimeen. Voit lukea lisää raskaaksi tulemisesta Hyvä Kysymys- palvelun ja Fressiksen artikkeleista.

Raskaaksi voi toisin sanoen tulla suojaamattomassa seksissä, jossa siemennestettä päätyy emättimeen. Viestistäsi ei ilmene, oletko vielä aloittanut seksielämää, mutta jos/kun seksin harrastaminen tulee sinulle ajankohtaiseksi, on tärkeää huolehtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisystä. Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan saa apua ja neuvoja kotipaikkakuntasi terveysasemalta, ehkäisy- tai nuorisoneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Viestistäsi ei käy myöskään ilmi koska kuukautisesi ovat alkaneet, mutta on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset vielä muutamankin vuoden päästä niiden alkamisesta. Se on hyvin yksilöllistä. Joillain menkat voivat olla epäsäännölliset läpi elämän. Menkkoja ei saa itse alkamaan, ja itseasiassa asian stressaaminen voi myös viivästyttää niiden alkamista. Kuukautiskierto kun on herkkä häiriintymään.

Suosittelenkin sinua vielä odottelemaan kuukautisia rauhassa, ja jos niitä ei kuulu vielä 6kk:n kuluttua, ole sitten yhteydessä lääkäriin. Jos aihe sinua kovasti huolettaa, voit jutella siitä lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?