Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimo
Ikä: 13-15v
Kuukautiset useamman viikon myöhässä Mun menkat on ollu melkein vuoden, ja yleensä ne on korkeintaan muutaman päivän myöhässä tai ajoissa, mutta nyt ne on melkein 20 päivää myöhässä,nii...
Fressis

Moi Mimo!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että kuukautisesi ovat noin kolme viikkoa myöhässä. Ymmärrän huolesi, vaikka itseasiassa kuukautisten epäsäännöllisyys on täysin normaalia vielä muutamankin vuoden jälkeen kuukautisten alkamisesta.

Ensimmäisenä kuukautisten myöhästymisen osalta pitää kuitenkin aina poissulkea raskauden mahdollisuus. Mikäli olet harrastanut seksiä, jonka yhteydessä siemennestettä on joutunut emättimeen, suosittelen sinua tekemään raskaustestin.

Raskauden poissulkemisen jälkeenkin syitä kuukautisten myöhästymiselle voi olla useita. Kuukautiskierto on herkkä monille asioille, ja esimerkiksi painonvaihtelut, sairastelu tai stressi voivat kaikki vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kun raskaus on poissuljettu vaihtoehto, voit siis hyvin odotella kuukautisia rauhassa. 😊

Mikäli kuukautisia ei kuitenkaan kuulu kuuteen kuukauteen, neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Hänen kanssaan voit keskustella asiasta tarkemmin ja selvittää mahdollisia syitä kuukautisten poisjäännille. Myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin voi aina laittaa viestiä mieltä askarruttavista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Toivottavasti vastauksesta oli apua. Ihanaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö:)
Ikä: 16-18v
Kuukautisten myöhästyminen Minulla on ollut menkat myöhässä kohta 3 viikkoa. Minua pelottaa että olen raskaana, vaikka tiedän että ei se todennäköisesti ole todennäköistä. Käytin veljeni pyyhettä...
Fressis

Moi! Ei hätää, pyyhkeestä ei voi tulla raskaaksi, joten menkkojen myöhästyminen ei varmastikaan liity kohdallasi siihen. 😊

Raskaaksi tuleminen ei ole mahdollista edes silloin, vaikka pyyhkeessä olisi joskus ollut siemennestettä. Siittiöt eivät nimittäin elä pitkään ollessaan kivesten, emättimen tai kohdun ulkopuolella, minkä seurauksena ne eivät enää kykene hedelmöittämään munasolua ja siten aiheuttamaan raskautta. Lisäksi siemennesteen pitäisi päästä kulkeutumaan emättimeen, joten raskaaksi voi tulla lähinnä penis-emätinyhdynnässä tai jos tuoretta siemennestettä päätyy esimerkiksi sormien kautta emättimeen. Voit lukea lisää raskaaksi tulemisesta Hyvä Kysymys- palvelun ja Fressiksen artikkeleista.

Raskaaksi voi toisin sanoen tulla suojaamattomassa seksissä, jossa siemennestettä päätyy emättimeen. Viestistäsi ei ilmene, oletko vielä aloittanut seksielämää, mutta jos/kun seksin harrastaminen tulee sinulle ajankohtaiseksi, on tärkeää huolehtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisystä. Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan saa apua ja neuvoja kotipaikkakuntasi terveysasemalta, ehkäisy- tai nuorisoneuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Viestistäsi ei käy myöskään ilmi koska kuukautisesi ovat alkaneet, mutta on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset vielä muutamankin vuoden päästä niiden alkamisesta. Se on hyvin yksilöllistä. Joillain menkat voivat olla epäsäännölliset läpi elämän. Menkkoja ei saa itse alkamaan, ja itseasiassa asian stressaaminen voi myös viivästyttää niiden alkamista. Kuukautiskierto kun on herkkä häiriintymään.

Suosittelenkin sinua vielä odottelemaan kuukautisia rauhassa, ja jos niitä ei kuulu vielä 6kk:n kuluttua, ole sitten yhteydessä lääkäriin. Jos aihe sinua kovasti huolettaa, voit jutella siitä lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Sairastelu ja kuukautisten myöhästyminen Moi! Oon ollut nyt pari päivää kuumeessa ja kurkku ollut kipeä ja menkat myöhässä. Niin mietin, että johtuisikohan menkkojen viivästyminen tästä sairastelusta. Yhdynnässä olen ollut,...
Fressis

Hei,

Kysyt voivatko kuukautiset olla myöhässä kuumeisen flunssan takia. Kuukautiskierron säätely on hyvin hienovaraista, eli niihin voivat vaikuttaa monenlaiset asiat. Periaatteessa siis myös sairastettu infektio voi häiritä kuukautiskiertoa.

Kuitenkin ennen kuin tekisin tämän johtopäätöksen, on raskauden mahdollisuus hyvä sulkea pois. Hienoa, että olette käyttäneet kumppanisi kanssa kondomia! Kondomi onkin hyvä ehkäisymenetelmä seksitautien ja raskauden ehkäisyssä, mutta ei kuitenkaan ehkäise raskautta 100% varmasti, kuten ei mikään ehkäisymenetelmä. Tavanomaisessa raskaudenehkäisyn käytössä 15 naista tulee vuodessa raskaaksi kondomista huolimatta.

Neuvoisin sinua ensin siis vielä tekemään raskaustestin, ja sen jälkeen miettimään syitä vuotojen myöhästymiselle. Niitä voi olla paljon muitakin, kuten painon vaihtelut, liikunta ja stressi.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: entiedä
Ikä: 13-15v
Kuukautiset myöhässä ja raskauden mahdollisuus Hei! Olen ollut yhdynnässä päivä ennen ovulaatiotani ja viikko ennen kuukautisiani. Olen käyttänyt molemmilla kerroilla kondomia oikein, eikä se ole mennyt missään vaiheessa rikki, koska...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Oikein käytettynä kondomi on luotettava ehkäisykeino. Kerroit, että olitte käyttäneet kondomia kumppanisi kanssa oikealla tavalla ja vielä varmistaneet, että se ei ollut rikkoutunut. Sinulla ei siis pitäisi olla huolta raskaudesta.

Etenkin muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta on ihan tavallista, että kuukautiset voivat olla epäsäännölliset. Kierroissa voi ilmetä jonkin verran epäsäännöllisyyttä, vaikka ne olisivatkin jo säännöllistyneet. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään. Kuukautisten myöhästymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi tai sairastelu. Sekin on siis mahdollista, että raskauden huoli aiheuttaa sinussa stressiä, mikä saattaa vaikuttaa myös kuukautisten alkamiseen.

Ehkäpä kuukautisesi ovatkin jo alkaneet, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisvuotoja ei kuulu useampaan päivään ja raskauden mahdollisuus kuitenkin vielä mietityttää sinua, voit poissulkea raskauden mahdollisuuden tekemällä raskaustestin. Jos testi on negatiivinen ja kuukautisvuodot eivät ala 3 kuukauden kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää tarkemmin. Lääkärin kanssa voi myös keskustella hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta, jos kokee sen itselleen tarpeelliseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: hui
Ikä: 16-18v
Kuinka suuri mahdollisuus on, että raskaustesti olisi väärässä? Moi! Kuinka suurella mahdollisuudella raskaustesti voisi olla väärässä Tein eilen kaksi ja molemmat oli negatiivisia, mutta mun menkat on jo 5 päivää myöhässä, vaikka...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaustesti antaa yleensä luotettavan tuloksen, jos se ajoitetaan oikeaan aikaan. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai edellisten kuukautisten ajankohdasta ei ole tietoa, tulee raskaustesti tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mikäli olet tehnyt raskaustestin ohjeistuksen mukaisesti, on epätodennäköistä että olisit raskaana.

Raskauden lisäksi kuukautiset voivat olla myöhässä myös muiden syiden takia, sillä kuukautiset ovat herkät häiriintymään. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi stressi ja sairastelu.

Ehkäpä kuukautisesi ovat jo alkaneetkin, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisia ei vielä ole kuulunut, suosittelen vielä varmuuden vuoksi tekemään raskaustestin viikon kuluttua edellisestä testistä. Jos testi on negatiivinen eivätkä kuukautiset edelleenkään ala, suosittelen kysymään neuvoa tilanteeseen esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Hän osaa ohjeistaa sinulle, voitko jäädä vielä seurailemaan tilannetta vai kuukautisten poisjääntiä hyvä jo selvitellä tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Kuukautiset myöhässä ja raskauden mahdollisuus laitoin teille jo äsken viestin, mutta en ole varma lähettyikö se joten varmuudenvuoksi esitän kysymykseni uudestaan. menkkani ovat siis tällä hetkellä 6pv myöhässä ja kiertoni...
Fressis

Moi!

Kuukautiskierto voi olla etenkin nuorena epätasainen. Vaikka kuukautiset tulisivatkin kohtuullisen säännöllisesti, monet tekijät voivat saada kuukautiset myöhästymään. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai liiallinen liikunta. Aina myöhästymiselle ei edes löydetä mitään selkeää syytä. Mainitsit ovulaatiosi olleen tavallista myöhemmin, joten on hyvinkin todennäköistä, että myös kuukautisesi ovat siirtyneet hieman eteenpäin.

Olet tehnyt pari raskaustestiä ja ne ovat olleet negatiivisia. Kerroit myös, että teillä ei ole kahteen kuukauteen ollut seksiä poikaystäväsi kanssa. Lisäksi ymmärsin, että edellisen yhdyntäkerran jälkeen sinulla on ollut ainakin kerran kuukautiset. Nämä kaikki seikat viittaavat siihen, että et ole raskaana.

Pohdit kuitenkin, onko siittiöitä voinut päätyä emättimeesi muilla tavoin kuin penis-emätinyhdynnässä, joka on tyypillisin tapa tulla raskaaksi. Tuoretta siemennestettä voi kulkeutua emättimeen esimerkiksi käsien kautta, jos siemennestettä on käsissä ja sormet laitetaan sen jälkeen emättimeen. Raskaaksi tuleminen tällä tavoin on kuitenkin harvinaisempaa. Lisää raskaaksi tulemisesta voit lukea artikkelista Miten raskaus alkaa.

Viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että raskaaksi tulemisen pelko vie kovasti energiaasi ja aiheuttaa stressiä. Tämä voi heikentää elämänlaatuasi, minkä lisäksi raskaaksi tulemisen pelko voi haitata nautinnon kokemista seksissä. Kerroit, että käytätte ehkäisynä kondomia. Kondomi ehkäisee oikein käytettynä ja säilytettynä hyvin raskaudelta ja seksitaudeilta. Yksi tapa tehostaa ehkäisyä on käyttää tuplaehkäisyä eli kondomin lisäksi jotain hormonaalista ehkäisyä kuten e-pillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta. Lisätietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä saat Ehkäisynetistä ja voit keskustella niistä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Mikäli koet raskaaksi tulemisen pelon haittaavan elämääsi eikä ehkäisyn käyttö auta lievittämään pelkoasi, asiasta voisi olla hyvä muutenkin keskustella kouluterveydenhoitajan, psykologin tai seksuaaliterapeutin kanssa. Voit saada anonyymia ja maksutonta keskustelutukea myös Väestöliiton tai Sexpon seksuaalineuvontapalveluista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :/
Ikä: 16-18v
Onko vakavaa jos menkkani ovat myöhässä? Moi! mua huolestuttaa kun menkat on tullut viimeksi tammikuussa. Oon sairastanu syömishäiriön, jonka takia mulla oli menkat poissa noin 1,5 vuotta, mutta toukokuussa 2022...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi. 🙂 Olet huolissasi myöhässä olevista kuukautisista. Kuukautiskierron säätely on varsin hienovaraista ja monet eri tekijät vaikuttavat siihen. Aina kierron vaihtelulle ei ole osoitettavissa mitään selvää ulkoista syytä. Hienoa, että kiertosi on palautunut sairastetun syömishäiriön jäljiltä. Raskauden mahdollisuutta ilmeisesti ei ole, etkä ole huomannut terveydentilassasi tai elämäntavoissasi muita tekijöitä, jotka voisivat selittää menkkojen poissaoloa?

Seurailisin rauhassa tilannetta pari kuukautta, ja jos menkkoja ei ala kuulua, ottaisin yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Lapsettomuudesta en kuitenkaan tällä tietoa osaisi olla huolissani. Asia vaikuttaa painavan mieltäsi ja siksi näkisin tärkeänä myös sen, että pääsisit juttelemaan aiheesta lisää jonkun luotettavan henkilön kanssa. Voit jutella aiheesta esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Netarissa, ja myös terveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: stressaantunut
Miksi säännölliset kuukautiset eivät ole tulleet? Oon 14vuotias, mun menkat alko 2vuotta sitte, ja ne on tullu joka kuukaus mut ei oo ikin ollu paljo myöhäs (ehkä max 2vk) ja...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia sinua huolettaa.

Varmistan alkuun että onhan raskauden mahdollisuus poissuljettu? Eli jos olet ollut penis-emätinyhdynnässä, kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos raskaus ei ole mahdollinen, suosittelen sinua kääntymään kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. On totta, että monet asiat, kuten runsas liikunnan lisääminen ja muutokset painossa voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Kuitenkin jos normaalisti säännölliset kuukautiset jäävät pois yli 3 kuukaudeksi, on hyvä käydä selvittämässä asiaa lääkärin kanssa 🙂 Poisjääneet kuukautiset saadaan usein alkamaan, kunhan syy poisjäämiselle on selvitetty.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 13wee
Onko normaalia että kuukautiset ovat 18pv myöhässä? hei! oon kohta neljätoista ja menkat alko tammikuussa. muuten ollu suht säännölliset mut nyt 18pv myöhäs!! mitä tehä? onko normaalia
Fressis

Hei,

Ja kiitos lähettämästäsi kysymyksestä. Kerroit, että kuukautisesi alkoivat tammikuussa, olivat alussa säännölliset, mutta ovat nyt olleet myöhässä.

Kuukautisten myöhästymiseen voi olla monta syytä, kuten raskaus, stressi tai äkillinen laihtuminen tai lihominen. On myös aivan normaalia, että kuukautiset ovat alussa epäsäännölliset. Kuukautiskierto voi olla jopa muutaman ensimmäisen vuoden ajan hyvinkin epäsäännöllinen ja vuodot niukkoja. Kierron säännöllistyttyä se on yleensä 23–35, keskimäärin 28 vuorokautta pitkä. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaa eli päivien lukumäärää vuodon alkamisesta seuraavan vuodon alkuun. Kuukautisvuoto puolestaan kestää säännöllistyttyään tavallisimmin n. 5 päivää. Lue lisää aiheesta muista Fressiksen vastauksista kuukautisiin liittyvissä kysymyksissä.

Mikäli asia vastauksesta huolimatta vaivaa sinua edelleen, suosittelisin hakeutumaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Hän auttaa ja ohjaa sinua tarpeen mukaan. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs
Kuukautisten alkaminen ja epäsäännöllisyys Hei olen 12-vuotias tyttö jolla on murrosikä alkanut kauan ennen muita luokallani ja menkkani alkoivat helmikuussa ja ne ovat olleet aika tasaiset vain parin...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä 😊 Kuukautisten alettua on tavallista, ettei kuukautiskierto ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen. Jos siis olet harrastanut seksiä ilman kondomia, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos raskaus ei ole kohdallasi mahdollinen, voit huoletta seurailla tilannetta ja odotella seuraavia kuukautisia. Kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊 Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit mennä juttelemaan siitä myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.

Aurinkoista elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?