Seksi
Nimimerkki: Eltsuu
Ikä: 13-15v

Kuukautisten epäsäännöllisyys

Mun kuukautiset alko vuos sit ja ne on ollu aina epäsäännölliset eli kierrot on ollu jotain 40-80 päivää pitkiä mutta tää nykynen kierto on jo 111 päivää eli pisin tähän mennessä.
Mun kaikki kuukautiskiertojen pituudet alusta lähtien: 48pv, 81pv, 30pv, 82pv ja nykyinen eli 111 päivää, eli mulla on ollut vuoden aikana siis vaan viidet kuukautiset mutta tää kierto on selvästi pidempi, ja mietin että onko tää normaalia koska mullahan on epäsäännölliset kuukautiset vai voiko se vaikuttaa siihen et oon laihtunu viime kuukautisista n. 4-5 kiloa syömällä vähän huonommin ja jos se johtuu siitä niin mitä teen et saan mun kuukautiset takas?

Hei Eltsuu!

Kysyt epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta ja siitä onko se normaalia. Kerrot, että sinulla on ollut kuukautiset yhden vuoden ajan, ja että kiertosi on vaihdellut välillä 48-111 päivää. Kuten itsekin toteat, varsinkin alkuun eli ensimmäiset vuodet, vuodot voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti. Siitä ei siis itsessään tarvitse olla vielä huolissaan. 😊 Tämän luontaisen epäsäännöllisyyden lisäksi monet muutkin tekijät voivat toki vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Yksi tällaisista asioista onkin juuri suuret painonvaihtelut ja energian saannin vaje suhteessa kulutukseen eli liian vähäinen syöminen. Viestistäsi käy ilmi, että olet muutaman kuukauden sisällä laihtunut 4-5 kiloa, ja että se olisi seurausta siitä, että olet syönyt vähän huonommin. Olet siinä iässä, että kehossasi ja mielessäsi tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, ja tämä kaikki vie paljon energiaa. Kertomasi herättääkin minussa huolen. Mitä on sen taustalla, että olet syönyt huonommin? Asiasta olisi tärkeää päästä keskustelemaan kanssasi. Olisiko sinun mahdollista mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa? Hän pystyisi arvioimaan tilannetta myös kuukautistesi osalta.

Jos koet, että sinulla ei ole syömisen kanssa haasteita, vaan syöminen on ollut huonompaa esimerkiksi sellaisista syistä, että se on vain unohtunut, voit tutustua Fressiksen ruoka-aiheisiin artikkelisisältöihin täällä ja täällä. Kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti, keho ja mieli voivat paremmin. Tämä voi näkyä siinä, että kuukautiset alkavat, mutta asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi, koska kuukautisten viivästyminen voi johtua monesta muustakin asiasta. Kyseessä voi tosiaan olla myös vain luonnollisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Jos syömiseen liittyy edes hieman mitä vain vaikeita ajatuksia, suosittelen sinua juttelemaan niistä luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?