Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs

Kuukautisten alkaminen ja epäsäännöllisyys

Hei olen 12-vuotias tyttö jolla on murrosikä alkanut kauan ennen muita luokallani ja menkkani alkoivat helmikuussa ja ne ovat olleet aika tasaiset vain parin päivän erolla mutta nyt ne ovat jääneet jo 20 päivää myöhässä enkä saa muualta vastauksia onko se normaalia?

Moikka! Kiitos kysymyksestä 😊 Kuukautisten alettua on tavallista, ettei kuukautiskierto ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen. Jos siis olet harrastanut seksiä ilman kondomia, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos raskaus ei ole kohdallasi mahdollinen, voit huoletta seurailla tilannetta ja odotella seuraavia kuukautisia. Kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊 Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit mennä juttelemaan siitä myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.

Aurinkoista elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?