Suosituimmat avainsanat
Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Hei Eltsuu!
Kysyt epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta ja siitä onko se normaalia. Kerrot, että sinulla on ollut kuukautiset yhden vuoden ajan, ja että kiertosi on vaihdellut välillä 48-111 päivää. Kuten itsekin toteat, varsinkin alkuun eli ensimmäiset vuodet, vuodot voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti. Siitä ei siis itsessään tarvitse olla vielä huolissaan. 😊 Tämän luontaisen epäsäännöllisyyden lisäksi monet muutkin tekijät voivat toki vaikuttaa kuukautiskiertoon.
Yksi tällaisista asioista onkin juuri suuret painonvaihtelut ja energian saannin vaje suhteessa kulutukseen eli liian vähäinen syöminen. Viestistäsi käy ilmi, että olet muutaman kuukauden sisällä laihtunut 4-5 kiloa, ja että se olisi seurausta siitä, että olet syönyt vähän huonommin. Olet siinä iässä, että kehossasi ja mielessäsi tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, ja tämä kaikki vie paljon energiaa. Kertomasi herättääkin minussa huolen. Mitä on sen taustalla, että olet syönyt huonommin? Asiasta olisi tärkeää päästä keskustelemaan kanssasi. Olisiko sinun mahdollista mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa? Hän pystyisi arvioimaan tilannetta myös kuukautistesi osalta.
Jos koet, että sinulla ei ole syömisen kanssa haasteita, vaan syöminen on ollut huonompaa esimerkiksi sellaisista syistä, että se on vain unohtunut, voit tutustua Fressiksen ruoka-aiheisiin artikkelisisältöihin täällä ja täällä. Kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti, keho ja mieli voivat paremmin. Tämä voi näkyä siinä, että kuukautiset alkavat, mutta asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi, koska kuukautisten viivästyminen voi johtua monesta muustakin asiasta. Kyseessä voi tosiaan olla myös vain luonnollisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto.
Jos syömiseen liittyy edes hieman mitä vain vaikeita ajatuksia, suosittelen sinua juttelemaan niistä luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Moi ja kiitos viestistäsi, jossa ollaan tärkeiden kysymysten äärellä!
Treenaaminen kuukautisten aikana pohdituttaa sinun lisäksesi monia muitakin, eikä kenenkään pitäisi jäädä aiheeseen liittyvien kysymysten kanssa yksin. Esimerkiksi nimimerkki apuaaa on ollut samankaltaisessa tilanteessa.
Mainitset viestisi alussa epäsäännöllisistä kuukautisistasi. On täysin tavallista, että kuukautisvuodon määrä, kuukautisten kesto ja kuukautiskierron pituus vaihtelevat. Etenkin murrosiässä epäsäännölliset kuukautiset ovat yleisiä ja joillakin myös aikuisena. Tästä syystä on hyvä pitää varmuuden vuoksi kuukautissuojia mukanaan esimerkiksi koulussa, yökyläillessä tai treeneissä, jos kuukautiset sattuvatkin alkamaan juuri silloin.
Kerrot tamponin käyttöön liittyvästä pelostasi, minkä vuoksi käytät sidettä, joka kuitenkin tuntuu sinusta epämiellyttävältä. Jotkut tykkäävät käyttää kuukautissidettä treeneissä, mutta ymmärrän, että se voi tuntua hankalalta ja hangata inhottavasti. Jos haluat, voit kokeilla erilaisia siteitä tai vaikkapa kankaista kestosidettä, jos tällä tavoin löytäisit sinulle sopivan kuukautissiteen. Monet urheilijat suosivat tamponia, koska se ei näy läpi eikä hankaa alushousuissa. Tamponin asettaminen ensimmäistä kertaa voi pelottaa, mutta loppupeleissä se ei ole kovinkaan vaikeaa. Jos haluat ja uskallat kokeilla tamponia, kannattaa aloittaa pienimmästä koosta ja katsoa, kuinka sen imukyky riittää. Runsaan vuodon aikaan sitä voi joutua vaihtamaan useammin. Nykyään on olemassa myös kuukautisalushousuja, joissa on hyvä imukyky ja jotka pysyvät myös hyvin päällä. Niitä saa tavallisista vaatekaupoista ja hyvin varustelluista marketeista. Voit lukea lisää erilaisista kuukautissuojista täältä.
Kuten itsekin mainitsit, kuukautisside tulisi vaihtaa vähintään 4–8 tunnin välein, jotta side ei ehdi tulla liian täyteen verta. Sidettä tulisi vaihtaa riittävän usein myös hygienian takia, sillä siteessä muhiva veri on otollinen kasvualusta bakteereille. Siteen vaihdon yhteydessä kannattaa muistaa pestä alapää vedellä. Samoin tamponi tulisi vaihtaa vähintään 8 tunnin välein. Sanoit kuitenkin, ettet pääse joka päivä vaihtamaan kuukautissuojaa näin usein. Jokaisen ihmisen kuitenkin tarvitsee välillä päästä vessaan, joten jos tarve siteen vaihtamiselle tulee vaikkapa kesken treenin, sinulla on oikeus mennä vessaan ilman sen suurempia selittelyjä.
Jännität myös sitä, jos kuukautisvuoto tulee läpi kisapukuun tai jos joukkuekaverit näkevät sinun laittavan siteen. Todellisuudessa kuukautisissa ei ole yhtään mitään hävettävää: kuukautiset ovat kehon luonnollista toimintaa, ja lähes jokaisella pimpillisellä on ne ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä. On toki ymmärrettävää, että olet tarkka yksityisyydestäsi ja haluat vaihtaa kuukautissuojan rauhassa. Tähän sinulla on oikeus, mutta esimerkiksi siteen rapinaa vessassa ei tarvitse yhtään nolostella. Veren tulemista kuukautissuojan läpi puolestaan voi yrittää ehkäistä vaihtamalla suojan riittävän usein ja varmistamalla välillä, että suoja on pysynyt paikoillaan. Toisaalta ohivuotoja voi sattua kenelle tahansa, eikä sille aina voi mitään. Siinäkään ei ole mitään noloa.
Oletko voinut keskustella kuukautisista luotettavan aikuisen, esimerkiksi huoltajasi tai jonkun sukulaisesi kanssa? Myös kouluterveydenhoitaja osaa vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi olisi hyvä, jos voisit jutella treenaamisen ja kuukautisten yhdistämisestä valmentajasi kanssa, joka toivottavasti osaa neuvoa ja tukea sinua asiassa. Voit jutella aiheesta lisää nimettömästi myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Kaunista kevään alkua!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että teillä on ollut kondomi käytössä, muistakaa se jatkossakin! 😉
Kuvauksesi perusteella ei kuulosta siltä, että raskaus olisi kovinkaan todennäköinen. Vatsakipu noin muutenkaan ei ole suoraan merkki raskaudesta. Lue lisää raskauden alkamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Raskaustestin voi toki tehdä varmuuden vuoksi, jos tyttöystäväsi seuraavat kuukautiset ovat myöhässä. Jos tyttöystävälläsi on epäsäännölliset kuukautiset, kannattaa raskaustesti tehdä vasta 3-4 viikon kuluttua yhdynnästä.
Jos tyttöystäväsi vatsakipu jatkuu tai pahenee, kannattaa hänen olla rohkeasti yhteydessä lääkäriin 🙂
Mukavaa syksyä!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä että laitoit meille viestiä ja kysyit sinua askarruttavasta asiasta.
Ei hätää, itsetyydytyksestä ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Raskaaksi tuleminen vaatii aina toimintakykyisten siittiöiden kulkeutumista emättimeen. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista.
Kerrot viestissäsi että kuukautisesi ovat yli kaksi viikkoa myöhässä, ja se huolettaa sinua. On täysin tavallista, että kuukautiset eivät tule ajallaan. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Voit siis odotella seuraavia kuukautisia rauhassa ja jos niitä ei ala kuulua useampaan kuukauteen, voit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit halutessasi lukea täältä vielä Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Kuukautisten alettua on tavallista, että kuukautiskierto ei ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Koska edellisistä kuukautisistasi on yli 6 kuukautta, voisit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hänen kanssaan voitte selvittää, onko olemassa jotain syytä, miksi kuukautisia ei ole hetkeen kuulunut. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Mukavaa elokuuta!
Moikka! Kiitos kysymyksestä 😊 Kuukautisten alettua on tavallista, ettei kuukautiskierto ole heti säännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen. Jos siis olet harrastanut seksiä ilman kondomia, sinun kannattaa tehdä raskaustesti.
Jos raskaus ei ole kohdallasi mahdollinen, voit huoletta seurailla tilannetta ja odotella seuraavia kuukautisia. Kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊 Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit mennä juttelemaan siitä myös kouluterveydenhoitajan kanssa.
Täältä voit lukea Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Aurinkoista elokuuta!
Moikka ”Mietityttää” – ja kiitos kysymyksestä. Se onkin todella ajankohtainen!
Kuukautisvuotojen muutoksia koronarokotteen ottamisen jälkeen on kuvattu jonkin verran ja asiaa tutkitaan. Kuukautishäiriöitä ei luokitella varsinaiseksi rokotteen haittavaikutukseksi, eli että ne johtuisivat jostain rokotteen ainesosasta, vaan niiden ajatellaan liittyvän immuunijärjestelmän aktivoitumiseen rokotuksen jälkeen. Koronarokotteen lisäksi HPV-rokote on yhdistetty kuukautiskierron muutoksiin. Tyypillisesti rokotteen ottamisen jälkeen havaitut muutokset kuukautisissa ovat lyhytaikaisia ja harmittomia.
Kuukautisvuodot ovat ylipäätään herkkiä muutoksille ja esim. pandemian aiheuttama stressi, rokotteen ottamiseen liittyvä pelko, muutokset elintavoissa sekä koronavirusinfektio itsessään voivat muuttaa kuukautisia. Jos kuukautishäiriöt kuitenkin jatkuvat pitkään, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Jos epäsäännölliset kuukautiset haittaavat elämää tai niihin liittyy yleisoireita, kuten vaikeaa väsymystä, kannattaa apua hakea saman tien.
Hyvää joulunodotusta!
Moikka! Hienoa että kuukautisesi ovat alkaneet! Kerrot saaneesi ensimmäiset kuukautisesi 2 kuukautta sitten ja nyt sinua mietityttää miksei niitä ole tullut sen jälkeen.
Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Keskimäärin se on naisilla 28 päivää. On normaalia, että kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat pidempään.
Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen, jolloin sinun kannattaisi tehdä raskaustesti.
Kohdallasi ei välttämättä ole kyse mistään poikkeavasta tai huolestuttavasta asiasta, vaikka kuukautisiasi ei ole pariin kuukauteen kuulunut. Voit siis huoletta vielä seurailla tilannetta ja odottaa kuukautisiasi. Jos niitä ei useampaan kuukauteen kuulu, voisit olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan, joka osaa arvioida tulisiko asiaa tutkia tarkemmin.
Samasta aiheesta ovat kysyneet myös monet muut nuoret Fressiksessä. Voit lukea muiden kysymyksiä ja vastauksia täältä.
Tsemppiä odotteluun!
Moikka! Kiitos kysymyksestä.
Kerrot saaneesi ensimmäiset kuukautisesi noin puoli vuotta sitten, ja ettei sinulle ole tullut kuukautisia sen jälkeen. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Keskimäärin se on naisilla 28 päivää. On myös normaalia, että kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat pidempään.
Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä.
Kohdallasi ei välttämättä ole kyse siis mistään poikkeavasta tai huolestuttavasta asiasta, vaikka kuukautisissa on nyt ollut taukoa. Voisit kuitenkin olla yhteydessä asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Näin saat huolen pois mielestäsi ja ohjeet siihen, onko tilannetta hyvä vielä vain seurailla vai onko sitä syytä tutkia tarkemmin.
Tsemppiä tilanteeseesi!
Hei!
Kerroit, että kuukautisesi ovat myöhässä, ja olet asiasta huolissasi. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään, ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. Voisiko jokin näistä tekijöistä olla mahdollinen sinun tilanteessasi? Huolissasi sinun ei tarvitse tästä asiasta vielä olla.
Onko sinulla ollut kuukautiset jo pidemmän aikaa, vai ovatko ne alkaneet vasta viime vuosina? On täysin normaalia, jos nuorella on epäsäännöllinen kuukautiskierto kuukautisten alkamisen jälkeen. Kuukautisvuodon tulemisessa voi olla välillä pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat sen jälkeenkin. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24-35 päivää, ja keskimäärin se on 28 päivää.
Koska kuukautisesi ovat olleet myöhässä vasta yhden kuukauden, voit vielä rauhassa seurailla tilannetta ja odottaa niiden alkamista. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä penis-emätin yhdynnässä, myös raskaus on mahdollinen, ja sen poissulkemiseksi on hyvä tehdä raskaustesti. Mikäli raskaus on kohdaltasi poissuljettu vaihtoehto, eikä kuukautisia vieläkään kuulu parin kuukauden päästä, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Hänen kanssaan voitte keskustella asiasta tarkemmin, ja selvittää syyn kuukautisten poisjäännille.
Kuukautiset ovat mietityttäneet myös monia muita nuoria Fressiksessä. Kysymyksiä ja vastauksia kuukautisiin liittyen pääset lukemaan täältä.
Kivaa syksyä!
Moi! Kerrot, että sinua on tutkittu erilaisin kokein ja ilmeisesti ne ovat olleet kunnossa. Silloin vaihtoehdoiksi jää odottaminen ja jos kuukautisia ei edelleenkään kuulu, vuodot voidaan myös käynnistää hormonilääkkeillä. Syitä kuukautisten poisjäämiseen on lukuisia. Voimakas ali- tai ylipainoisuus voi olla yksi syy. Erilaiset hormonihäiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, maitohormonin liikaeritys tai monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö ovat joskus kuukautisten poisjäännin takana.
Kannustaisin kyselemään lisätietoja sinua hoitaneelta terveydenhoitajalta. Kerro, että olet hyvin huolissasi ja toivot vastauksia. Kuukautisia voi säännöllistää esimerkiksi e-pillereillä, jos epäsäännöllisyydestä on haittaa, eikä taustalla ole mitään hoidettavaa syytä (kuten painoasiat tai jokin tietty hormonihäiriö).
Tsemppiä kevääseen!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuukautiset alkavat yleensä ennen 16 ikävuotta. Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten epäsäännöllinen elämäntilanne, joka voi johtua esimerkiksi sairastelusta, stressistä, liiallisesta liikunnasta tai laihduttamisesta.
Epäsäännölliset kuukautiset ovat tavallisia, erityisesti silloin kun kuukautiset ovat vasta alkaneet.
Kerroit, että olet aiemmin laihtunut ja sittemmin taas saanut painoa takaisin. Tämä voi selittää kuukautisten puuttumisen. Ja tosiaan ensimmäiset kuukautiskierrot ovat ilman laihtumistakin usein epäsäännöllisiä.
Viestistäsi ei käynyt ilmi, kuinka pitkä olet ja miksi laihduit/ laihdutit. 13-vuotiaalle (tietämättä pituutta) 42 kg kuulostaa liian vähältä. Kehosi ei luultavasti voinut enää hyvin. Painoindeksin olisi hyvä pysytellä vähintään 19 paikkeilla.
Jos kuukautisesi eivät palaa alkusyksyyn mennessä, olisi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajalle/ -lääkärille, jotta voitte sopia seurantasuunnitelmasta. Jos sinulla on painoon liittyviä huolia, kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon jo nyt keväällä!
Pidä huoli itsestäsi!