Seksi
Nimimerkki: apua
Ikä: 9-12v

Kuukautissuojien käyttö treenatessa

mulla on ollu kuukautiset nyt noin vuoden ja lähes joka kuukaus on tullu jotaa mut joskus eri verran. ja mun menkat on epäsäännölliset mut tulee kuitenki joka kk. mutta siis harrastan jv. ja mulla on kisoja jossa pitää siis pitää tiukkaa pukuu. ja siis mun pitäs käyttää sidettä kisoissa koska en uskalla käyttää tamppooni yms.. ja mua pelottaa et ku monta tuntii treenaat täysii ni tulee esim läpi kisapukuu. ja muutenki epämiellyttävä tunne ku on side. ni en tiiä mitä teen. ja ku en joka 4-8h välein sitä pääse vaihtakkaa. ja sitäpaitsi kaikki näkee sen siteen ku laitetaa pukui päälle

Moi ja kiitos viestistäsi, jossa ollaan tärkeiden kysymysten äärellä!

Treenaaminen kuukautisten aikana pohdituttaa sinun lisäksesi monia muitakin, eikä kenenkään pitäisi jäädä aiheeseen liittyvien kysymysten kanssa yksin. Esimerkiksi nimimerkki apuaaa on ollut samankaltaisessa tilanteessa.

Mainitset viestisi alussa epäsäännöllisistä kuukautisistasi. On täysin tavallista, että kuukautisvuodon määrä, kuukautisten kesto ja kuukautiskierron pituus vaihtelevat. Etenkin murrosiässä epäsäännölliset kuukautiset ovat yleisiä ja joillakin myös aikuisena. Tästä syystä on hyvä pitää varmuuden vuoksi kuukautissuojia mukanaan esimerkiksi koulussa, yökyläillessä tai treeneissä, jos kuukautiset sattuvatkin alkamaan juuri silloin.

Kerrot tamponin käyttöön liittyvästä pelostasi, minkä vuoksi käytät sidettä, joka kuitenkin tuntuu sinusta epämiellyttävältä. Jotkut tykkäävät käyttää kuukautissidettä treeneissä, mutta ymmärrän, että se voi tuntua hankalalta ja hangata inhottavasti. Jos haluat, voit kokeilla erilaisia siteitä tai vaikkapa kankaista kestosidettä, jos tällä tavoin löytäisit sinulle sopivan kuukautissiteen. Monet urheilijat suosivat tamponia, koska se ei näy läpi eikä hankaa alushousuissa. Tamponin asettaminen ensimmäistä kertaa voi pelottaa, mutta loppupeleissä se ei ole kovinkaan vaikeaa. Jos haluat ja uskallat kokeilla tamponia, kannattaa aloittaa pienimmästä koosta ja katsoa, kuinka sen imukyky riittää. Runsaan vuodon aikaan sitä voi joutua vaihtamaan useammin. Nykyään on olemassa myös kuukautisalushousuja, joissa on hyvä imukyky ja jotka pysyvät myös hyvin päällä. Niitä saa tavallisista vaatekaupoista ja hyvin varustelluista marketeista. Voit lukea lisää erilaisista kuukautissuojista täältä.

Kuten itsekin mainitsit, kuukautisside tulisi vaihtaa vähintään 4–8 tunnin välein, jotta side ei ehdi tulla liian täyteen verta. Sidettä tulisi vaihtaa riittävän usein myös hygienian takia, sillä siteessä muhiva veri on otollinen kasvualusta bakteereille. Siteen vaihdon yhteydessä kannattaa muistaa pestä alapää vedellä. Samoin tamponi tulisi vaihtaa vähintään 8 tunnin välein. Sanoit kuitenkin, ettet pääse joka päivä vaihtamaan kuukautissuojaa näin usein. Jokaisen ihmisen kuitenkin tarvitsee välillä päästä vessaan, joten jos tarve siteen vaihtamiselle tulee vaikkapa kesken treenin, sinulla on oikeus mennä vessaan ilman sen suurempia selittelyjä.

Jännität myös sitä, jos kuukautisvuoto tulee läpi kisapukuun tai jos joukkuekaverit näkevät sinun laittavan siteen. Todellisuudessa kuukautisissa ei ole yhtään mitään hävettävää: kuukautiset ovat kehon luonnollista toimintaa, ja lähes jokaisella pimpillisellä on ne ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä. On toki ymmärrettävää, että olet tarkka yksityisyydestäsi ja haluat vaihtaa kuukautissuojan rauhassa. Tähän sinulla on oikeus, mutta esimerkiksi siteen rapinaa vessassa ei tarvitse yhtään nolostella. Veren tulemista kuukautissuojan läpi puolestaan voi yrittää ehkäistä vaihtamalla suojan riittävän usein ja varmistamalla välillä, että suoja on pysynyt paikoillaan. Toisaalta ohivuotoja voi sattua kenelle tahansa, eikä sille aina voi mitään. Siinäkään ei ole mitään noloa.

Oletko voinut keskustella kuukautisista luotettavan aikuisen, esimerkiksi huoltajasi tai jonkun sukulaisesi kanssa? Myös kouluterveydenhoitaja osaa vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi olisi hyvä, jos voisit jutella treenaamisen ja kuukautisten yhdistämisestä valmentajasi kanssa, joka toivottavasti osaa neuvoa ja tukea sinua asiassa. Voit jutella aiheesta lisää nimettömästi myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Kaunista kevään alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?